20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BM raporunu çarpıttılar

BM Özel Raportörü Melzer, Türkiye’de kötü muamele iddialarına ilişkin hiçbir delil bulunamadığını vurguladı. Melzer’in sözlerini çarpıtan Doğan grubu ile bazı yabancı basın kuruluşları ise yine Türkiye’yi hedefe koydu.

4 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
BM raporunu çarpıttılar

BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, 27 Kasım-2 Aralık 2016 tarihleri arasında yaptığı Türkiye ziyaretine ilişkin ön raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Çalışmaları sırasında sınırsız erişim hakkından yararlanıldığına dikkat çeken Melzer, “Türkiye hükümetine minnettarlığımı tekrar dile getiriyorum” ifadesini kullandı. Darbe girişiminin sonrasındaki haftalarda kötü muamele olduğunu iddia eden Melzer, “Keyfiyetle dolu bu ilk aşamadan sonra kötü muamelenin bittiği görülmekte. Ben ve ekibim darbe girişimiyle ilgili gerekçelerle tutuklanan mahkumlara ilişkin kötü muameleye ilişkin sözlü tehditler dışında hiçbir delil toplamamış ve iddiayla karşılaşılmamıştır” ifadelerini kullandı. 

MEMNUN EDİCİ

Halihazırda işkence veya kötü muamele iddialarına ilişkin hiçbir delile ulaşılamadığını vurgulayan Melzer,“Genel olarak ziyaret edilen tutukluluk yerlerindeki tutukluluk koşulları memnun edici ya da kabul edilebilirdir” dedi. Türk yetkililerin, işkenceyi önleme yeteneğine sahip olduğu belirtilen Melzer, “Son on yılda bunu tutarlı bir şekilde kanıtlamışlar ve tartışmasız güvence altına aldıklarını ve devamını taahhüt edeceklerini belirtmişlerdi” diye konuştu.

YİNE TÜRKİYE’Yİ HEDEF  ALDILAR

Melzer’in Türkiye ilgili hazırladığı ön rapor Doğan grubu ile bazı yabancı basın yayın kuruluşlarınca çarpıtıldı. Hürriyet Daily News, CNNTÜRK, Almanya’nın yarı resmi basın yayın kuruluşu Deutsche Welle ile Reuters ve BBC raporda Türkiye’ye yönelik bazı bazı eleştirileri cımbızlayarak yayınladı. Türkiye’de işkence olmadığını vurgulayan ifadeleri görmezden gelen söz konusu basın kuruluşları Türkiye düşmanlıklarını bir kez daha gösterdiler.