20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tatilin tadı ‘özgürsen’ çıkar

Muhafazakar tatil dendiğinde akıllara ilk önce termal oteller geliyor. Neden? Muhafazakar bir kadın denizin, kumun, güneşin tadını çıkaramaz mı! Artık herkes için özgürlük devri başladı. Her geçen gün sayısı artan kadın plajları herkes için kaliteli tatilin yolunu açıyor…

BÜŞRA UĞRAŞ20 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tatilin tadı ‘özgürsen’ çıkar

Her kadının özgürce deniz tatili yapmaya hakkı var ama muhafazakar bir kadınsanız bu haktan yararlanamazsınız! Osmanlı Dönemi’nde hemen her kıyıda bir deniz hamamı, kadınlara özel plaj bulunurken zamanla hamamlar tamamen ortadan kalktı, plajlarında sayısı azaldı. 28 Şubat Darbesi’yle de kadınlar plajı siyasi bir simge olarak kabul edilerek yasaklandı! Şimdi kadınların elinden alınan hakları geri teslim ediliyor ve kadın plajlarının sayısı her geçen gün artıyor… Yıl 2017 ve Türkiye’nin 13 ilde 28 kadın plajı bulunuyor ve yenilerinin eklenmesi de çok yakın! 

YASAKLARA YOLCULUK

Muhafazakar bir hayat tarzını benimseyen ailelere yıllarca deniz tatili yerine kaplıca paketleri satıldı! Kaplıca turizmiyle deniz turizmi aynı şey mi! Bir kadının Ege’de Akdeniz’de haritadan yer beğenip istediğimiz yerde tatil yapma hakkını kim, nasıl elinden alabileceğini düşünebilir ki! Gelin bu mahkum oluşun ve kurtuluşun tarihine hep birlikte göz atalım… Aslında bu topraklarda kadınların özgürce denize girdikleri ‘kadınlar plajı’ konsepti çok eskilere dayanıyor. Yapılan araştırmalara göre Osmanlı Dönemi’nde sahillerde erkeklerle kadınların ayrı ayrı denize girdiği, etrafı tahta çevrili dışarıdan görülmesi imkânsız havuz şeklinde mevsimlik deniz hamamları vardı. Cankurtaran çalıştırmak mecburi idi. Bazılarında yüzme hocası bile bulunurdu! Evliya Çelebi de XVII. asırda Eyüp ve Langa’daki “Derya hamamlarını” anlatmıştır. İstanbul’da öteden beri Büyükdere, Bakırköy, Yeşilköy, Moda’da denize girilirdi. XIX. asırda ilki Galata Köprüsü ayağı, ikincisi Salıpazarı ve üçüncüsü de Kumkapı’da olmak üzere giderek arttı. Bu asrın sonunda 60 kadar hamam vardı. Hemen hemen yarısı kadınlara aitti. Moda, Beylerbeyi, Salıpazarı, Paşabahçe’de yalnız kadınlara mahsus deniz hamamları vardı. Kadıköy, Büyükada, Beşiktaş, Bebek, Kabataş, Üsküdar, Çengelköy, Tarabya, Yeniköy, Çatladıkapı, Yenikapı, Ahırkapı, Heybeliada, Kuleli, Beykoz, Yenimahalle, İstinye, Yeşilköy ve Ortaköy’de de hem kadınlar hem de erkekler için yan yana deniz hamamları bulunuyordu. Bunların arasında ses işitilmeyecek kadar mesafe bırakılır erkeklerin seyretmek maksadıyla yanaşmaması için de polis sandalı bu arada devriye gezerdi. Yalnızca Pâyitahtta değil; İzmir, Antalya, Mersin, Beyrut, Lazkiye, Bingazi, Selanik ve bazı Karadeniz şehirlerinde de bu deniz hamamlarına rastlanırdı. Meşrutiyet devrinde ilk defa İngilizler Tarabya’da kadınlı-erkekli denize girdiler. Bunları Beyaz Ruslar takip etti. Plajlar Cumhuriyet’ten sonra ise Müslümanlar için de umumileştirildi ve karma hale geldi. 70’lere gelindiğinde ise deniz hamamları tamamen ortadan kalktı…

