24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Gökay Kalaycıoğlu ile haber bahane

Romantizm prensi Soner Arıca, ‘Aşkın Saniyesi’ şarkısıyla genç meslektaşlarına gözdağı verdi: Tiyatro yaptığım için müziğe ara verdiğimi düşündüler. Albüm ‘buradayım demenin’ yoluydu. En iyi şarkıyı ben yaparım.

Gökay Kalaycıoğlu18 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Gökay Kalaycıoğlu ile haber bahane

Yıllarca sansayonlardan uzak kalmayı nasıl başardın?

Vallahi üzerinde çok çalışılmış bir şey değil, sansasyon yaratacak bir şey de olmadı hayatımda. 

İçinde başka bir Soner var da sahnede mi efendisin?

Yok hayır! Sahnede anarşistim. Genelde slow şarkılarım daha çok sevildiği için beni romantik prens modundan çıkaramıyorlar. Çoğu zaman sahnede dans eden, eğlenceli, çılgın bir Soner var. Tribüne başka, içeride başka biri değilim! Şarkı söyleme biçimimde içimdeki o aykırı adamın haykırışı var.

90’ların ruhu mu böyleydi acaba?

Yapı meselesi. Çocukken kendimi birilerine hep birşeyler anlatırken görürdüm hayalimde. Şarkıcı olmasam öğretmen olacaktım. Birilerinin hayatında bir şekilde olayım isteğim var! Mesleğinde 50. yılını kutlayan, yerli yabancı ne sanatçılar var gündemde kalmak için kendini komik duruma düşüren. “Yargılama, sen de o duruma gelebilirsin” diyorum kendime.

BUGÜNÜN YILDIZLARI İÇİN ÜZGÜNÜM!

Farzet ki piyasaya yeni çıktın, bugünden daha mı farklı davranırdın?

Neysen O’sun. Bugünün yıldızları karanlıkta el yordamıyla bir şeyler arıyor gibiler. Bu yol, süreklilik olarak onlara geri dönecek. Bizim kuşağımızda Mustafa Sandal, Kenan Doğulu, Tarkan için genç kızların sevgilisi olma mevzusu vardı. O genç kızlar büyüdü. Hepsinin aklında ömür boyu kalmak istiyorsan buna sadece fizik yetmez, yaptığın iş seni ifade etmeli.

Sınıfın terbiyeli çalışkan çocuğu olmak yormadı mı seni?

Herkes birbirinin ahlakını sorguluyor. Etikten en son bahsetmesi gereken kişiler ilk konuşuyor! Susuyorum! İnsanların polemik şartlarını çok zekice bulmuyorum. 

MÜZİK DÜNYASININ BENJAMIN BUTTON’U OLACAĞIM!

Müzikte 25 yıl geride kalmış. Sinirlerini bozmuyor mu yıllar?

25 yılın verdiği manevi güç dışında hiçbir şey hissetmiyorum. Müziğe yeni başlamış hadi bilemedin 5. yılımmış gibi hislerim. 50 oldum yahu! Söylerken çok feci ama gerçekten söylüyorum bir 25 yılı hissetmiyorum hayatımda.

Benjamin Button mı oldun başımıza?

Fiziksel mevzu biraz şans ve genetik miras! Bana yaşlanmayı kodlayamıyor hiçbir şey.

Genç kalmak için neler yapıyorsun?

Genç kalmak için her türlü bakımı kendime gerektikçe yaptırırım. Şu anda çok radikal şeyler yaptırmam. İhtiyaç olursa da her şeyi yaptırırım, hiç de karşı değilim.

Zamansız bir adam mı Soner Arıca?

Zamansız olmak durumundayım zira bu durum yaptığım işe, müziğime yansıyor. Sadece şuna inanıyorum, ne değişiyorsa değişsin insan duygularının diğer canlılardan ayrıldığı tek nokta sevilip, okşanmaya, sarılıp sarmalanmaya ihtiyacı olduğu... Bunu yapabilen araçlar da filmler, şiirler, kitaplar ve şarkılar.

Sahne nereye kadar?

Ölene kadar falan demek istemiyorum. Sahnede durmanın bir sıklığı, bir ritüeli olduğuna inanan biriyim.

Dinleyicimi öyle bir eğlendiririm ki, eski sevgiliymiş aşk acısıymış... Bütün hüzünleri sahnede hep beraber atarız. Şarkılarımla arındırırım. 

