20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Büyük doğu öksüz kaldı

Geçirdiği beyin kanaması sonrası 1 haftadır tedavi gören mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu Hakk’a yürüdü. Necip Fazıl Kısakürek ile yolları kesişen Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne 60 kitap sığdırmıştı.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Büyük doğu öksüz kaldı

Kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan Salih İzzet Erdiş 68 yaşında hayatını kaybetti. Geçirdiği beyin kanaması sonrası tedaviye alınan ve yaklaşık 1 haftadır tedavi gören Merzabeyoğlu, İstanbul’daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata veda etti.

 MÜCADELE İLE GEÇTİ

Salih Mirzabeyoğlu 10 Mayıs 1950’de Erzincan’da doğdu. Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile yolları kesişen ve ilk yazılarını Babıali’de Sabah gazetesinde yayınlayan Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne yaklaşık 60 kitap sığdırdı. Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaşan ve 15 yaşından itibaren Necip Fazıl’ın sohbetlerine katılan yazar-mütefekkir, böylece hem Necip Fazıl’ın eserlerini okudu, hem de kendisiyle sohbet etme fırsatı yakaladı. Mirzabeyoğlu’nun kaleminden etkilenen Kısakürek, “Benim 40 senedir aradığım ses buydu” diyerek, her fırsatta yazara derin anlam ve değer yükleyip, çalışmalarını takdir etti. Genç yaşına rağmen sözüne itibar edildiği için konferanslar vermeye başlayarak, gün geçtikçe çevresinde toplanan, İslam’a gönül veren dinamik gençler tarafından da ilgiyle takip edildi.      

1975’TE ‘MİRZABEYOĞLU’

1970’li yıllarda adından söz ettirmeye başlayan Mirzabeyoğlu, İslami gençlik hareketlerinden biri olan “Akıncılar”ın kurucuları arasında yer aldı. “Gölge” ve “Akıncı Güç” dergilerini çıkarttı. “Mirzabeyoğlu” soyadını da ilk kez, 1975’te “Gölge” dergisinde yazdığı yazılarında kullandı.       

10 YIL İŞKENCE GÖRDÜ

Mirzabeyoğlu, 1991’de Amerika’nın Irak’a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 28 Şubat darbesinin yaşandığı1998’de gözaltına alındı. İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Mirzabeyoğlu, cezaevinde fiili ve manevi en ağır işkencelere maruz bırakıldı. Mirzabeyoğlu, “telegram” olarak adlandırdığı ağır fiili ve manevi işkencelere tam 10 yıl maruz kaldı.2001 yılında idamla yargılanan ve idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Mirzabeyoğlu, İBDA-C davasından hükümlüyken, talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek, tahliye edildi.      

68 YIL 60 KİTAP

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 2014’de, İBDA/C davasından hükümlü, kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan Salih İzzet Erdiş’in yargılandığı davada, yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabule değer gördü. Mirzabeyoğlu’nun, tutuklulukta ve infazda geçirdiği süreyi de dikkate alan mahkeme, Mirzabeyoğlu’nu her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle Bolu Cezaevinden tahliye etti. İlk yazılarını lise yıllarında Babıali’de Sabah gazetesinde yayınlayan, siyaset, sanat, felsefe, hukuk, etimoloji, mitoloji, edebiyat, matematik, fizik ve iktisat gibi çok geniş bir sahada eserler kaleme alan Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne yaklaşık 60 kitap sığdırdı. İngilizce ve Arapça’ya tercüme edilen Mirzabeyoğlu’nun eserleri, geniş bir coğrafyada takip ediliyor.