19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Avrupa kapısı Türkiye’ye açık

‘AB ile Türkiye arasında göç ve mülteciler konusunda varılan anlaşmalar iyi işledi. Türkiye gerçekten işbirliğini kanıtladı. İyi yoldayız. 74 kriterden 67’si yerine getirildi. AB kapısı Türkiye’ye açık mı diye sorarsanız, çok açık şekilde açık olduğunu söyleyebilirim. İşbirliğine hazırız.’

LÜTFİ KAPLAN8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Avrupa kapısı Türkiye’ye açık

AB Göç İşleri ve Vatandaşlık İşlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos, Brüksel’de kendisini ziyaret eden Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Avramopoulos’un açıklamaları.

TEK STRATEJİ:  AB hedefi, Türkiye’nin tek stratejisidir. Avrupa’nın hem de Türkiye’nin faydasına işbirliği yapmamız gerekir. Ben her zaman yakınlaşmanın tarihi sorumluluğumuz olduğunu söylemişimdir.

KANITLANDI: AB ile Türkiye arasında göç ve mülteciler konusunda varılan anlaşmalar iyi işledi. İşbirliği sayesinde sayısız hayat kurtarıldı.Türkiye, işbirliği dediği zaman gerçekten işbirliği yapmayı kastettiğini kanıtlamış oldu. Özellikle göç krizini yönetimi konusunda. Şunu da vurgulamak önemli, Türkiye özellikle darbe girişimi gibi zor zamanlar da bile bu anlaşmayı tam olarak uyguladı. Bu Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirdiğinin kanıtı. 

50 BİN MÜLTECİ ALINACAK:  AB, mülteciler konusunda Türkiye’nin çalışmalarını desteklemeye devam edeceğini bunun için 2.9 milyar euro tahsis edildi. 11 bin 400 mülteci AB ülkelerine yerleştirildi. AB ülkelerine Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da bulunan 50 bin kişinin daha yerleştirilmesi konusunda tavsiyelerde bulunduk. 

VİZE: Vize serbestisi konusunda 3 yıldır çalışma yürütülüyor. Yerine getirilmesi gereken 7 kriter bulunuyor. Beşi kolay şekilde halledilebilir. Türk tarafı için hassas konunun terörizm olduğunu biliyorum. Türkiye’nin Avrupa standartlarına daha yaklaşması lazım.

TEKLİF BEKLENİYOR: AB, Türkiye’nin terörle mücadele kapasitesini zayıflatmak istemiyor.Biz Türkiye’nin bu konudaki teklifini bekliyoruz. 

SİYASİ İRADE VAR: İyi yoldayız. Kısa sürede 74 kriterden 67’sini yerine getirmesi Türkiye’nin bu çalışmaları sonuçlandırma isteğinin göstergesi. Siyasi irade var. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu anlamak gerekiyor.  270 kişi demokrasiyi savunurken öldürüldü ve bunu da göz ardı edemeyiz.

DESTEKLERİZ: Bana AB kapısı Türkiye’ye açık mı diye sorarsanız, çok açık bir şekilde açık olduğunu söyleyebilirim. Bunun için işbirliği yapmamız lazım. AB ve AK destek vermeye hazır.

ZİYARETTEN MEMNUNUM

Yunan vatandaşı Avramopoulos, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini değerlendirdi: Bu 65 yıldır ilk ziyaret. Bir takım görüş farklılıkları, sorunlar var hala. Ama diyalog, karşılıklı saygı ve anlayış aracılığıyla birçok sorunun çözüleceğine inanıyorum. Ziyaret beni cezbetti.