19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel çatışma ve kışkırtmalara dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan KEİ Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, 'Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kar anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz.' diye konuştu.

AA22 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken, sürdürülebilir kalkınmanın bir slogandan öteye geçemeyeceğini belirterek, "Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kar anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün bu konuya öncülük edebileceğine inanıyoruz." dedi.

Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında, örgütün kuruluşunun 25. yıl dönümünün kutlandığını ifade etti.

Bugün gelinen yerin önemini anlamak için örgütün kuruluş yıllarının hatırlanmasında büyük faydalar gördüğünü dile getiren Erdoğan, 1990'lı yılların başlarının, kimi ülkelerin bölündüğü, kimi ülkelerin bağımsızlıklarını ilan ettiği, küresel sistemin yeni baştan kurulduğu bir dönem olduğunu anlattı.

Erdoğan, bu dönemde bölgesel çatışmaların ve etnik kışkırtmaların hat safhaya ulaştığını, dünyanın yeni bir düzene mi yoksa düzensizliğe mi doğru yol aldığı konusunda ciddi tartışmaların yaşandığını belirterek, "Uluslararası konjonktürün işte bu karmaşık atmosferinde tohumunu attığımız Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü yeşerip, büyüdü ve bugün 25. yaş gününe böylece ulaşmış oldu. Çeyrek asırlık bu geçmiş bir uluslararası örgüt için de hatırı sayılır bir kıdemdir, bir tecrübedir." diye konuştu.

- "Kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünü kurdukları yıllarda bazılarının bu örgütün yaşamasına ihtimal vermediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu görüşleri hatırladığımızda, örgütü dünya çapında hatırı sayılır bir kuruluş haline getirmiş olmamız tüm üye ülkelerin başarısıdır. Nice 25 yılları birlikte kutlamak ümidiyle, bu güzel günümüzü şereflendiren tüm dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Kuruluşundan bugüne Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin serencamını yakından takip eden sizlere de teşekkür ediyorum.

Biliyorsunuz Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, bayrak yarışı usulüyle çalışıyor. Dönem başkanlıkları her 6 ayda bir, üye devletler arasında el değiştiriyor. 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana dönem başkanlığını biz yürütüyoruz. Önümüzdeki 15 yılın temel gündem konularından biri olan sürdürülebilir kalkınmayı, dönem başkanlığımızın ana teması haline getirdik. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken, sürdürülebilir kalkınmanın bir slogandan öteye geçemeyeceğini biliyoruz. Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kar anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde, bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün bu konuya öncülük edebileceğine inanıyoruz. Bu amaçla dönem başkanlığımızda üç ayrı bakanlar toplantısı planladık. Bu çerçevede ekonomi bakanları toplantısını 11 Mayıs'ta, tarım bakanları toplantısını 17 Mayıs'ta gerçekleştirdik. Aynı kapsamda 21 Haziran'da sağlık bakanları, ülkemizde misafir edilecekler. Bugünkü zirveyse gerek örgütün geleceğine dair konuları, gerekse ikili ilişkilerimizi alakadar eden hususları muhataplarımızla en üst düzeyde ele almak bakımından yararlı oldu."

 

 

 

- "Bölgemizin geleceği için üzerimize düşenleri yapmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveyi tüm üye ülkelerin mutabakatıyla kabul ettikleri bir bildiriyle taçlandırmalarının da geleceğe yönelik hedefleri somutlaştırmalarını sağladığını belirterek, geçen aralıkta Belgrad'da, Sırbistan'dan devraldıkları dönem başkanlığını, 29 Haziran'da İstanbul'da, Ukrayna'ya devredeceklerini söyledi.

Dönem başkanlığı süresince Türkiye'ye destek olan tüm üye devletlere ve kurumlara samimi teşekkürlerini ifade ettiğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ukrayna'ya yılın ikinci yarısında yürüteceği dönem başkanlığı için şimdiden başarılar diliyorum. 25. yaşını kutladığımız Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu önemli örgütün çalışmalarına katkı sağlamış olup da bugün aramızda bulunmayanlara da saygılarımı özellikle ifade ediyorum. Türkiye, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için bundan sonra yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecektir. Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, insani tüm projelerin hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız."

Basın toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ da katıldı.