19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

16 yıla sığdırılan sessiz devrimin adı AK Parti

Türk siyasi tarihinde darbe girişimleri, e-muhtıralara rağmen adeta devrim niteliğinde değişimler yapan AK Parti, 16’ncı yaşını bugün Sincan Harikalar Diyarı’nda yapılacak etkinliklerle kutluyor.

14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
16 yıla sığdırılan sessiz devrimin adı AK Parti

Etkinliğe; MKYK üyeleri, bakanlar, milletvekilleri, kurucu üyelerin yanı sıra bugüne kadar görev almış bakanlar ve milletvekilleri, belediye başkanları, il, ilçe başkanları, il, ilçelerin kadın ve gençlik kolları başkanları ile belde başkanlarından oluşan yaklaşık 6 bin kişi davet edildi. Türk siyasi tarihinin son 16 yılına yaptığı icraatlarla damga vuran AK Parti’nin kuruluşundan bugüne kadar kronolojik hikayesi özetle şöyle:

ERDEMLİLER HAREKETİ 

- 14 AĞUSTOS 2001: “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek yola çıkan Ak Parti, 14 Ağustos 2001 yılında resmen kuruldu.  Recep Tayyip Erdoğan, “Erdemliler Hareketi” olarak tanımladığı AK Parti’nin kurucu genel başkanı oldu. 

- 20 EYLÜL 2002: Umut ışığını gören karanlık odaklar kumpas kurmaya daha o günlerde başladı ve okuduğu bir şiir yüzünden hakkında mahkumiyet kararı verilmiş olan Erdoğan, “siyasi yasaklı” ilan edildi. 

- 3 KASIM 2002: Kurulduktan yaklaşık 15 ay sonra 3 Kasım 2002 genel seçimlerine katıldı. “Tek Başına İş Başına” diyerek girilen ilk genel seçimden yüzde 34,28 oranında oy aldı ve tek başına iktidara geldi. 58. Hükümet Abdullah Gül’ün Başbakanlığında kuruldu. Siyasi yasaklı Erdoğan ise Genel Başkan olarak dünyanın dört bir yanında temaslarda bulundu. 

‘MUHTAR BİLE OLAMAZ’

- 19 ŞUBAT 2003: TCK’nın 312. Maddesi’nde yapılan değişikle Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağı kalktı ve Siirt’te yenilenen seçimlerle milletvekili seçildi. “Muhtar bile olamaz” başlıkları atılarak siyaset sahnesinden silinmeye çalışılan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı oldu.

- 28 MART 2004: Yerel seçimlerde yüzde 41,67 oy alan AK Parti, genel seçimlerden sonraki ikinci zaferini de aldı. Ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal güvenlik gibi alanlarda birçok devrim niteliğinde işler yapıldı. 

- 27 NİSAN 2007 (E-MUHTIRA): Ekonomik ve sosyal alanda yapılan tüm iyileştirmelere rağmen, vesayetçi odaklar da boş durmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen öncesinde kendini Türkiye’nin sahibi zanneden vesayetçi yapılar 27 Nisan e-muhtıra krizi ile demokrasiye darbe vurmaya çalıştı. 

367 GARABETİ YAŞANDI 

- 367 KRİZİ: 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi 16 Mayıs 2007’de doldu. “Cumhuriyet Mitingleri” düzenleyen vesayet odakları AK Parti’nin kendi siyasal çizgisinden bir ismi cumhurbaşkanlığına seçmesi engellenmek istedi. 367 rezaletine imza atıldı. 

 Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ‘Anayasada aranan 367’nin sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu’ fantezisini ortaya attı.  Yani oylamalara en az 367 kişinin katılması gerektiği, aksi halde sonucun geçersiz olacağı iddia edildi. Böylece meclisteki sandalye sayısı 354 olan iktidar partisi, tek başına kendi oylarıyla cumhurbaşkanı seçemeyecekti.

‘ONE MINUTE’ ÇIKIŞI

- 22 TEMMUZ 2007: Vesayetçi odakların tüm girişimlerine rağmen 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 46,58’lik rekor oy aldı. 

- 28 AĞUSTOS 2007: 367 garabetine rağmen AK Parti kurucuları arasında yer alan Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.  

- 14 MART 2008: İktidardaki AK Parti’ye kapatılma davası açıldı. Kapatma davası AK Parti’nin hazine yardımlarının yüzde 50 oranında kesilmesi ile sonuçlandı. AK Parti yola devam etmeyi sürdürdü. 

