19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Silikon Vadisi devleri nükleer savaşa okla hazırlanıyor

Einstein ölmeden önce “Üçüncü Dünya Savaşı’nda ne kullanılır bilmem, ama dördüncüsü taş ve sopalarla yapılır” demişti. Bilim ise nükleer bir savaş senaryosundan sonra sadece hamam böcekleri kalır diyor. Son gelen haberlere bakılırsa koca dünya nükleer savaş sonrası böceklerle Silikon Vadisi’nin devlerine kalacak.

20 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Silikon Vadisi devleri nükleer savaşa okla hazırlanıyor

Tarih boşluk kaldırmaz. Devletler gibi sistemler de, doğar, gelişir, büyür ve ölür. Persler, Romalılar, Osmanlılar geldi, geçti. Aktörleri değişen bir oyunun yeniden sahnelenmesi gibi tarih hep tekerrür etti. “Her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır” der Dostoyevski. Çağın hastalığı her şeyi anlamaya, bilmeye zorlanmak. Sosyal medyayla birlikte gerekli, gereksiz bilgi akışına maruz kaldık. Her karanlık bilgi bizi korku imparatorluğuna bir adım daha yaklaştırdı. Görünen o ki kitleleri bilgi bombardımanına tutan teknoloji devleri, sonunda açtıkları dipsiz kuyulara kendileri düştü. Çoğu korku hastalığından muzdarip. Kuzey Kore ve ABD arasındaki nükleer gerilimle birlikte bazıları büyük felakete hazırlığa başlamış. Teknolojinin kalbi olarak kabul edilen Silikon Vadisi’nde yıllarca çalışan ve Facebook’un beyni Antonio Garcia Martinez, işi gücü bıraktı, tası tarağı topladı ve ıssız adaya yerleşti. ABD’nin Seattle kenti açıklarındaki Orcas Adası’nda bir arazi satın alarak adeta yeni bir yaşam kuran Martinez, hayatının birden bire değiştirmesinin temel nedenini şöyle açıklıyor: Çok kısa bir süre içinde dünyanın neye benzeyeceğini gördüm ve bu bana yetti. 

MÜHİMMAT DEPOLUYOR 

Martinez, gelecek 30 yıl içinde dünya nüfusunun neredeyse yarısının işsiz kalma ihtimali olduğunu ve medeniyetin tamamen çökebileceğini de sözlerine ekliyor. Tüm bu sebeplerle Orcas Adası’nda yeni bir yaşam kuran Martinez, yer seçiminde de her türlü ayrıntıyı düşünmüş. Herhangi bir olumsuzluk olduğunda Orcas’ın ideal bir konumda olduğunu ve yüzerek bile Kanada’ya geçebileceğini ifade ediyor. Martinez’in yeni kurduğu yaşam alanındaki amacı ‘kendi kendine yetebilmek’. Tıpkı ilk dönem insanında olduğu gibi. Martinez, oluşabilecek kötü durumlar için tarımsal ürün, temiz su ve mühimmat depoluyor.

GEÇMİŞİN ŞEFKATİNE SIĞINDI

Antonio Garcia Martinez gibi inzivaya çekilen nice Silikon Vadisi yöneticisi var. Bunun sebebini ise Martinez “Gelecekten korkuyorlar” sözüyle açıklıyor. Yani bir manada geleceğin endişesinden geçmişin şefkatine sığınıyorlar. Martinez devam ediyor: Bu tıpkı eski hikayelerin sinemaya uyarlanması, geçmişin dizilerinin yeniden karşımıza çıkarılması gibi. İnanın bana, ben gelecekten geliyorum. Dünyanın gelecek 5-10 yıl içinde neye benzeyeceğini gördüm. Şu an size inanılmaz gibi gelen şeyler çok yakında gerçek olacak.”

ÖLMEKTEN ÇOK FAKİRLERLE YAŞAMAKTAN KORKUYORLAR 

İngiliz Daily Mail gazetesindeki habere göre teknoloji milyonerleri, dünyanın farklı bölgelerinde hazırladıkları sığınaklara kendilerini korumak için ateşli ve ateşli olmayan silahlar stokluyor. Multi-milyarderlerin öncelikli tercih ettiği yer ise Yeni Zelanda. Yeni Zelanda’nın Kuzey Kore’den, terör örgütü DEAŞ’tan, Avrupa ve ABD’deki sosyal gerilimden uzaklığı, ülkeyi sığınmak için ideal yer haline getiriyor. Silikon Vadisi devleri bu ülkede hazırladıkları sığınaklara yatırım yapıyor. Hem iklimsel hem de siyasi refahı nedeniyle cazibe merkezi Yeni Zelanda’da yer altına ve deniz altına inşa edilen lüks sığınaklar ülkede yeni bir sanayi kolu oluşturdu.  

OKÇULUK DERSLERİ ALIYORLAR

Silikon Vadisi halkının en çok korktuğu şey ise yeni teknolojiyle birlikte dünya ekonomisinin altüst olması ve ardından zenginlerle yoksullar arasında büyük bir mücadele başlaması. Oracle’ın kurucusu Larry Ellison da Hawaii’de bir ada satın aldı. Yahoo’nun eski yöneticilerinden Marvin Liao, okçuluk dersleri alıyor ve ateşli olmayan silahlardan oluşan küçük bir cephanelik kurmuş durumda.

BAŞIMIZI SOKACAK ÜÇ ODA BİR SALON SIĞINAK YETER 

LinkedIn’in kurucularından olan Ried Hoffman, ABD’nin Caliornia eyaletindeki çoğu zenginin kendisini ‘nükleer felakete’ hazırladığı belirtiliyor. Reddit’in eski genel müdürü Yishan Wong’un da yer altına yapılan sığınakların boşa yapılmış masraf olmadığını düşünüyor. Reddit’in CEO’su Steve Huffman’ın ise olası felaketler için herkesten farklı bir hazırlığı var. Huffman, olası bir duruma karşı gözlük ya da lens bulma derdine düşmemek amacıyla 2015’te lazerle göz ameliyatı olduğunu söyledi. Risk sermayesi firması Mayfield Fund’ın Genel Müdürü Tim Chang, olası bir ekonomik krizde geçimlerini sağlamak için eşi ve kendisinin gayrimenkule yatırım yaptığını belirtti. Chang, kendisi, eşi ve kızları için birer acil durum çantasının her zaman baş ucunda hazır beklediğini de sözlerine ekledi.