19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye'nin çok gelişmiş savunma sanayisi var

Türkiye'nin çok gelişmiş bir savunma sanayisi olduğuna işaret eden ve Azerbaycan ordusunun ihtiyacını da Türkiye'den temin ettiklerini dile getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'Bugün Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını yeniden düzenliyoruz. Bu projeler bizim gücümüzü artırmanın yanı sıra bölgesel iş birliğini geliştirecek ve bölgede istikrarı temin edecek.' dedi.

AA25 Nisan 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Ülkesinde 11 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandıktan sonra ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye yapan Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan ile baş başa görüştü ve Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi oturumuna katıldı. Aliyev ve Erdoğan, ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine iştirak ederek ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk kez Türkiye'ye gelmesinin bir gelenek olduğunu ifade eden Aliyev, bunun Türkiye ve Azerbaycan'ın dünya çapında birbirine en yakın iki ülke olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Ülkesinde kazandığı seçimlerin ardından kendisini ilk tebrik eden liderin Erdoğan olduğunu söyleyen Aliyev, bir hafta önce Bakü'de yemin ederek göreve başladığını, 2 gün önce hükümetin kurulduğunu ve dün de kendisinin Ankara'ya geldiğini anlattı. Erdoğan ile dün başlayan görüşmelerinin bugün de sürdüğünü vurgulayan Aliyev, bunun da iki ülkenin birliği, kardeşliği ve dostluğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Aliyev, Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye'nin büyük ve şerefli bir yolda ilerlediğini vurgulayarak Azerbaycan'da Türkiye'yi seven insanlar olarak burada yaşanan gelişmeleri çok büyük sevinçle karşıladıklarını söyledi. Aliyev, Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve sosyal gelişiminin kendilerini yürekten sevindirdiğini dile getirerek "Türkiye bugün dünya çapında bir güçtür ve gittikçe bu güç daha da büyüyor. Buna dostlar sevinir, istemeyenlerin de morali bozulur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 24 Haziran’da yapılacak seçimler için desteğini ifade eden Aliyev, Erdoğan’a 24 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonraki ilk ziyaretini Azerbaycan'a yapması için de davette bulunarak söz konusu geleneğin bundan sonra da yaşaması temennisinde bulundu.

Bugün dünyada birbirine bu kadar yakın başka iki ülke olmadığına işaret eden Aliyev, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ meselesinin çözümü konusunda Türkiye kadar bize destek veren ikinci bir ülke olmamıştır. Türkiye her zaman bizimle beraberdir, tüm uluslararası platformlarda Azerbaycan'ın haklılığını savunmaktadır. Bu destek ve dayanışma bize güç vermektedir." ifadelerini kullandı.

Aliyev, Azerbaycan'ın terörle mücadele konusunda Türkiye ile her zaman dayanışma gösterdiğini söyleyerek Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı şekilde tamamlanması dolayısıyla tebriklerini iletti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın bölgede çok büyük ve tarihi projeler hayata geçirdiğini anlatan Aliyev, iki ülkenin birliği sayesinde bu noktaya geldiklerini belirtti. Aliyev, "Bugün Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını yeniden düzenliyoruz. Bu projeler bizim gücümüzü artırmanın yanı sıra bölgesel iş birliğini geliştirecek ve bölgede istikrarı temin edecek. Bizim hayata geçirdiğimiz girişim ve projeler sadece ekonomik değil aynı zamanda çok büyük siyasi anlam da taşıyor, güvenlik ile istikrarı da artırıyor." şeklinde konuştu.

Karşılıklı olarak yatırımları artırdıklarını dile getiren Aliyev, Azerbaycan'ın Türkiye ekonomisine 14 milyar dolar, Türkiye'nin Azerbaycan'a 12 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi.

Aliyev, yakın gelecekte TANAP ve Star Rafinerisi'nin açılışının ekonomik alanda olanakları daha da artıracağını belirterek Azerbaycan'ın Ege Bölgesi'nin en büyük konteyner limanını inşa edeceğini hatırlattı.

Konuk cumhurbaşkanı, Erdoğan ile tercihli ticaret anlaşmasının yapılması konusunda da anlaştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin çok gelişmiş bir savunma sanayisi olduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan ordusunun ihtiyacını da Türkiye'den temin ettiklerini dile getirdi.

İlham Aliyev, konuşmasını "Bu şanlı tarihimizdir. Bu tarih gösterir ki biz her zaman bir yerde olmuşuz. Eminim ki her zaman bir yerde birlikte olacağız. Kardeş Türk halkına refah dilerim." sözleriyle bitirdi.