- 29 OCAK 2009 (ONE MİNUTE): Başbakan sıfatıyla Davos Zirvesine katılan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Simon Peres, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Arap Konseyi Genel Sekreteri Amr Musa’nın katıldığı “Gazze: Ortadoğu’da Barış” konulu oturumda Peres’in sözlerine tepki gösterdi. Moderatör David Ignatius’a “One Minute” diye çıkışan Erdoğan, Peres’e ise “siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” diye tepki gösterdi. . 

- 29 MART 2009: AK Parti yerel seçimlerde aldığı yüzde 38,39 ile yine birinci parti oldu. 

BAŞÖRTÜ ÖZGÜRLÜĞÜ

- 12 EYLÜL 2010: 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde 82 Anayasası’nın düzenlenmesi ile ilgili referandum yapıldı. Yüzde 57,88’lik bir oranda “Evet” oyu alarak darbe artığı bir çok hüküm ayıklandı. Yeni Türkiye’nin ayak sesleri artık daha net duyulmaya başlandı. Bir neslin geleceğine mal olan, üniversite kapılarından içeri almayan, başörtüsü yasağı gibi çağdışı bir çok uygulama sona erdirildi. 

- 12 HAZİRAN 2011: AK Parti girdiği 3’üncü genel seçimleri de yüzde 49,95 oranında oy alarak kazandı. 

GEZİ PROVOKASYONU: Ekonomide önemli mesafeler alan Türkiy e’nin önü Gezi provokasyonu ile kesilmek istendi. 2013 yılının Haziran ayında başlayan Gezi Olayları’nda da dik bir duruş sergileyen AK Parti, dev projelere ara vermeden devam etti. 

- 17-25 YARGI DARBESİ GİRİŞİMİ: Gezi olaylarıyla umduğunu bulamayan içerideki ve dışarıdaki şer odakları, FETÖ’cü yargı darbe girişimiyle sonuç almaya çalıştı. Devletin içinde yuvalanmış terör örgütü FETÖ, iktidara ve milli iradeye müdahale etmeye kalkıştı. 17-25 Aralık darbe girişimi ile milletin iradesi bir kez daha gasp edilmeye çalışıldı. 

HER SEÇİMDE BİRİNCİ

- 30 MART 2014: AK Parti, yerel seçimlerde yüzde 45.60 oy alarak, tüm darbe girişimlerine rağmen daha güçlü çıkmayı başardı. 

- 10 AĞUSTOS 2014 : İlk kez millet Cumhurbaşkanını kendi oyuyla seçti. AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurun oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Ahmet Davutoğlu ise AK Parti Genel Başkanlığı’na getirildi. 

- 7 HAZİRAN 2015: Genel seçimlerde AK Parti yine birinci parti oldu. Yüzde 40.9 oy aldı. Ancak bu tek başına hükümet kurmak için yeterli bir oran değildi, muhalefetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle koalisyon hükümeti de kurulamadı. 

- 1 KASIM 2015: Anayasa gereği hükümet kurulamadığı için gidilen erken seçimlerde AK Parti yüzde 49.5 oy alarak tek başına hükümet kurdu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, 64.Hükümeti kurma görevini Ahmet Davutoğlu’na verdi. 

15 TEMMUZ DARBESİ 

- 22 MAYIS 2016 : AK Parti 2. Olağanüstü Kongre ile AK Parti’de yeni bir bayrak değişimi daha yaşandı. Partinin kurucularından olan Sayın Binali Yıldırım Genel Başkanlığa seçildi. Yıldırım, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini kurarak Başbakan oldu. 

- HAİN DARBE GİRİŞİMİ: Devletin içine yuvalanmış, kökü dışarıda vatan haini FETÖ’cü cunta, darbe girişiminde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sokağa çıkın” talimatına uyan halk hain darbe girişimini durdurdu. 

- CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ: MHP ile işbirliği içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin anayasa değişikliği hazırlandı. 16 Nisan 2016 tarihinde gerçekleşen halk oylamasında yüzde 51,4 oranında “Evet” oyu çıktı. 

- ERDOĞAN YENİDEN PARTİ’NİN BAŞINDA: 21 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen 3.Olağanüstü Kongre ile Cumhurbaşkanı yeniden parti Genel Başkanlığı’na seçildi.