ŞİMDİ HAKLAR İADE EDİLİYOR

Kadınlara yönelik bu özgürlük kısıtlaması giderek arttı ve 28 Şubat döneminde tavan yaptı. Öyle ki kadınlara pozitif ayrımcılık için kurulan kadın plajları siyasi simge gibi algılandı, muhafazakar ve İslami değerleri önde tutan kesime yönelik post modern darbe sürecinde işletmelere baskı yapılarak kadın plajları kapatıldı! Son yıllarda ise kadın plajları Türkiye’de sağ, muhafazakar elitin güçlenmeye başladığı 1994 yılından sonra tekrar açılmaya başladı. İslami kesim de deniz tatiline yönelince ihtiyaç ortaya çıktı. Şimdi bu sayı 13 ilde 28 plaja ulaştı. Dünya kadar para ödendiği halde reklamlarında denizi gösterip gidildiğinde ise kadınlara zorunlu olarak havuzu tercih ettiren İslami otellere mahkum edilenlerin imdadına 28 Şubat’tan sonra yeniden açılmaya başlayan kadın plajları yetişti. 

İstanbul’daki plaj işletmecileri evlere kadar servisler koyup kadınları bu plajlara taşıyor. Üstelik bu plajlar yalnızca başörtülü, muhafazakar kadınlar tarafından değil halkın her kesiminden kadının ilgi odağı halinde. 

AKDENİZ PLAJLARI

Sarısu Kadınlar Plajı 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında açılan Konyaaltı-Kemer Karayolu üzerindeki Sarısu Kadınlar Plajı’nın 400 metre uzunluğunda sahili bulunuyor. 77 dönüm üzerine kurulan plajda bin 500 şezlong ve şemsiye mevcut. VIP tesisteki, cankurtaran, güvenlik görevlileri, mali işlerden sorumlu tüm çalışanlar da dahil hepsi kadın. Burada spa merkezi, cafe, pastane, balık ve et restoranı, kır bahçesi, pide fırını, butik gibi işletmeri; spor aletleri, masa tenisi, plaj voleybolu, basketbol sahası, kum banyosu, çocuk oyun parkı, engelli çocuk parkı üniteleriyle gibi hizmetler de alabilirsiniz. 

EGE PLAJLARI

İzmir Meltem Tatil Köyü  

Tesis, Çeşme’ye dokuz kilometre uzaklıkta, 50 dönümlük yeşillikler içinde, kendine ait plaj ve tabii güzelliğiyle, sakin, huzurlu beldede tatil imkanı sunuyor. Denize sıfır tesis 70 odalı, 180 yatak kapasiteli. Kadın ve erkeklere ait özel iki plaj ve iki yüzme havuzu var. Küçük plaj sürekli kadınlara ait. Büyük plaj ise dönüşümlü olarak kullanılıyor. Kişi başı ortalama 220 TL’ye tatilinizi yapabilirsiniz.  6-11 yaş arası yüzde 50 indirimli 0-6 yaş ise ücretsiz.

MARMARA PLAJLARI

İstanbul Altın Kum Plajı 

Kadınların gönül rahatlığıyla denize girebileceği, yeşillikler içindeki plaj, haftanın yedi günü sadece kadın misafirlerine hizmet veriyor. Size uygun noktayı seçip servis kullanarak bu plaja ulaşım sağlayabilirisiniz. 

Poyrazköy Kadınlar Plajı

Deniz, kumsal ve piknik alanının iç içe bulunduğu, kadınların gönül rahatlığıyla denize girebilecekleri bir plaj. 

Tekirdağ Marmara Ereğlisi  

Plajda kadınların rahat edebilmesi için her türlü hizmet kadın görevliler tarafından veriliyor. Plaj içinin dışarıdan görülmesini engellemek amacıyla plaj çevresi branda ile kaplanmış.

Kerpe Miço Koyu Kadın Plajı 

2016 yazında açılan mavi ile yeşilin birleştiği noktadaki mavi bayraklı plajda kadınlar rahat bir şekilde denize girip güneşlenebiliyor. Birçok sosyal donatının bulunduğu plaj, kadınlar için yeni bir sosyal yaşam merkez. 

KARADENİZ PLAJLARI

 Ordu Perşembe Kadınlar Plajı

Eşsiz güzellikteki mavi bayraklı temiz plajlardan biri. Kadınların gözdesi haline gelen plaj, gözden uzak olması için yeşil branda ile çevrili. 

Düzce Akçakoca Plajı

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde üç tarafı orman ve kayalıklarla çevrili, sadece deniz gören kısmının açık olduğu plajda kadınlar rahatlıkla denize girebiliyor. Kadınlar plajı, belediye tarafından geliştirilen proje ile daha modern hale getirildi.