25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başkanlıkta ilk temas

Başbakan Yıldırım ile ‘başkanlık’ çıkışı yapan MHP lideri Bahçeli, dün Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. 70 dakika süren zirvede izlenecek yol haritası ele alındı.

Şerife GÜZEL18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başkanlıkta ilk temas

Başbakan Binali Yıldırım, Salı günkü grup toplantısında yaptığı başkanlık çıkışının ardında MHP lideri Devlet Bahçeli’yle bir araya geldi. Çankaya Köşkü’nde 1 saat 10 dakika süren görüşmede başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği konuşuldu. AK Parti’nin izleyeceği yol haritasına temel oluşturan görüşmenin ardından Başbakan Yıldırım, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) topladı.

MHP’nin tavrını birinci ağızdan dinleyen Yıldırım,  başkanlık sisteminin Türkiye’de neden ihtiyaç olduğunu anlattı. Ardından Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçiminin halk tarafından yapılmasıyla birlikte fiili olarak başkanlık sistemine geçildiğini vurguladı.

Bahçeli de grup toplantısında dile getirdiği çıkışını temellendirdiği düşüncelerini Başbakan’la paylaştı. Fiili olarak şu anda başkanlık sisteminin uygulandığını kaydeden Bahçeli, bu durumun hukuki alt yapıya kavuşturularak düzeltilmemesinin ileride doğuracağı kaosa dikkat çekti.MHP lideri, AK Parti’nin bu konudaki önerisini Meclis gündemine getirmesini isteyen tavrını sürdürdü.

HALK KARAR VERSİN

Bahçeli’nin yaklaşımı AK Parti’nin izleyeceği yol haritasının önemli dayanağını oluşturdu. Yaklaşımı halkın referandumda vereceği karara saygı duyulması gerektiği yönünde olan MHP’nin, Meclis’teki oylama sırasında grup olarak serbest kalarak 330’un bulunmasını sağlayacağı belirtiliyor. Böylelikle AK Parti de teklifini halka götürebilme imkanını bulmuş olacak.