19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: Bedelli askerlik gündemde yok

“Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız.”

NUH ALBAYRAK5 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım: Bedelli askerlik gündemde yok

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde medya temsilcileriyle bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, şunları kaydetti:

- KABİNE REVİZYONU: (Kabine revizyonu yakın zamanda gündeminizde var mı? Kabine revizyonu önümüzdeki ay içinde olmayacak gibi mi yoksa yeni bir sürpriz mi yapacaksınız?) Burada kabineye girme arzusunda olan var mı? O halde merak edilecek bir konu değil. Kabine değişikliği konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş.

- RAKKA OPERASYONU BAŞLADI: 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece daha önce planlanan Rakka operasyonu başlatıldı. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı. Rakka operasyonunda Türkiye, ABD’nin uyguladığı yönetimi tasvip etmedi, bu da bir sır değil. Bu konuda rahatsızlığımızı ifade ettik ancak onlar bize, ‘Bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu’ ifade ettiler ve bize gereken güvenceleri verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.

- GEREKLİ ADIMLARI ATARIZ: Süreç yakından takip ediliyor, tedbirler alınıyor. Bizim değişmeyen bir stratejimiz var, ülkemizi tehdit eden terör grupları ister yurt içinde, isterse yurt dışında olsun, adı da ne olursa olsun PKK/PYD/YPG, DEAŞ, DHKP-C, ne kadar örgüt varsa hepsi bizim için aynıdır, hedeftir. Yurt içinde, gerektiğinde yurt dışında, ülkemizin, insanımızın güvenliği için gereken adımları atmaktan çekinmeyiz, geri durmayız. Bunu geçmişte de yaptık, bundan sonra da icap ederse yaparız.

- BEDELLİ ASKERLİK:  (BBP lideri Destici ile görüşmenizin ardından bedelli askerlik gündeme geldi. Ufukta böyle bir şey var mı?) Böyle bir şey yok. Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız. Destici, böyle bir hususu gündeme getirdi, yani ‘Bedelli olsa da bunlardan elde edilen parayı SMA hastalarına getirsek’ diye bir temennisi oldu. Bizim ona karşılık bir cevabımız olmadı.

- ZEYTİNLİK: (Zeytinlikler imara açılacak mı?) Düzenlemeye göre, 9 kişilik kurulun uygun görmesi üzerine, zeytinlik sahaları ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede kimyasal atık oluşturacak yatırım tesisi yapılamayacak. Artık zeytinlik yapma imkanı yoksa orada, sanayinin ihtiyacı olan alanı kullanma imkanı veriliyor, belirli şartların sağlanması durumunda, kurulun uygun görmesi durumunda. Bunu ‘Zeytin alanları imara açılıyor’ gibi takdim ediyorlar. Bu kesinlikle yanlış. Bir algı oluşturulmaya çalışılıyor, bu yanlış. 2002’ye göre zeytin alanları, zeytin üretimi arttı ve Türkiye, Avrupa’da ikinci sıraya yükseldi, 2030’da birinci sıraya yükseleceğiz. Yani kimse ‘zeytin hamisi’ kesilmesin, zeytinlerin sahibi burada.  Bu peşin ‘istemezük’ tavrı, bu ülkeye çok şey kaybettirdi.  

- FETÖ’CÜLERİN İFADESİ: Önceki ifadesini reddetmesi, inkar etmesi o suçu işlemediği anlamına gelmez. 

- ALMANYA’YLA KRİZ: Almanya ile Türkiye ilişkilerinin bozulması en son düşünülecek iş, bundan Türkiye de Almanya da zarar görür. Bu kimseye de fayda sağlamaz. Almanya’yla anlaşamadığımız konular var. Bunlar FETÖ ve PKK... Pazartesi Almanya Dışişleri Bakanı gelecek, bu konuları Dışişleri Bakanımızla enine boyuna görüşecekler. Hem bu İncirlik meselesi hem de bizim gündemimizdeki konular görüşülecek. Nihai hedefimiz ilişkilerin düzeltilmesidir.    

