25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AİHM’i aldatma planı devrede

Gözaltına alınan ve tutuklanan 100 kişi, Türkiye’de ‘iç hukuk’ yolları tükenmediği halde AİHM’ye başvurdu. Mahkemenin tavrı merak ediliyor.

25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
AİHM’i aldatma planı devrede

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan veya tutuklanan 100 kişi ‘mağdur’ oldukları gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM’nin gündemine taşınan şikayetlerden birini “pilot başvuru” olarak seçip, kabul edilebilirliği hakkında bu yıl sonundan önce diğer şikayetler için de örnek teşkil edecek bir karar açıklaması bekleniyor. Asıl merak edilen ise AİHM’nin bu başvuruları Türkiye’de iç hukuk yolları tüketilmeden, yani bu kişiler ulusal yargı önünde yargılanmadan kabul edip etmeyeceği.  Genel beklenti, AİHM’nin bu başvuruları “iç hukuk yolları tüketilmediği” gerekçesiyle geri göndereceği ya da Ankara’ya mesajlar vererek “kısmen” kabul edebileceği yönünde. Strasbourg yargıçları Ergenekon ve Balyoz davalarında benzer bir yol izlemişti.

‘Gülen’i mehdi gibi görüyorlar’

FETÖ’nün Emniyet içindeki yapılanması ile ilgili 18 yıl önce rapor hazırlayan ve cemaate yönelik ilk ‘Haşhaşi’ benzetmesini yapan, bugün Zonguldak Emniyet Müdürü olan Osman Ak, gözaltına alınan FETÖ’cülerin  Fetullah Gülen’e ‘mehdi’ gözüyle baktığını söyledi. 2014’te Zonguldak Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Osman Ak, FETÖ’nün Batı Karadeniz Emniyet yapılanmasını da deşifre etti. Zonguldak Emniyeti’nce yapılan operasyonlarda Zonguldak ile birlikte Bartın, Düzce, Karabük ve Bolu’daki sözde ‘İl emniyet ve bölge imamları’ gözaltına alındı.  Sözde il emniyet imamları ile bunlara bağlı polis memurlarının, ‘Bylock’ uygulamasını kullandığı, bu   üzerinden düzenlenecek operasyonlarla ilgili sorumlu imamlara bilgi aktardıkları belirlendi.  Zonguldak Emniyet’inde 95 personel hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 65’inin tutuklandığını vurgulayan Ak şunları söyledi: “FETÖ operasyonunda gözaltına aldığımız kişilere bakıyoruz. Fetullah Gülen’e ‘mehdi’ gözüyle bakıyorlar. Onu bir ‘mehdi’ gibi görüyorlar. Gözaltına alınmak onlar için bir şeref gibi bakıyorlar. Bu kadar olaydan sonra hala bazı kişiler hala biat etmeye devam ediyor.”