23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Batı dumura uğradı

KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 15 Temmuz darbe girişimine karşı ‘tepkisiz’ ve ‘dezenformasyona dönük’ açıklamalar yapan Batı’nın Türk milletinin temsil ettiği gerçek demokrasi direnişi karşısında dumura uğradığını söyledi.

25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Batı dumura uğradı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı demokrasiyi tekeline alan Batı’nın sergilediği tavrın ikiyüzlülük olduğunu söyledi. Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Batı’dan gelen yorumlarda “rasyonalitesini ve vicdanını kaybetmiş bir akıl” olduğunu kaydetti. KADEM Ankara Temsilciliğince,  “15 Temmuz Darbe Girişimi” konulu panel gerçekleştirildi. Konuşmalar öncesinde  “Tanklardan Güçlü Kadınlar” isimli video, katılımcılara izletildi. KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “15 Temmuz gecesi bu vatanı savunan, canlarını, kanlarını  tankların önüne seren vatandaşlarımızın karşısında saygı ve minnetle eğiliyorum. Bu vatan, sizler sayesinde hala bugün ayakta, hala bugün bağımsız” dedi.

VİCDANI KAYBETMİŞ AKIL

Medyanın ve uluslararası kamuoyunun darbe girişimi karşısındaki tavrının “şaşırtıcı” olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Batı’nın demokrasi anlayışıbüyük bir itibar kaybına uğradı. Batı’dan gelen tepkilerin ortak bir özelliği, bir nevi ‘tepkisizlik’ oldu. Demokrasiyi tekeline alan Batı, dezenformasyonlarla dolu açıklamalar yaptı, darbenin ‘kurgu’ olduğunu dahi söyleyebildi. Milletimizin gerçek demokrasi direnişi karşısında Batı, adeta dumura uğradı. O süreçte verilen beyanatların, yapılan yorumların mahiyeti açısından rasyonalitesini ve vicdanını kaybetmiş bir akılla karşılaştık. Bu süreç aynı zamanda Batı’nın ikiyüzlülüğünü kabul etmek istemeyen dostlarımızın da idrakını zorladı, gerçeği onlar da kabul etmek durumunda kaldılar.”     

MEDYA BU KEZ...

Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Batı medyasına karşın, Türk medyasının önemli bir tavır ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Genel olarak medya, bu sefer milletin yanında yer aldı. ‘Bu sefer’ diyorum çünkü daha önceki benzer siyasi ve askeri krizlerde vesayet odaklarıyla uyumlu hareket eden medyanın bu kez milli iradenin sesi olması kayda değerdir” dedi.  Sümeyye Erdoğan Bayraktar, şunları kaydetti: “Batı, net biçimde görmüştür ki Türkiye, artık manipüle edilebilecek, Batı’nın çıkarlarına uygun şekilde yönetilebilecek bir ülke değildir, bağımsız bir aktördür. Bunu kabul etmek ve hazmetmek Batı için kolay olmasa da Anadolu coğrafyası, kendi kaderini çizme iktidarındadır.”    

Duruşmada iddianame okunmayacak

Binlerce sayfalık iddianemelerin okunması aylar sürdüğü için bir türlü başlayamayan yargılamaları hızlandırmak için düğmeye basıldı.  Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı taslağına göre, duruşmalarda iddianame okunmayacak, suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller anlatılacak. Başbakanlığa gönderilen taslak, CMK’nın duruşmaların başlamasına ilişkin maddesindeki “İddianame veya iddianame yerine geçen belge okunur” hükmünde değişiklik öngörüyor.

DAVALAR HIZLANACAK

Bu hüküm, “İddianame veya iddianame yerine geçen belgede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesi anlatılır” şeklinde değiştirilecek. Böylece duruşmalarda iddianamelerin tamamının okunması uygulamasına son verilecek. Yapılacak düzenlemeyle, duruşmaların başlangıcında hakimler, iddianamelerin tamamını okumak yerine iddianamede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylem ve delilleri anlatacak, suçlamanın hukuki nitelendirmesini aktaracak. İddianamenin okunması nedeniyle bazı davalarda aylar süren bu sürecin kısaltılmasını amaçlayan düzenlemeyle, yargılamalar da makul sürelerde tamamlanabilecek.