24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Alman diplomatlara 1 saatlik sorgu

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı’nın Alman polisi tarafından alıkonulmasına Türkiye’den yanıt gecikmedi. Alman diplomatlar, Atatürk Havalimanı’nda bir saat süren sorgulama sonrası Türkiye’ye girebildi.

9 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Alman diplomatlara 1 saatlik sorgu

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’ya yapılan kötü muamelenin ardından Almanya’dan gelen tüm diplomatik pasaportlu yolculara, pasaport kontrolu sırasında sorgu yapılmasına başlandı. Bakanlıktan gelen talimat uyarınca kontrol noktasında bekletilen Alman diplomatlar yaklaşık bir saat süren sorgulama sonrası Türkiye›ye giriş yapmaya başladı.

BİLİNÇLİ VE KASITLI 

Uluslararası ilişkiler Uzmanı emekli konsolos Vahit Özdemir, Alman polisinin TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’ya tutumunu “bilinçli ve kasıtlı” diye değerlendirdi. Uluslararası bir havalimanındaki pasaport polislerinin Viyana Diplomatik/Konsolosluk sözleşmelerini bilmemelerinin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir,  şöyle konuştu: “Yanlışlıkla TBMM Başkanvekilini gözaltına almaları söz konusu bile olamaz. Bana göre; Alman polisi, kasıtlı ve bilinçli olarak Bahçekapılı’ya kötü muamelede bulunmuş ve bir saatliğine de olsa gözaltına almıştır. Türkiye›nin Almanya›ya en kısa zamanda misillemede bulunması gerekir. Almanya adına bir Başkomiserin basına açıklama yapması da son derece düşündürücüdür. Esenboğa Havalimanındaki VIP’yi Almanya kavasları yani odacıları dahi kullanırken, Bonn/Köln Havalimanında diplomatik pasaport sahibi TBMM Başkanvekili  Ayşe Nur Bahçekapılı’ya Alman polisinin kaba ve sert tutumu asla kabul edilemez.”

DİPLOMATİK SKANDAL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın Almanya’da alıkonulmasına ilişkin, “Açık bir şekilde bütün diplomatik teamüllerin ihlalidir. Bu, diplomatik bir skandaldır, diplomatik bir ayıptır, Türkiye de bu ayıba, diplomatik olarak yapılan yanlışa misliyle cevap verir. Bunu da herkesin bilmesi lazım. Bunu açıkça ifade ediyoruz” dedi.