19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye'nin isimsiz kahramanları

PKK, FETÖ ile arkalarındaki yabancı devletlerin ülkemizde oynadığı oyunları bozan isimsiz kahramanların mücadelesini ekranlara taşıyan ‘İsimsizler’ dizisinin oyuncuları Star Pazar’a konuştu. Kaymakam Fatih’i oynayan Uğur Güneş, “İngiliz’i, ABD’lisi ve Yunan’ı bir sürü oyun oynadı ama Çanakkale ruhuyla onları defedebildik. Şimdi benzer bir durum yaşıyoruz” dedi.

KEMAL GÜMÜŞ14 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin isimsiz kahramanları

Türkiye son yıllarda tarihinin en karanlık örgütüyle yüzleşti ve kendi sorunlarını dışa bağımlı kalmadan çözebilme iradesini ortaya koyarak adeta yeniden dirildi. Siyasetten, ekonomiye, savunmadan, bilimsel yatırımlara, spordan sanata birçok alanda önemli sıçrayışlara imza atan Türkiye, sinema ve sanatta da kendinden söz ettirerek sektörde etkin bir güç oldu. Ülkede ve dünyada yaşananları konu alan diziler epey ses getirdi. Yüklendiği milli manevi mesajları aksiyoner sahnelerle milyonları ekrana kilitleyen son dönemin dizi filmleri oldukça iddialı. Bunlardan birisi de Kanal D ekranında yayınlanan ve büyük beğeni toplayan ‘İsimsizler’ dizisi... ‘İsimsizler’i diğerlerinden daha anlamlı kılan en önemli özelliği PKK terör örgütü ve yabancı devletlerin Türkiye üzerindeki operasyonlarını yansıtmasının yanında FETÖ’nün ilk kez bir dizide işleniyor olması.

Star Pazar bu hafta ‘İsimsizler’in setindeydi.Derik’te Şehit edilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk, Süper Vali lakaplı Recep Yazıoğlu ile 15 Temmuz Kahramanı Ömer Halisdemir’lerin misyonunu üstlenen ‘İsimsizler’in başrol oyuncusu Kaymakam Fatih ve ekibini dinledik. ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinde Tuğtekin karakteriyle tanıdığımız Uğur Güneş başrolde yer alıyor. ‘Kara Melek’ diziyle adını duyuran Sedat Mert, Yüzbaşı Olcay Demir karakterini canlandırıyor. Bülent Alkış da dizideki rolüyle Hasan Bozkırlı nam-ı diğer Dayı ekibinin manevi öncüsü...  Musab Ekici ise ‘İsimsizler’in Derman’ı. Kaymakam Fatih’in makam şoförü karakterini canlandıran Ekici ‘Babamın Kanatları’ filminde başarılı performansıyla önce Adana Altın Koza Film Festivali’nde, ardından Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Her biri birçok önemli projede görev almış oyuncular gönül dünyalarında özümseyerek canlandırdıkları karakterlerle nasıl bir bağ kurduklarını anlattılar.

MUSAB EKİCİ / İnsanlar ilk defa gerçek anlamda devleti tanımaya başladı

Derman sempatik bir karakter…Altın Koza En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nden sonra Sadri Alışık Ödülü kazandınız. Bu başarının sırrı ne?

Evet, ‘İsimsizler’de keyifli birini oynuyorum. Mutluluk veren iyi ve doğru bir projede yer almak ve seyirciye doğru ulaşması başarının sebebi. Ödüller cabası oluyor, görünür kılıyor. Düzenli ve çok çok çalışmak ise buna öncü oluyor her zaman. Teröre ve onunla mücadeleye maruz kalan bir kitle var. Derman bir kişi ya da kişiler ile ilgili değil ama en çok bu yönü ön plana çıkıyor.

Bir şoför olarak diziye giriyor olması sadece şoför olarak kalması demek değildir. Daha insani boyutları olan biri. Beni en çok etkileyen şey terörle mücadelenin içine dâhil olması ve o yöreden biri olarak içinde bulunması. Bu benim için çok şey ifade ediyor. Her bölümde yeni bir hikâyeyle karşılaştığımızda aşırı etkileniyoruz. Bu bire bir seyirciye de yansıyor. Geçmişte mağduriyetler yaşandı ama şimdi çok şey değişti. İlk defa o yöredeki insanlar devlet kavramını gerçek anlamda anladı biz de burada devletin ne olduğunu anlatıyoruz.

UĞUR GÜNEŞ / ‘İsimsizler’ bir misyonun temsilcileri

Şehit Muhammed Fatih Safitürk’ün yerine göreve gelen Kaymakamı canlandırıyorsunuz? Üstlendiğiniz misyon nedir?

Yıllardır süregelen bir gelenek var. Kaymakam Fatih’in omuzlarında; Süper Vali Recep Yazıcıoğlu, Gaffar Okan, Muhammed Fatih Safitürk, Ömer Halisdemir gibi kahramanların ortak bir misyonu. Hepsinin tek ortak noktası; vatan millet sevdası...

Bu misyonu yüklenmek zor olsa gerek...

Evet, oynarken çok zorlandığım oluyor, çünkü yanlış yapmaktan korkuyorum. Bu karakteri çalışırken tüm kahramanlarımızın hayatını araştırdım.

