24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ben yoksam parti yok diyeni affetmem

“Geçmişten bu yana bazı arkadaşlarımız bizimle yol arkadaşlığını bıraktılar. Esas olan davadır. Biz oluruz olmayız. Makamlar ve kişiler geçicidir, değişir. ‘Ben yoksam parti yok’ diyeni en başta ben affetmem. Bunu diyenlerin büyük kısmı elendi. Ya trenden indiler, ya biz bıraktık.”

ŞERİFE GÜZEL / ANKARA20 Nisan 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ben yoksam parti yok diyeni affetmem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim kararının ardından parti Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Seçim konusundaki ilk talimatlarını verdi. “Ben yoksam parti yok” anlayışının doğru olmadığını ve en başta kendisinin buna karşı çıkacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan MHP ile Cumhur ittifakını bozacak davranışlardan uzak durmaları talimatı verirken, diğer yandan da seçimde “başkanlık” ayrı, “vekillik” ayrı düşünülerek, “Ha AK Parti, ha MHP denilmesin” diyerek, seçimin bir bütün olarak ele alınmasını istedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle gerçekleştirdiği kahvaltının ardından, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile gerçekleştirdikleri zirveden çıkan erken seçim kararını vekillere değerlendirdi. Erdoğan, erken seçim kararını Bahçeli’nin çağrısı üzerine aldıklarını vurgulayarak, “Geçmişten bu yana bazı arkadaşlarımız bizimle yol arkadaşlığını bıraktılar, kimisi “Ben yoksam parti yok” dedi. Esas olan davadır. Biz oluruz olmayız. Makamlar ve kişiler geçicidir, değişir. Ben yoksam parti yok diyeni en başta ben affetmem. Bunu diyenler oldu geçmişten bu yana. Bunların büyük kısmı elendiler. Ya trenden indiler, ya biz bıraktık. Millet bazılarını hayırla yad ederken bazılarını etmiyor” dedi. 

Erdoğan, seçim için hem milletvekili adayı olacak isimlerin, hem de eski ve mevcut milletvekillerinin seçim meydanlarında sahada olmalarını isterken partililere, “Başkanlık ayrı vekillik ayrı oylamaları ayrı demeyin. Ha AK Parti, ha MHP denmesin. Herkes kendi partisine oy vermeli. Seçim bir bütündür. Kesinlikle bu oyuna gelmeyin. Parlamentoda çoğunluğu sağlamamız gerekiyor. Mecliste yeri geldiğinde Anayasa değişikliği yapacak çoğunluğa sahip olmamız lazım. Bir oy önemli” derken, “MHP ile ittifakı bozacak, zarar verecek hal ve hareketlerden kaçınmak lazım” uyarısında da bulundu. 

Erdoğan’ın oyu yüzde 55.6 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin milletvekilleriyle dün AK Parti Genel Merkezi’ndeki kahvaltıda görüştü. 1.5 saat süren basına kapalı toplantının ardından AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal gazetecilere açıklamada bulundu. 

SEÇİME HAZIRIZ:Siyaseten seçim havası oluştuğunda bizim buna bigane kalmamız düşünülemez. Bugün bu çerçevede değerlendirmeler yapıldı. 65 gün sonra bir seçime gidiyoruz. AK Parti, Tanıtım Medya olarak seçime hazırız. Her şekilde seçime hazırız. 

TÜM ADAYLAR KATILSIN: Biz geçmişte seçimlerden alıkonulmak istenmiş, genel başkanı yasaklanmış, kapatılmak istenmiş, demokrasi dışı müdahalelerle önü kesilmiş bir gelenekten geliyoruz. Biz, her zaman demokrasinin tesisinden yana olduk. Bu çerçevede seçime girmek için yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan tüm aday ve partilerin 24 Haziran’da seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. 

HENÜZ KARAR YOK:(AK Parti’nin 6. Olağan Kongresi’ni yapacağı tarih) Eğer bizim haziran ayı içerisinde erken seçim gibi bir niyetimiz olsaydı doğal olarak kongrelerimizi buna göre planlardık. Henüz daha gençlik kolları, kadın kolları kongremiz gerçekleşmedi. 28 Nisan’da İzmir, 6 Mayıs’ta da İstanbul kongremizi gerçekleştireceğiz. Kongrelerimizle ilgili alınmış bir karar henüz söz konusu değil. 

LA FONTAINE KAHRAMANI: Ana muhalefet partisi daha cumhurbaşkanı adayını belirleyecek.Bugün sözcüleri, ‘CHP içerisindeki en güçlü adayın Kılıçdaroğlu olduğunu’ söyledi. Hani o La Fontaine hikayelerindeki tuhaf hikaye kahramanları gibiler. 

ANKET YAPILDI:(AK Parti’nin en son yaptırdığı anketin sonucu soruldu) En son yapılan anketi paylaştık. Ankette Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 55,6 gözüküyordu.  

AK PARTİ’Lİ TURAN’DAN TEPKİ

CHP, 1995’TE OHAL’İ UZATARAK SEÇİME GİTTİ 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan,  parti genel merkezindeki toplantı öncesinde açıklamada bulundu. Ana muhalefetin “Olağanüstü Hal’de seçim olur mu?” eleştirilerine tepki gösteren Turan, CHP’nin eski yıllarda OHAL içinde ülkeyi seçime götürdüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu konuda CHP adım atarsa yanlış değil, AK Parti adım atarsa yanlış, bu doğru bir yaklaşım değil. Bizi bu konuda eleştiren CHP OHAL’i uzatarak seçime gitmiş 1995 yılında.” Baskın seçim iddiasının doğru olmadığını vurgulayan Turan, şöyle devam etti: “1995 yılında DYP ile CHP’nin ortaklığındaki koalisyon erken seçim kararı alıyor. Bu kararı aldıktan 58 gün sonra seçime gidiyor. CHP erken seçim kararı aldığında 58 günde seçime giderken, biz 66 günde gitmemize rağmen bu hakkaniyetten uzak klasik bir CHP eleştirisidir.” 

2014’TEKİ SEÇİMDE RAKİPTİ 

İHSANOĞLU’NUN OYU ERDOĞAN’A 

MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, 2014 senesindeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibi olan Erdoğan’a oy verip vermeyeceğini açıkladı. 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin ortak adayı olan İhsanoğlu, 24 Haziran’da “partisinin adayı olan Erdoğan’a oy verip, vermeyeceği” sorusuna şu yanıtı verdi: “Cumhurbaşkanlığı seçimi bittikten sonra bu konularda konuşmama kararı almış idim. Partinin milletvekili olarak parti disiplinine uymaktayım. O bakımdan, burada parti hangi tercihi yapıyorsa, ona ben katılıyorum.”