18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Canikli: Terör bitene dek Kandil’de kalacağız

Şimdiki hedefimiz daha farklı, orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak’ta kalacağız. Bu bölgede üs bölgeleri oluşturuldu. Bu ilk defa yapıldı.

13 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Canikli: Terör bitene dek Kandil’de kalacağız

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerince gece başta Kandil olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki hedeflere düzenlenen operasyonla ilgili, “Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak’ta kalacağız” dedi.

BİTMEDEN DÖNMEYİZ

Canikli, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.Son dönemde başlayan harekatın, bunlara göre farklı olduğunu dile getiren Canikli, daha önce TSK kara unsurlarının, harekattan sonra tekrar belli bir amaca yönelik geçici olarak orada bulunduğunu, uluslararası hukukun verdiği imkanlar kapsamında, sıcak takip çerçevesinde operasyonları gerçekleştirdiğini anlattı.Canikli, “Son operasyon diğerlerinden farklı. Bir defa oradan çok ciddi olarak ülkemize bir saldırı gerçekleştiriliyor. Çok ciddi sızmalar söz konusu. Biliyorsunuz arazi son derece dağlık bir arazi. Terörün, teröristlerin de kolayca hareket etmelerine imkan sağlayan bir yol, arazi şartları söz konusu. Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak’ta kalacağız” ifadelerini kullandı.        

ÜS BÖLGELERİ VAR

Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu biraz zor olabilir, o yüzden güvenlik gerekçeleriyle ve hiçbir şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne halel gelmeyecek şekilde ve geçici olarak, ama bu geçicilik bütün teröristler o bölgeden temizlenene ve Türkiye için artık bir tehdit olmaktan çıkana kadar devam edecek. Yani, geçici operasyon yapıp dönmek şeklinde değil. Bu hedef, amaç ne kadar sürede gerçekleştirilir onu bilemiyoruz, göreceğiz ama hedef gerçekleşmeden de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri oradan dönmeyecek. Bu anlamda görev bitene kadar kalıcı olacak. Bu bölgede o üs bölgeleri oluşturuldu. Bu ilk defa yapıldı” dedi. Canikli operasyonun 2 gün, 5 gün önce, bir ay önce başlamadığını, planlama aşamalarının çok daha önce başladığını belirtti.

RİSK BİTECEK

“Türkiye, Kandil’e yapılan operasyon konusunda İran ve Irak’la tam bir mutabakat içinde mi?” sorusuna Canikli, “Elbette. O konuda hiçbir problem yok. Mutlaka komşularımızla ve bu operasyonla ilgisi olabilecek herkesle görüşüyoruz” yanıtını verdi. “Bu operasyon bittiğinde Kandil, Türkiye için tehdit olmaktan çıkacak mı?” sorusu üzerine Canikli, şunları ifade etti: “Evet, Kandil ve bütün bu bölge terörden temizlenecek. Çünkü orası terörün ciddi olarak yuvalandığı, lojistik destek sağladığı, eğitim tesislerinden tutun, diğer askeri altyapıların olduğu bir bölge.”