16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Büyükçekmece kilidi açacak

İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin kilidini Yüksek Seçim Kurulu’nun Büyükçekmece için vereceği karar çözecek. Belgeli oy hırsızlığı, sahte ve taşıma oy skandalı ile gündeme gelen ilçe ile ilgili kurulun vereceği karar İstanbul’u doğrudan etkileyecek.

HABER MERKEZİ12 Nisan 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Büyükçekmece kilidi açacak

İstanbul Büyükçekmece’deki seçimlerde belirlenen organize usulsüzlüklerle ilgili AK Parti’nin başvurusunu değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu verdiği  kararla İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin de akabiteni belirleyecek. YSK’nın Büyükçekmece kararı AK Parti’nin İstanbul genelindeki oy hırsızlığı için yapacağı ‘olağanüstü itiraz’ dosyasına da temel teşekkül edecek. Dosyada Büyükçekmece’deki seçmen sahtekarlığı, AK Parti oylarının YSK sistemine girilirken sıfır olarak kaydedilmesi ya da satır atlatılarak oyların diğer adaylara kaydedilmesi gibi tespit edilen usulsüzler yer alacak. 

BELEDİYE İŞÇİSİ SANDIK BAŞKANI

AK Parti YSK’dan çıkacak Büyükçekmece kararını beklerken diğer yandan da İstanbul’da birçok sandıkta tutanaklarda organize olarak gerçekleştirilen usulsüzlükleri gerekçe göstererek İstanbul seçimlerinin yenilenmesini talep edecek.

AK Parti’nin İstanbul’da tüm sandıkların yeniden sayılması talebi YSK tarafından reddedilmiş, 21 ilçede sadece 51 sandıkta sayım yapılması kararı verilmişti. AK Parti, özellikle seçmen yolsuzluğunun yapıldığı, boş arsalarda, tırlarda seçmen ikamet ediyor gibi gösterilen Büyükçekmece’de seçimlerin iptalini istemişti. AK Parti,  İstanbul seçimlerinin yeniden yapılmasına gerekçe olarak belirlediği usulsüzlükleri kamuoyuyla paylaşmıştı. Bunlardan ilki bazı sandık kurulu başkanlarının yasaya aykırı olarak memur olmayan kişilerden seçilmesi olmuştu. Bazı yerlerde belediye işçilerinin sandık kurulu başkanı olarak gösterilmesi. Askeri sıfatı olan kişilerin sandık kurulu başkanı yapılması. Boş arazide apartman varmış gibi gösterilerek oraya seçmen kaydedilmesi. Bazı binalara hayali kat çıkıp oralarda da seçmen varmış gibi gösterilmesi. Bazı sandıklarda Binali Yıldırım’ın oyuna sıfır veya 1 yazılması, bazı sandıklarda ise aldığı oyun mevcut oydan çok düşük gösterilmesi. Sandık tutanakları, sonuç bildirim tutanakları, ilçe seçim tutanaklarında usul hataları, kaydırmalar, kasıtlı olarak AK Parti oylarının az gösterilmesi de belirlenmişti. 

12 BİN SAHTE SEÇMEN BELİRLENDİ

Büyükçekmece Başsavcılığı’nın talimatı üzerine başlatılan soruşturmada ise binlerce sahte seçmen kaydı tespit edildi. Her biri iki polisten oluşan 460 kişilik ekibin yaptığı alan çalışmasında 12 binden fazla sahte seçmenin organize bir yapı tarafından seçmen kütüklerine kaydedildiğini belgelendi. Sahte seçmen kaydının çok daha vahim boyutlarda olduğu belirtilirken seçmen kayıtlarının boş arsa, inşaat halindeki binalar, ahır, kümes ve köpek barınakları ile konteynırlara dahi yapıldığı belirlendi. 

HEPSİ TUTANAKLARDA KAYITLI

Polis, adres kayıtları görünen fakat binalarda bulunmayan sahte seçmenleri bina sakinlerine sordu. Dairelere gelen faturalara bakan polisler, kiracı olduğu söylenen bazı seçmenler için ev sahiplerinden kira kontratı göstermelerini talep etti. Seçmen listelerinde kayıtları görülen fakat ikamet gösterdikleri adreslerde bulunamayan sahte seçmenler hakkında ise tutanaklar tutuldu. Apartman yöneticileri, bina sakinleri ve kapıcılar da şahit gösterilerek sahte seçmenlerin belirttikleri adreslerde oturmadıkları kayıt altına alındı. 

