19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bu yol çıkmaz sokak

‘MİT TIR’ları ihanet görüntülerini Enis Berberoğlu’na kim verdi?’ sorusu henüz cevap bulmadı; ancak ortaya çıkan bilgi ve belgeler Kılıçdaroğlu’nu zora sokacak gibi görünüyor.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bu yol çıkmaz sokak

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasında ‘siyasi casusluk’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından, şimdi “Berberoğlu’na bu görevi kim verdi?” sorusuna yanıt aranıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüş, olayın sorumluluğunu Berberoğlu’na yıkma ve ‘görevi kim verdi?” sorunu gündemden düşürme girişimi olarak yorumlanıyor. 

YOLUN SONUNA YAKLAŞTI

Siyasete girdiği günden bu yana açıklayacağını söylediği dosyaların kaynağını gösteremeyen Kemal Kılıçdaroğlu için, “FETÖ’den bağımsız politika yürütemeyen Kılıçdaroğlu, asıl darbe girişiminin OHAL ilan edilen 20 Temmuz olduğu yönündeki sözleri ve Berberoğlu’na destek yürüyüşü ile yolun sonuna geldi” yorumları yapılıyor. 

DÜNDAR AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti hedef alan MİT TIR’ları haberini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin firari eski Yayın Yönetmeni Can Dündar, fotoğrafları flash disk içinde solcu bir milletvekilinden aldığını yazmıştı. Dündar’ın telefon kayıtları ve HTS verileri incelendiğinde, görüştüğü kişinin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu olduğu belirlendi. Açılan dava ile ilgili iddianamede Berberoğlu’nun bu görüntüleri kimden temin ettiğinin bilinmediği anlatıldı. 

 BERBEROĞLU’NA YIKTI

Gözler sürekli ‘dosya açıklayacağını’ iddia eden Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Kılıçdaroğlu, Ankara’dan başlattığı ‘adalet’ yürüyüşü’ ile ‘olayın tamamen Enis Berberoğlu’nun suçu olduğu’ yönünde bir algı oluşturdu. Aslında Berberoğlu, CHP’li diğer milletvekilleri gibi Kılıçdaroğlu’nun ‘dosyacı’ uygulamalarından birini yerini getirmişti. Daha önce CHP Milletvekili Ayman Güler’in “30 Mart seçimlerinde FETÖ ile ittifak yaptık” sözlerini, ‘yeni dosya iddiaları’ ile örtbas eden Kılıçdaroğlu, “Berberoğlu, MİT Kumpası dosyasını kimden aldı?” sorusunun cevabını ve olaydaki kendi sorumluluğunun tartışılmasını gündemden düşürmeye çalışıyor. 

KASETÇİLERİ KORUDU

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ı düşürüp Kemal Kılıçdaroğlu’nu koltuğa oturtan ‘Kaset Kumpası’nın da FETÖ’cü polislerce hazırlandığı ortaya çıkmıştı. Kılıçdaroğlu o dönemde FETÖ’yü bu kirli oyundan uzak tutarak, olayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerine yıkmaya çalışmıştı. FETÖ’cüleri korumakta sınır tanımayan Kılıçdaroğlu, bir mitingde örgüt üyeliğinden tutuklanan isimlerin isimlerini tek tek sayarak alkışlatmıştı. 

BAĞIMSIZ POLİTİKA ÜRETMEDİ

2013’te ABD ziyareti sırasında FETÖ’den kimlerle görüştüğüne ilişkin soruları yanıtsız bırakan Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz sonrasında Taksim’de düzenlediği mitingden bu yana darbe ile terör örgütünü eşleştirmemek için özel çaba harcadı. Kılıçdaroğlu, terörle mücadele için başlatılan OHAL uygulamasının tarihi olan 20 Temmuz’u asıl darbe sayıp, FETÖ’cüler gibi ‘Tiyatro-kontrollü darbe’ söylemini kullanmaya başladı. Siyasete faili meçhul dosyalar açıklayarak giren Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaynağının FETÖ olduğu ve örgütten bağımsız siyaset üretemediği de tespit edildi. FETÖ’nün sözde ‘Hava Kuvvetleri İmamı’ firari Adil Öksüz’ün MİT ajanı olduğunu, AK Parti içinde 120-180 arası milletvekilinin ByLock kullandığını ve elinde darbeye dair bir dosya bulunduğunu ileri süren Kemal Kılıçdaroğlu’nun haber kaynağının ‘Pensilvanya’ olduğu ortaya çıktı. ABD’deki FETÖ’cüler tarafından CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray›a ileten dosyalardaki belgelerin sahte olduğu belirlenmesine rağmen Kılıçdaroğlu’nun ‘Dosya açıklıyorum’ diyerek bu iddiaları gündeme getirmişti. 

CEZAEVİNDE KALACAK 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün kurduğu kumpas sonucu durdurulan MİT TIR’larının görüntülerini, eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği gerekçesiyle yargılandığı davada, ‘siyasi casusluk’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçundan önce müebbet, ardından da hafifletici sebepleri göz önünde bulundurarak 25 yıl hapis cezasına çarptırdığı Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına karar vermişti. Duruşma salonunda gözaltına alınan Berberoğlu, adli işlemlerin ardından Maltepe Cezaevi’ne konulmuştu. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, bir üst merci olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak müvekkilinin tutukluluğuna itiraz etti. Üst mahkemenin itiraz kararında Berberoğlu’na verilen hapis cezasının süresini gerekçe gösterdiği öğrenildi.

Kalp krizi geçiren CHP’li yaşamını yitirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü sırasında kalp krizi geçiren Hasan Tatlı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.  CHP Mamak ilçe teşkilatından olan Hasan Tatlı, Kahramankazan yakınlarında kalp krizi geçirmişti. Sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından Kahramankazan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Tatlı, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesine sevk edilmişti. Dün sabah saatlerinde hayatını kaybeden Hasan Tatlı bugün Karşıyaka Mezarlığı’nda kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.