- TEK TARAFLI OLMAZ: Halk oylaması kampanya süresince gerilen ilişkilerin bundan sonra hem Avrupa Birliği ortaklık sürecinin normalleştirilmesi hem de Almanya ile ikili ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması bizim temel düşüncemizdir ama bu tek taraflı bir iradeyle olacak bir şey değil. Almanya’nın da bu minvalde hareket etmesi esastır.  

- İNCİRLİK ZİYARETİ: (Alman heyetinin İncirlik ziyareti) İncirlik Üssü’nü ziyarete bir teröristin katılması 

asla söz konusu olamaz. Bu ziyarete katılacaklar arasında ülkemiz aleyhinde keskin faaliyette bulunanlar olabilir. Varsa onlarla ilgili bir çekincemiz var. O değerlendirilecek.

ENGEL TANIMA SiSTEMi ALINACAK

(Şırnak’ta helikopter kazasında 13 şehit verdik. Helikopterde engel tanıma sistemi neden tamamlanamadı?) Bu kazaların olmaması gerekir. Bu bahsettiğimiz engel tanıma sistemi uzun yıllardır, savunma sanayisinin gündeminde olmuş, birkaç sefer de ihale yapılmış, iptal edilmiş. Bunun sebebi, bürokrasi ve firmaların kendi aralarında sonuca rıza göstermemesinden kaynaklanan anlaşmazlıklar. Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Ben Milli Savunma Bakanı’na ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ dedim. Yani ihale olunca tekrar uygun fiyat verdi, vermedi, onlar maalesef bizim kamu mevzuatında zamanı adeta israf eden bir süreç. Bu tip acil alımlara güvenlik gerekçesiyle muafiyet uygulayacağız ve doğrudan temin cihetine giderek bunu alacaklar. Bu konuda gerekli talimatları verdik.

STAR’IN MANŞETİ GÜNDEM OLDU

YILDIRIM’A DUGİN’İN SÖZLERİ SORULDU: (Star Gazetesi’nde Rusya Devlet Başkanı Putin’in Baş stratejisti Aleksandr Dugin ile yapılmış bir röportaj yayınlandı. Orada Dugin, “15 Temmuz darbesi ABD senaryosuydu. PKK’ya da önceden bilgi vermişler ve PKK hazırlık yapmış. PKK ve DEAŞ saldıracaklar ve Türkiye parçalanacaktı” diyor. Sizin elinizde böyle bir bilgi var mı? İkincisi de yine Dugin, “Rusya ve Türkiye işbirliği yaparak Atlantikçilerin Ortadoğu’yu parçalamasına izin vermemeli” diyor. Öte yandan Rusya’dan, “Türkiye ile S400 füze satış işi tamam, sırada ortak savaş uçağı yapımı var” şeklinde bir açıklama yapıldı. NATO üyesi Türkiye’nin, Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi konusunda sizin cephenizde durum nedir?) 

Rusya ile öncelikli olarak Suriye’de olmak üzere savunma işbirliği çalışmalarımız var. Buna İran’ı da dahil etmek lazım. Önemli olan siyasi bir çözüme kavuşturmaktır. Bunun için de güneyde uçuşa yasak bir güvenli bölge oluşturmayı tasarlayan bir mutabakat oluşturmaktır. Burada amaç masum insanları korumaktır. Darbenin ABD senaryosu olduğuna dair elimizde kesin bir bilgi yok ama darbe konusunda kesin bir bilgi var. O da FETÖ ile PKK’nın, darbe öncesi ve darbe sonrası irtibat halinde olduklarıdır. Bu konuda kesin istihbaratımız var. Çünkü darbe girişiminden önce terör örgütü, “Saldırıları durdurun” diye bir talimat verdi. Ama darbe başarısız olunca tekrar, “Atışa devam” talimatı verdiler. Yani darbe öncesi ve sonrası aralarında görüşme olduğunu biliyoruz. Ama DEAŞ ile ilgili böyle bir tespitimiz yok.