19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FT: Türkiye ekonomisi hala güçlü

AK Parti’nin iktidara gelmesinden sonra ‘Türkiye’de kriz çıkacak’ yorumları içeren haber ve analizler yayınlayan İngiliz Financial Times gazetesi, “Bu ülkede uzun vadede baktığınızda sonuç her zaman iyi oluyor” dedi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
FT: Türkiye ekonomisi hala güçlü

Yaklaşık 14 yıldır “Türkiye ekonomik ve siyasi olarak geriye gidiyor” analizleri yapan Financial Times Türk ekonomisini övdü. Jonathan Wheatley imzasıyla çıkan yazıda Türk ekonomisinin son 20 yılda yüzde 6,7 veya 8 oranında büyüdüğü hatırlatıldı, son yılda büyümenin yüzde 3 seviyelerine düşmesi ise “orta gelirli ülkelere göre iyi” olarak değerlendirildi. İşte Financial Times’ta yer alan ve Türk ekonomisinin gerçek durumunu özetleyen o analizden bazı bölümler:

“Türkiye yalnızca bu sene içinde üç tane ciddi terör saldırısına uğradı. Başbakanı değişti, Almanya ve AB ile sürtüşme yaşadı, bir darbe atlattı.

Son 20 senenin büyük bölümünde Türkiye’nin ekonomisi yılda yüzde 6, 7 veya 8 olmak üzere istikrarlı bir şekilde büyüdü. Bu sene nispeten yavaş olan yüzde 3 büyümeyle bile ülke, dünyada bu türden bir performans gösteren az sayıda orta gelirli ekonomiden birisi durumunda.

MALİ DİSİPLİN TAMAM

Türkiye’nin para politikaları analizcileri ve yatırımcıları sık sık şaşırtsa ve kızdırsa da hükümetin mali disiplinine diyecek bir şey yok. Ülkenin bütçe açığı son altı sene içinde gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 1,5 oranına tekabül etmekte ve bu da Batılı Avrupa ülkelerinin çoğunun gıpta ettiği bir şey. Türkiye’nin demografik açıdan avantajı, yatırımcıları çekmeyi sürdürüyor. 80 milyonluk nüfusun yaş ortalaması 29 ve görüşüne göre de önüne geçilemez bir tüketme eğilimine sahip. Sadece bu bile, çoğu kişi için siyasi karmaşayı göz ardı etmek için yeterli bir sebep.

SONUÇ HER ZAMAN İYİ 

Financial Times’ın danıştığı uzmanlar şöyle diyor: “İş piyasası açısından durumun ara sıra bir nebze tahmin edilemez olması ülkenin DNA’sının bir parçası. Bu ülkenin güzel tarafı şu: Duruma çeyrek dönem bazlı değil de uzun vadede baktığınızda sonuç her zaman iyi oluyor.”

Üç-dört aylık bir duraklama oldu ve bu da doğrudan yabancı yatırımda bu sene içinde bir düşüşe yol açacaktır fakat yatırımda kalıcı bir düşüş yaşanmayacak.

Hükümet, darbe girişimi sonrasındaki çalkantıda hızlı harekete ederek bankacılık sistemine likidite sağladı ve Meclise iş piyasası lehine bir dizi reform getirdi.

Hükümet, yatırımcılara güven aşılamaya çalışıyor ve buna gayret ediyorlar. Yurt içinde ve yurt dışında şirketlerle görüşüyorlar, her gün yeni bir yasa geçiriyorlar.