YAŞANMIŞLARI OYNUYORUZ

Senaryoyu oynamıyoruz yaşanmışları oynuyoruz. Hikâyemizdeki tüm karakterler bire bir yaşamış, şehit olmuş ve halen görevde olanlardan oluşuyor. Her bölüm yaşanmış bir süreç ve biz bu süreçte parçaları birleştiriyoruz. Birçok konuyu eskiden insanlar dile getiremiyordu. Çanakkale ruhuna ihtiyacımız var. O zamanda İngiliz’i Amerikalısı veYunan’ı bir sürü oyun oynadı ama Çanakkale ruhuyla onları defedebildik. Şimdi benzer bir durum yaşıyoruz. 

Bu diziyi cazip kılan ne oldu sizin için?

Tereddütlerim vardı ilk aşamada. Daha önce böyle bir rol oynamamıştım. Ama tiyatroda da sinemada da oynamak için bir neden ararım ben hep. ‘İsimsizler’de de bir neden aradım. Çünkü bizim anlatmak istediğimiz bir şeyler var.

15 TEMMUZDAN SONRA HALK BİLİNÇLENDİ

‘İsimsizler FETÖ’yü konu alan ilk dizi sanırım. Dizi de FETÖ gerçeği nasıl işleniyor?

FETÖ gerçeğini bu denli işleyen ilk diziyiz. Yıllardan beri devletin içine sızmış ve buralarda kemikleşmeye başlamış bir örgütten bahsediyoruz. Tarihsel süreçte bir sürü cinayet ve bombalama eylemi oldu. 15 Temmuz’dan sonra halk bilinçlendi. PKK’nın bunlarla olan bağlantılarını anlatmaya çalışıyoruz. Halen birçok kişi bunları dizilerde işlemeye cesaret edemiyor. 

SEDAT MERT / Pes etmeyen askerleri görünce inanılmaz duygulanıyorum

Sedat Mert siz de dizinin kahraman 

Yüzbaşısı Olcay Demir’i oynuyorsunuz...

İsimsiz kahramanların geldiği yer farklı belki ama birleştikleri nokta bayrak, vatan, millet aşkı... Olcay Yüzbaşı Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerini benimsemiş, maneviyatı çok yüksek biri. Yakın bir süreçte kumpasla haksız yere el çektirilmek istenen ve yargılanan biri. Bordo berelilerde şöyle bir ülkü var; şarlar ne olursa olsun teslimiyet değil şahadet esastır. Olcay Yüzbaşı da “Asla teslim olmayacağım, devletime küsmeyeceğim. Çünkü bunu devletim yapmamıştır, bunu yapanlar belli, bir gün ortaya çıkacak” der ve 4 sene içerde kalır. 

OPERASYONDAKİ ASKERLERİN DUYGULARIYLA SETE GİDİYORUM

Aslında son yıllarda bunun gibi sayısız örneği biz gerçek hayatta da gördük zaten...

Evet, zaten dizi yayınlanmaya başlayınca telefonlar gelmeye başladı. Tunceli’de şehitlerimiz olduğu gün telefonum çaldı. Arayan Özel Kuvvetlerden bir kardeşimizdi, Bana ‘sen bizi anlatıyorsun’ dedi, bu hazzın tarifini anlatacak kelime bulamıyorum. El Bab’tan arıyorlar. Konuşuyorum, dinliyorum onları ve bu duygularıyla sete gidiyorum. Gerçekten kumpasla el çektirilmek istenen askerler, ama hiç biri pes etmemiş, aklanmış ve sınır ötesinde mücadele ediyorlar. Bu şekilde görüştüğüm bir sürü Yüzbaşım var. Şimdi beni düşünün, rolümü kötü oynanamam mümkün olabilir mi?

BÜLENT ALKIŞ / İyilik dizide de gerçek hayatta da değişmez

Bülent Alkış yani ‘İsimsizler’in Dayısı sizin omuzlarınızda daha ağır bir yük var?  

Dayı bir ekibin içindeki en kıdemli kişidir. Dayı da dürüst, vatanını seven inançlı, inançları doğrultusunda hayatını veren ama inandıklarını da karşı tarafa ‘ben buna inanıyorum sende buna inanacaksın’ diye kazımayan ama tebliğ eden bir adam. Sahada rütbelerin bittiği bir yer vardır. İşte orada dayı hem maddi hem manevi olarak takımı ayakta tutan kişidir. Gerçek dayılarla tanıştım. İyilik dizide de gerçek hayatta da değişmez, bu evrensel dili Polis Özel Harekat’ın (PÖH) içinde hayatlarından bir kesit olarak yansıtmaya çalıştık.

İNANCINIZ SİZE GÜÇ VERİYOR

Dayı karakteri manevi yönü kuvvetli bir kişilik olarak öne çıkıyor. Özellikle teröristlere ateş ederken dua ve besmeleyle tetiğe basması çok etkileyici...

İnancımız neyse biz ondan destek alırız. Müslümanız ve duayla Allah’tan destek isteriz. Sadece kurşun sıkarken değil her anlamda dua ederiz, dayının felsefesi de bu. Yabancı filmlerde görüyoruz. Haç tutuyor elinde, istavroz çıkartıyor, İncil’den bir şeyler okuyup ateş ediyor. Neye taparsanız tapın sizden daha güçlü olduğuna inandığınız şeyden destek almak istersiniz. Bu psikolojide de vardır. Bizim için dayılığın özel bir yeri vardır. Dayı deyince insanın yüreği sızlıyor, bazılarının gözü doluyor. Baba yitirilebilir, dayı varsa o ailede hem maddi hem de manevi bir güç olarak onları ayakta tutar. Devletine inandığın zaman devletin de vatanın da dayın olur.