25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Berivanlar Kato yaylalarına çıktı

Kato Dağı teröristlerden ve patlayıcılardan temizlendi, köylüler yaylalara akın etti. Uzun yıllardan sonra Kato’nun zirvesine çıkan berivanlar koyunlarını sağabildi. Halkın tek talebi ise yayla yollarının yapılması...

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Berivanlar Kato yaylalarına çıktı

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde vatandaşlar, Mehmetçiğin terör örgütünün adeta üs olarak kullandığı Kato Dağı’nı temizlenmesinden sonra yaylalara çıkabildiler. Yıllar sonra sürülerini meralara getirebilen Berivanlar, sütlerini sağabildi.

ZİRVEDE SÜT SAĞDILAR 

Terör örgütü PKK’nın ‘Türkiye’deki Kandil’ olarak adlandırdığı ve ‘Girilemez’ dediği Kato Dağı’nda geçen yıl düzenlenen operasyonla teröristlerden temizlendi. Onlarca sığınak imha edilirken, tonlarca patlayıcı ve binlerce silah ele geçirildi. Güvenlik güçleri Irak’ın kuzeyindeki terör kamplarından Türkiye’ye geçişleri önlemek için de Kato Dağı’nın önemli noktalarında karakollar kurarak bölgeyi tamamen kontrol altına aldı. Bölgede sağlanan huzur halka da rahat bir nefes aldırdı. Vatandaşlar yaylaya gidişlerin serbest olmasıyla birlikte yıllardır mahrum kaldıkları Kato Dağı’na çıktı. Hayvanları ile dağın zirvesine çıkan Berivanlar, zirvede süt sağmanın keyfini çıkardı. 

KÖYLÜLER YOL İSTEDİ 

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar Feraşin, Kato ve Laleş yaylalarına çıkmaya başladı. İlkbahar aylarında hayvanlarını yaylalara çıkaran köylüler ve Berivanlar gönül rahatlığıyla yaylalarda kalabiliyor. Feraşin Yaylası ve 2 bin 900 rakımlı Kato Dağı zirvesine kadar çıkan göçerler ve yöre halkı, yıllardır tahrip olan yolların onarılmasını istiyor. Köylülerden Kemal Durmuş, “Koyun sahibiyim kaç senedir çok eziyet çektik. Allah razı olsun bu sene meralar serbest oldu. Çok memnun olduk. Yalnız bizim sorunlarımız var. Yollarımız çok kötü bir durumda. Yollarımız açılırsa daha iyi olur. Arabalarla koyun sağmaya gidiyoruz. Yaylaların serbest edilmesinden bu yana çok memnun kaldığımızı söyleyebilirim. İnşallah daha iyi olacak” dedi. 

GÖÇERLER AKIN EDİYOR 

Tarım ve Hayvancılık Beytüşşebap İlçe Müdürü Salih Aktaş, yaylaya gidişin serbest olduğu günden beri göçer sayısında artış yaşandığını söyledi. Aktaş, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu sene yaylalar mera alanları kullanıma açıldı. Bununda etkisiyle dışarıdan özellikle Silopi, Cizre, Şırnak, Siirt’ten göçerler geliyor. Bu noktada şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadık. Vatandaşlarımız resmi evraklarını bize teslim ediyor. Ve biz takibini yapıyoruz. Şu anda bir sıkıntımız yok” diye konuştu.