20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

‘Sus ulan polis dinliyor’u en çok polisler sevdi

Gazeteci Savaş Akın ve Lokman Dağ, Tapeden Kodese adlı kitapta yargı süreci biten dava dosyalarında yer alan telefon dinlemelerindeki komik diyalogları yazdı. “Sus ulan polis dinliyor” sözünün sık sık geçtiği kitabı en çok polisler okudu.

İnci Döndaş/[email protected]2 Aralık 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Sus ulan polis dinliyor’u en çok polisler sevdi

“Sus ulan polis dinliyor!” Bu, iki gazetecinin kaleme aldığı Tapeden Kodese adlı kitapta en çok geçen cümle. Savaş Akın ve Lokman Dağ, yargı süreci biten davaların dosyalarındaki tapelerdeki ilginç diyalogları bu kitapta yazdı, kitap 16 günde 31’inci baskıyı yaptı ve çok satanlar listesine girdi.

Bu kitabın ortaya çıkışı Savaş Akın’ın bir davanın iddianamesindeki komik diyaloğu görüp “Bunun gibi diyalogları bir araya getirip kitap hazırlayabiliriz” fikrinden doğdu: “Diyalog bir kadınla komutan arasında geçiyordu. Kadın, komutanı telefonla arayıp ‘Komutanım evde böcekler var, seninle rahat konuşamıyorum, balkonda konuşuyorum, üşüyorum’ diyor. Komutan da alt devresi komutanı arayıp ‘Gidin, o böcekleri sökün evden’ diyor. Evine böcek yerleştirildiğini düşünen kadın, telefonunun dinlendiğini düşünmüyor mu? Bana ilginç geldi ve biten pek çok davanın yaklaşık 20 bin sayfa tutan iddianamelerini okuyup o davaların bitmesini bekledik. Ergenekon, şike, KCK ve Balyoz davalarının iddianamelerine hiç girmedik. Nedeni yargı sürecinin devam etmesi. Özel hayatın gizliliğini esas alarak isimleri değiştirdik.”

120 BUÇUK KOYUN NEDİR?

İki gazeteci, kitabı hazırlarken tapelerdeki bazı konuşmaların gerçek olduğuna kendileri bile inanamamış: “Mesela bir uyuşturu davasında biri diyor ki diğerine ‘Elimdeki 46 metrekare arsayı gönderdim.’ Güya şifre koymuş anlaşılmasın diye. Devamında da diyor ki ‘120 buçuk canlı koyunu yükleyeceğim, yarın senin elinde olur.’ 120 koyun neyse de 120 buçuk nedir?”

Savaş Akın, bazı kişilerin ise son derece zeki olduğunu anlatıyor: “Bir davada iki kişi kendi arasında konuşuyor. Biri diğerine ‘Moralim çok bozuk. Benim kızla geziyordum, amcası geldi aldı’ diyor. ‘Ne yapacaksın?’ diye sorduğunda ise ‘Yapacak bir şey yok. Bana kız mı yok’ diyor. Bu diyaloğu duyduğunda belki bir şey düşünmezsiniz ama halbuki burada kız dediği çalıntı otomobil, amca ise polis!”

FIKRA DEĞİL HEPSİ GERÇEK

Savaş Akın ve Lokman Dağ, bu kitapla kimseyi hedef almadıklarını, aşağılamadıklarını söylüyor: “Tek derdimiz okuyanları güldürmek. Bunları da devletin resmi evraklarına dayanarak yaptığımız için herkese ilginç geliyor. Mesela bir kişi fıkra kitabı okuduğunda ‘Doğru mudur, değil midir?’ diye tereddüt ediyor ama bunların tamamı tutanaklara geçen olaylar. Telefon dinlemelerinde bu kadar komik şeylerin ortaya çıkacağı kimsenin aklına gelmiyor.” Lokman Dağ, kitabı en çok polislerin satın aldığını anlatıyor: “Geçen gün yolda bir eylemde çevik kuvvetten polis ‘Abi hayatımda hiç kitap okumadım ama senin kitabını iki günde bitirdim’ dedi. Pek çok kişiden aynı yorumu aldık.”

MAFYA ASLINDA O KADAR ZEKİ DEĞİLMİŞ!

Savaş Akın, Tapeden Kodese kitabını yazdıktan sonra şu sonuca vardığını söylüyor: “Mesela kitapta ünlü bir manken var, onu cezaevine götüren süreç var. Bir armatör ile işadamı manken yüzünden birbirine giriyor. Türkiye’de ünlü kişiler mafyadan yardım almanın suç olduğunu düşünemiyor. Sevgilisinden ayrılmış,       adam bunu tehdit ediyor ama polise gitmiyor iş büyümesin diye. Onun yerine mafyadan yardım istiyor.”

Lokman Dağ’ın çıkardığı sonuç ise ironiyi ortaya koyuyor: “Mesela telefonda adama kalp krizi geçirten mafya var, o kadar güçlü... Biz bu adamların aslında bu kadar zeki olmadığını gördük. Nasıl yakayı ele vereceklerini gördük.”

KİTAPTAKİ KOMİK DİYALOGLAR

Mafya değil işadamı mısın?

Nerdesin çelik mafya? Alo çelik mafya?

Sus lan polis telefonları dinliyor.

Ya dinlesin ya. Mafya değil misin gardaşım? İşadamı mısın sen?

ORUÇLU ORUÇLU HIRSIZLIK YAPILIR MI?

Abi adam dükkanı kapattı. Dükkana giriyor muyuz?

Lan salak, lan gerizekalı, oruçlu oruçlu hırsızlık yapılır mı?

Tamam abi, o zaman orucu açalım öyle gireriz.

Sen süzme salaksın, lan süzme salak!

KISIK KONUŞUYORUM Kİ DUYULMASIN

Alo durumlar nasıl?

İyi. Fena değil.

Oğlum neden bu kadar az geliyor sesin? Duymuyorum.

Kısık sesle konuşuyorum. Sen de öyle yap.

Lan manyak mısın? Neden öyle yapayım?

Esas manyak sensin lan. Konuştuğum duyulmasın diye yapıyorum. Haberin yok mu? Telefonlar dinleniyor.

DİNLENİYORSAN BEN SENİ ARARIM

Alo abi senin telefonun dinleniyor mu?

Neden sordun?

Seninle önemli bir şey konuşacağım.

Olabilir. Dinlendiğinden şüpheleniyorum.

O zaman kapat, ben seni arayayım.

KÜRTÇE KONUŞALIM ANLAMAZLAR

Oğlum telefonlar dinleniyor. Dikkat edelim.

Tamam. Bundan sonra telefonda hep Kürtçe konuşalım. Anlamazlar.

Çok akıllısın. Sanki Kürtçe bilen polis yok.

Abi o zaman işi çok sağlama alalım. Konuşmayalım, mesajlaşalım.

Aferin, çok akıllısın.