19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Anında karar hızlı reform 

Yeni dönemde, ‘güçlü hükümet’ olacak. Hızlı karar alma ve hızlı reforma imkan tanıyan sistemde, icracı hale gelecek bakanlıklar arasındaki kopukluklar son bulacak.  Karar alma süreçlerindeki çok başlılık ortadan kalkacağı gibi, Türkiye küresel siyasette daha etkili konuma gelecek. 

ŞERİFE GÜZEL26 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Anında karar hızlı reform 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin nasıl işleyeceği, sistemin şifreleri, AK Parti Seçim Beyannamesi’nde yer aldı. Yeni dönemde, bürokrasinin azaldığı, hızlı ve etkin yönetim modeliyle ekonomik büyüme, refah ve kalkınma garanti altına alınacak. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli oluşturulacak.  Yeni dönemde bakanlıklar arasındaki kopukluklar, kurumlar arasındaki çatışma ve çakışma giderilip, ana başlıklar etrafında toplanmış yeni bir yapı oluşturulacak. 

Seçimlerin beş yılda bir yapılması istikrarı sağlayacak. Devlet, Cumhurbaşkanlığı makamının liderliğinde daha çabuk karar alacak ve daha hızlı işleyecek bir sisteme geçecek. Yeni sistemle Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı politika ve strateji geliştirmeye, izleme ve değerlendirmeye yoğunlaşırken, bakanlıklar daha icracı ve fonksiyonel bir yapıda şekillendirilecek. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir yönetim oluşturulacak. Bürokrasi azaltılırken, büyümeyi hızlandıracak hedeflere ivme kazandırılacak. 

GÖREVLER NETLEŞTİ

Kamu idari yapılanması ve kamu idarelerinin görev dağılımları netleştirilecek.  Kamu kurumları arasındaki mükerrerlikler önlenecek. ‘Merkez-taşra ve merkezi idare-yerel yönetimler’ ilişkisini güçlendirecek yasal düzenlemeler yapılacak. Yeni sistemle yürütmede karar alma süreçlerindeki çok başlılık ortadan kalkacak, daha etkin hızlı bir yönetim anlayışı sergilenecek. Bu sayede atamalarda bürokratik gecikmeler ortadan kaldırılacak. 

Yöneticilerde performansa dayalı görev değişiklikleri daha hızla yapılabilecek. Üst kademe yönetici atama sistemi reforme edilecek. Atama süreçlerinde objektif, liyakate ve performansa dayalı bir sistem getirilecek. 

KALKINMA HAMLESİ

Görevde ehliyet ve liyakat ön plana çıkarılacak. Bürokraside yönetim kademeleri azaltılacak. Kurumların yapısal dönüşümleri, benzer iş yapan birim veya kurumların birleşmesini kolaylaştıracak. Bu dönemde Cumhurbaşkanı liderliğinde; bakanlıklar, taşra teşkilatları ve yerel yönetimlerle birlikte kamu yönetiminde çarklar daha hızlı dönecek. Böylelikle hem vatandaşa sunulacak hizmet kalitesi artacak, hem de bürokratik iş ve işlemlerin süre ve maliyeti azalacak. Yeni yönetim sistemi ile birlikte, yeni ve kapsamlı bir kalkınma hamlesi gerçekleştirilecek. 

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Hesap verebilirlik, şeffaflık, katılımcılık ve kalite odaklılık çerçevesinde devletin asıl amacı, her bir vatandaşın temel hak ve hürriyetlerini korumak, huzur ve güvenliğini sağlamak, yaşam standartlarını yükseltmek olacak. Bu şekilde, ekonomi, sosyal politika, dış politika, güvenlik, istihbarat ve savunma gibi devletin stratejik öneme sahip fonksiyonları daha ön alıcı bir şekilde koordine olacak. Devletin karar verici, planlama ve yönlendirme işlevi daha aktif bir biçimde hayata geçirilecek. 

TÜRKiYE BÖLGESiNDE DAHA ETKiLi OLACAK 

Devlet, ortaya çıkabilecek krizleri hızlı müdahale edebilecek kapasitede ve etkin bir şekilde yönetebilecek bir yapıda şekillendirilecek. Bu nedenle kamu yönetiminde mümkün olduğunca sade bir yapı oluşturularak kurumlar, işlevsel, görev çatışma ve çakışmalarından arındırılacak. Güçlü ve hızlı karar alınmasını sağlayacak bir kamu yönetimi çatısı oluşturulacak. Kurumsal yenilenme sayesinde güvenlik politikaları daha etkin şekilde işletilebilecek. Güçlü hükümet sistemi ile aynı zamanda Türkiye,  bölgesinde ve küresel siyasette daha etkili bir konuma yükselecek. Böylece bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkısı artacak. Sorun çözen, güçlü bir ülke olarak bölgede Türkiye’nin etkinliği fazlalaşacak. 

EKONOMİ YÖNETİMİ İÇİN TEK BAKANLIK 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 21 olan bakanlık sayısı 14’e düşecek. Ekonomiyle ilgili tüm kurumlar da “Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı” adı altında tek bir bakanlık altında toplanacak.

24 Haziran sonrası uygulamaya konulacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bakanlıkların sayıları azaltılarak “Güçlü Hükümet” vurgusunun altını dolduracak adımlar atılacak. Bunların başında, bakanlıkların birleştirilmesi kapsamında “ekonomi yönetimi”nin tek bir çatı altında toplanması geliyor. Böylelikle, daha koordineli ve daha hızlı karar alma süreçlerinin işletilmesi sağlanacak. 

21 olan Bakanlık sayısının 14’e düşürülmesine yönelik çalışma tamamlanma aşamasına getirilirken, yeni hükümet yapısında en dikkat çekici noktayı, ekonomi yönetimine yönelik yeni yapılanma oluşturuyor. 

TURİZM DE İÇİNDE OLACAK

Ekonomiyle ilgili tüm kurumlar, “Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı” adı altında “bütünleşik” olarak tek bakanlık altında toplanacak. Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tamamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Turizm” kısmını içine alacak. Ekonomi, hem kamu maliyesi, hem yatırımlar, hem teknoloji, hem finans piyasalarıyla ilgili alınacak tedbirleri tek çatı altında yönetip, kararların koordinasyon içinde alınabilmesine imkan tanınacak şekilde bütünleştirilecek. Ekonomi kurmayları, böylelikle tek bir merkezden koordine edileceği için kurumlar arasındaki uygulama farklılıkları, kopukluk ya da uyumsuzluk da giderilmiş olacak. Yatırımcıların kurum kurum dolaşmasının da önüne geçilmiş olacak. 

BAKANLIKLARA AYAR   

Ekonomi yönetimindeki bütünleşmenin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, iş hayatına ilişkin olarak yeniden yapılandırılacak. Yeni dönemde bakanlığın isminin “İş Hayatı ve Güvenliği Bakanlığı” olması öngörülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, “Aile ve Toplum Bakanlığı” olarak faaliyetlerini sürdüreceği, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da bu bakanlık bünyesine ilhak edebileceği de konuşuluyor. Diğer taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Kültür” kısmının ise Milli Eğitim Bakanlığı’na ilhak ettirilebileceği belirtildi. Aynı şekilde AB Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’na ilhak etmesi de gündemde.