18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adaleti aramanın makamı Meclis’tir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun İstanbul yürüyüşüne Demirel’in meşhur “Yollar yürümekle aşınmaz” sözüyle karşılık verdi ve uyardı: Yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın.

18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adaleti aramanın makamı Meclis’tir

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genel Kurulunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Eğer biz bir olursak, beraber olursak, iri olur, diri olursak Türkiye’yi kimse yakalayamaz.” ifadesini kullandı. Erdoğan şunları söyledi:

CHP’NİN YÜRÜYÜŞÜ: Kuvvetler ayrılığına bizler saygı duymazsak, sivil toplum kuruluşlarımız saygı duymazsa o zaman biz bir yere varamayız ve bu konuda söylenecek bir şey varsa bunu söylersiniz ama baskı unsuru olma gayreti içine girerseniz unutmayın ki 138. madde sadece siyasetçiler için çalışmaz. 138. madde A’dan Z’ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın.

SOKAK ÇAĞRISI: Gel gör ki bakıyorsunuz bir taraftan ‘Bizim hukuka saygımız var’, bir taraftan ‘Biz anayasa devletiyiz’, ‘Anayasamız var’ ama diğer taraftan da Anayasanın hükümlerini ayak altına alacak şekilde vatandaşları sokağa dökmek, sokağa çağırmak hiçbir zaman ne kendilerinin yararınadır ne de ülkenin yararınadır. 

DEMİREL’DEN ÖRNEK: Rahmetli Demirel’i burada anmadan geçemeyeceğim, ‘Yollar yürümekle aşınmaz’... Bunlar da yürüyerek eğer aşındıracaklarını zannediyorlarsa bu mümkün değil. Eğer bu yolla hukuk elde edeceklerini zannediyorlarsa bu da mümkün değil. Eğer adaleti arıyorsan adaleti aramanın makamı da yeri de Türkiye’de parlamentodur. 

KUVVETLER AYRILIĞI:  Biz bir şeyi konuşuyoruz; yasama, yürütme, yargı... Eğer kuvvetler ayrılığına bizler saygı duymazsak bir yere varamayız ve bu konuda söylenecek bir şey varsa bunu söylersiniz ama baskı unsuru olma gayreti içine girerseniz unutmayın ki 138. madde sadece siyasetçiler için çalışmaz. 138. madde A’dan Z’ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın. Anayasa’nın 138. maddesi... Bu bir yönerge değil, sıradan bir olay değil. Dolayısıyla bizim buradaki dayanışmamız, buradaki birliğimiz çok çok önemli. Kimsenin bunu hırpalamaya hakkı yok. Böyle bir ramazan ayı içinde milleti sokağa dökmek suretiyle bu tür yürüyüşe başlamak doğru bir şey değil.

DARBE GECESİ KAÇTI: 15 Temmuz darbe girişiminde Atatürk Havalimanı’na gelip oradan hemen bir araçla Bakırköy Belediye Başkanı’na sığınan ve onun evinde o gece misafir olan kişi bir defa ‘Ben tankların üzerine çıkarım, tankların önünde dururum’ derken o gece neyin üzerine çıktığı belli olmuştur. Nereye sığındığı da belli olmuştur. Birbirimizi aldatmayalım. Gerçekçi olalım. Orada millet tavrını ortaya koydu, millet tankların üzerine çıktı, helikopterlerden, F-16’lardan gelen bombalar karşısında nasıl bir duruş olacağını gösterdi. Bunun aksi yalandır ve dürüst olmayanlarla da bir yere varılmaz.

Erdoğan’ın aracından canlı yayın:Ey Türkiye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gören bir vatandaşın birden makam arabasından kafasını uzatarak cep telefonuyla yaptığı canlı yayın sosyal medyada büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul temasları sırasında aracını durdurarak vatandaşlarla sohbet etti. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına gelen bir vatandaş, bu anları cep telefonuyla görüntülemeye çalıştı. İlk önce vatandaş, Erdoğan’ın elini öpmeye çalıştı. Erdoğan’ın, “El öpmek olmaz” demesi üzerine şahıs elindeki cep telefonuyla sosyal medya hesabından canlı yayın yapmaya başladı. “Evet canlı yayındayım. Sayın Cumhurbaşkanımla canlı canlı görüşüyorum, Ey Türkiye” diyerek yayın yaptı. 

15 Temmuz’a yetiştirin

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışında yapılacağını duyurduğu anıt için incelemelerde bulundu. Fatih’ten Beylerbeyi Sarayı’na geçerken 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışında aracını durduran Erdoğan, bölgede bir süre dolaştı. Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu çok sayıda darbe karşıtı sivil, o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü’nde darbeciler tarafından şehit edilmişti. İstanbul’daki toplam 94 şehidin adı burada yapılacak anıtta ölümsüzleştirilecek. Erdoğan’ın anıtın 15 Temmuz’un yıldönümüne yetiştirilmesi için talimat verdiği öğrenildi. Anıtın köprünün Anadolu yakası çıkışında, kaldırılan gişelerin dış duvarı ile metrobüs yolu bitişiğinde otopark olarak kullanılan alana yapılması bekleniyor.

Katar krizi bayrama kadar çözülmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında bazı Arap ülkeleri ile Katar arasındaki krize de değindi. Erdoğan şu mesajları verdi: 

Türkiye olarak Katar meselesinde en başından beri hakkaniyetli bir tavır içinde olmaya gayret ettik. Katar’a yönelik ithamların doğru olmadığını, bu ithamlardan hareketle başlattıkları ambargoyu haklı bulmadığımızı açıkça söyledik. Körfez’deki kardeşlerimizin kendi aralarında daha güçlü bir dayanışma içinde olmalarını beklediğimizi de özellikle belirttik. Şahsım, Başbakanımız Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile yoğun bir çalışma içine girdik. Krizin çözümü için konuyla doğrudan veya dolaylı ilgili olduğunu düşündüğümüz hemen hemen herkesle görüştük.

DARGINLIK YAKIŞMIYOR 

Temennimiz bu meselenin bayrama kadar çözüm yoluna girmesidir. Tabii bizim Katarlı dostlarımıza yapılan haksızlığa karşı çıkmamız başka bir şeydir, bölgedeki diğer dostlarımızla ilişkilerimiz başka bir şeydir. Bunlar kesinlikle birbirinin alternatifi veya zıddı olan hususlar değildir. Özellikle Suudi Arabistan, Hâdim’ul-Harameyn’uş-Şerifeyn, bence Körfez’deki bu krizin adeta anahtarı konumundadır. Körfez’in büyüğü olarak, dün Dışişleri Bakanımız da oradaydı, kendileriyle görüşmeleri oldu, selamlarımızı gönderdik. İnanıyorum ki Hâdim’ul-Harameyn’uş-Şerifeyn olarak bu süreci süratle çözmeye muktedir olduğuna inanıyorum ve temennim odur ki bayrama kadar da bu iş çözülmelidir çünkü İslam dünyasının içinde bu tür dargınlıklar, kırgınlıklar bize yakışmıyor, bunları bizler diyalog yoluyla çözmeye muktediriz. 

MÜSTERİH OLSUNLAR 

Aynı şekilde Körfez’den Karadeniz’in yaylalarına, Akdeniz’in, Ege’in sahillerine tatil için gelecek olan kardeşlerimiz de müsterih olsun. Türkiye Körfez’deki bütün kardeşlerimizin ikinci evi olmayı sürdürecektir. Körfez bölgesi başta olmak üzere hangi ülkeden gelirse gelsin tüm yatırımcılara, tüm ziyaretçilere gönlümüz de kapımız da sonuna kadar açıktır.