Star Gazetesi muhabiri Kemal Gümüş, Büyükçekmece’deki hayali seçmen skandalını ortaya çıkarmıştı. 

YSK KRİTİK KARARI ERTELEDİ

YSK, AK Parti’nin Büyükçekmece’de seçimlerin iptaline ilişkin başvuru görüşmesini erteledi. Görüşme için İstanbul’da oy sayımının bitmesinin beklenmesine karar verildi. Büyükçekmece Belediye Başkanlığı’na ilişkin itirazın, AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin başvuruyu yapmasının ardından birlikte ele alınması bekleniyor.   AK Parti, Büyükçekmece’de seçmenlerin taşınarak usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle olağanüstü itiraz hakkını kullanmıştı. YSK’nın 7 asil, 4 yedek üyesi bulunuyor. Karar 6 üyenin oyuyla çıkıyor.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN MAZBATA YALANLAMASI

İstanbul Valiliği, gazeteci Orhan Uğuroğlu tarafından valilik kaynak gösterilerek yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin paylaşımın, gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilik açıklamasında, “Gazeteci Orhan Uğuroğlu tarafından İstanbul Valiliği kaynak gösterilerek yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine dair paylaşım, gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dendi. Sonsöz Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü ve Yeniçağ Gazetesi Köşe Yazarı Orhan Uğuroğlu, sosyal medya hesabından İstanbul Valiliğini kaynak göstererek yaptığı paylaşımda, İstanbul İl Seçim Kurulu’nun Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını hazırladığını ve bugün (dün) vereceğini iddia etmişti.    

YAZLIKLAR HAYALİ SEÇMEN DOLU 

Büyükçekmece'de bulunan yazlık sitelere ve hiç kimsenin yaşamadığı adreslere de hayalet seçmen kaydı yapılmış. Simakent Sitesi içindeki iki katlı kaba inşaata 17 seçmen birden kaydedilmiş. Yekta Sokak’ta boş arazi No:2 Daire:1 diye gösterilip bir seçmen yazılmış. İlçenin sahilinde bulunan yabancı uyrukluların da yaşadığı 28 daireli Yalıkent Sitesi’ne ise 48 seçmen kaydedilmiş. Buradaki yabancı uyrukluların da seçmen olarak yazıldığı belirtiliyor. Pınartepe Mahallesi’nde bulunan Örnekkent Sitesi’nde Ali Ç. isimli vatandaşın evine ise hiç tanımadığı, bugüne dek ismini dahi duymadığı altı kadının adı seçmen olarak yazılmış. Polis altı hayali seçmenin kaydedildiği bu adrese gidip Ali Ç. ile görüştü. Ali Ç. 12 yıldır bu dairede yaşadığını ve kendisine gösterilen isimleri kesinlikle tanımadığını açıkladı. Ve tutulan tutanağı da imzaladı. Çakmak Mahallesi İnanç Sokak’ta tespit edilen sahte seçmen kaydı ise skandalın vahametini ortaya koyar nitelikte. Market deposu olduğu belirtilen, ancak içinde eski otomobil ve bisiklet lastiklerinin bulunduğu ve soğuk havalarda sokak hayvanlarının sığındığı yere üç kişi seçmen olarak yazılmış. Gürkan T., Bahar T., Suzan T.’nin adı kayıtlara bu adresteymiş gibi gösteriliyor.

AHIR, KÜMES VE KÖPEK KULÜBESİNDE

Yine Çakmak mahallesi Hoşseda Sokak’ta ki Büyükçekmece Belediyesi Veteriner Şefliği Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine Adem A, Ömer A, Mahmut A, Süleyman A, Abdullah A, Hamza Ç, Hüseyin G, Kadir K, Şevket K, Oğuzhan Ş, Ferdi Y ve Ergün Y seçmen olarak kaydedildiği tespit edildi.

Boş arazi, büyük baş hayvan ahırları ile tavuk vb kanatlı hayvan kümesleri gibi hiç bir insanın yaşamadığı yerleri konut diye gösterilerek seçmen olarak kaydedilen Büyükçekmece’de bu şekilde kaydedilen Yüksel K, Muharrem A, Murat A, Azize K, Merve Ç, Niyazi S, Nurcihan U,  Tülay Ç, Fazilet D, Mehmet K, Melek K, Güner K, Nazmiye K, Nuran K, Seher Y, Sercan Y, Mihrican H, Metin G, Habil K gibi onlarca isim belirlendi. Yine boş arazi ile diğer vatandaşların konutlarında seçmen olarak kaydedilen binlerce isim belirlendi.