Allah’ın bizleri yaratırken hepimize yüklediği bir misyon var. Onun misyonu da şarkılarıyla duygularımıza dokunmak! Hangimizin bir Soner Arıca şarkısında uzaklara dalıp gitmişliği ya da bir damla akıtmışlığı yoktur allasen? O aşkla hayat bulan, zamansız bir müzik adamı! Hayatı aşk kurtarır ve aşkla hayat daha güzel diyerek sevenlerini aşka öyle güzel davet ediyor ki kim hayır diyebildi bunca yıl? Bence günümüzün postmodern Mevlana’sı o! Avaz avaz aşka gelin derken bizlere, ilk bakışta aşkın kıymetini de “Aşkın Saniyesi” isimli son şarkısıyla anlatıyor. Yarım asırı devirdi çaktırmayın ama yaşlanmak onun ruhunun kodlarında yok! Müzik dünyasının melankolik prensi gelecekte, müziğin Benjamin Button’u olacak buna yürekten inanıyorum. Daha birçok jenerasyona eşlik edecek ve dokunmadığı yürek kalmayacak adım kadar eminim. İçindeki aykırı adama selam olsun sevgili Soner Arıca! Aşka adanmış yüreğine sağlık! Sen hep ol ve biz hep aşık olalım. Ol ki yaralarıma mehlem bulalım. Hadi bakalım dostlar! Bu hafta da Shangri-La Otel bizleri misafir etti ve bize de haber bahane diyerek sohbet etmek düştü... Buyursunlar...

“50 yaşında olan yerli yabancı pek çok sanatçı var, gündemde kalmak için kendini komik duruma düşüren. ‘Yargılama sen de o duruma gelebilirsin’ diyorum kendime...”

Aşkın en kıymetlisi ilk bakışta olanı!

Disiplinli bir adamsın ama...

Yaşamımda disiplin var doğru. Sevdiğin bir şeye sahip çıkmak zorundasın tabi. Bir yaşamın sahnesi bir de şarkı söylediğim sahne var.

‘Aşkın Saniyesi’ olur mu? 

Olur! İlk görüşte aşk en kıymetlisi.  Bir an bir göz teması oluyor yıldırım çarpması gibi! O zaman aşkın saniyesi oluyor işte!

Yakında aşkın o saniyesini hissettin demek ki!

Yok yok! Bir aşka yazılmış bir şarkı değil bu. Aslında aşka davet şarkısı. Bir sürü atarlı giderli şarkı var arada birkaç kişinin de aşkın kıymetli tarafını anlatan tempoda şarkılar söylemesi lazım. Sözlerinden ziyade, şarkının enerjisine bakmak lazım.

Nasıl bir enerjsi var şarkının?

Piyasa koşullarını düşünerek yazdığım şarkılardan biri. Ben de buradayım demek için, ben yaparsam bunlardan çok daha iyisini yaparım demek için oluşturdum bu şarkıyı.

Piyasada çok fazla atarlı giderli şarkı var. Benimki tempolu aşka davet şarkısı. Sözlerinden ziyade enerjisine bakmak lazım.

Genç jenerasyon imajın dibini görecek

90’larda starlaşan isimler Yonca gibi keza sen, ataktasınız. Genç arkadaşlara çekilin ağabeyleriniz, ablalarınız geldi mi diyorsunuz?

Ben hiç durmadım ve hep ürettim. Her yıl ya klibim oldu ya şarkım. Çemberin dışında kalmadım. ‘Çekilin şuradan’ gibi değil de kendi çalışmalarına yılın klibi, yılın imajı diyenlere bir dakika durun da size imaj gösterelim mesajım var doğru. Özellikle klibim ve imaj çalışmam için söyleyebilirim bunu. İmajın dibi burada! Gelsin biri benimki daha iyi desin bakalım! 

Yeni albüm ne zaman?

Belki tiyatro falan da yaptığım için, sanki müziğe ara vermişim gibi bir algı vardı. Single yaptım çünkü bu, ben de buradayım demenin bir yoluydu. Bu albümde şu son 5 yılda gözden kaçan şarkılarım da bu şarkılarımla birlikte hak ettikleri değeri bulacak.

Sahnemde mutluluk garanti

10 yıldır aynı sahnedeyim, çok iyiyim. Hiçbir konuda bu kadar iddialı konuşmam! Kimse benim sahneme gelip de üzgün ayrılamaz, kesinlikle mutlu ayrılırlar. Sahnemde mutluluk garanti! Akustik performansımda kendimizi kesmeye nereden başlasak diyebilirsiniz. Eğlencede sınırım yoktur! Yerinizde duramazsınız... Akustik performansta da aynen bunun garantisini veriyorum. Kalan birikintileri, hüzünleri hep beraber atabiliriz. Şarkılarla arınmış şekilde de mekandan çıkabiliriz. Aramayız hiç kimseyi! Yenilenmiş olarak çıkarız. Bırak eskide kalan eskide kalsın!