20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türkiye'nin gurur günü

Türkiye, 5’inci Nesil Savaş Uçağı F-35 Lightning’in ilk partisi ABD’de törenleteslim alındı. F-35’ler pilot eğitimi için bir süre daha ABD’de kalacak, Kasım 2019’da Malatya 7’nci Ana Jet Üssü’ne konuşlanmaya başlayacak.

MUSTAFA KARTOĞLU22 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin gurur günü

Türkiye, beri ortağı olduğu 5’inci Nesil Savaş Uçağı F-35 Lightning II’nin (Şimşek)  ilk ikisini dün törenle teslim aldı. Türkiye’nin yanı sıra, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada İtalya, Hollanda, Norveç ve Danimarka’nın ortaklığındaki F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın ilk partisi üretici firma Lockheed Martin’in ABD Teksas/Fort Worth’deki tesislerindeki törenle Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katıldı. 

BARIŞA HİZMET EDECEK

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Türkiye’nin projeye en güçlü katkıyı sağladığını belirterek önemli miktarda kaynak tahsis ettiğini söyledi. Demirel, şunları kaydetti: “Ayrıca, Türk sanayisinin katılımı programın maliyet etkinliğine de önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye, NATO’nun güvenilir ve kararlı bir müttefiki olarak küresel barış ve güvenliğe hizmet etmeye devam ederken, F-35 ülkemizin toprak bütünlüğünün ve gelecek nesiller için ulusumuzun güvenliğinin korunmasına da yardımcı olacaktır.” 

Lockheed Martin Başkanı ve CEO’su Marillyn Hewson de Türkiye’ye ilk F-35A uçağını teslim etmekten onur duyduklarını belirterek “Programa ortak ülkeler için, bu uçağın gelişmiş yetenekleri ve teknolojileri ile gerçekten dönüştürücü olduğunu ve onlarca yıl boyunca F-35’in dünya çapında küresel güvenliği artırmada belirleyici bir rol oynayacağından emin olduğunu” ifade etti. Teslim alınan ilk F-35 uçağı aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5’inci Nesil Savaş Uçağı olma özelliği de taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35, daha önce sahip olunmayan kabiliyetler sunarak Hava Kuvvetleri’nin savunma ve saldırı yeteneğini önemli ölçüde artıracak.

SOM-J FÜZESİ...

F-35’e yurtiçi imkanlarla geliştirilen Hassas Güdüm Kiti ve SOM-J füzesi gibi ürünlerin entegre edilmesiyle muharebe yeteneği çarpan etkisiyle artacak, bu da Türk Hava Kuvvetlerinin stratejik ve iyi korunan hedeflere yüksek hassasiyetle ulaşmasını sağlayacak. Türkiye, ilk F-35’in teslim edilmesiyle uçaklarını almaya başlayan ülkeler kulübüne katılacak. F-35 uçaklarından Türkiye,  toplamda 100 adet almayı planlıyor. İlk etapta da 30 adet uçağın siparişi verildi. 18-0001 kuyruk numarası ile teslim alınan ilk F-35 uçağı pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’da yer alan Luke Hava Üssü’nde görevlendirilecek. Türkiye’de F-35 uçaklarının konuşlandırılacağı, pilot ve bakımcı eğitimlerinin gerçekleştirileceği Entegre Eğitim Merkezi’ne de evsahipliği yapacak ilk üs olan Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın aktivasyon çalışmalarına devam ediliyor. İlk uçakların Kasım 2019’da Türkiye’ye gelişini takiben 2020’de eğitim faaliyetlerine başlanacak.

TÜRK ŞİRKETLERİ DE ÜRETİME KATKI VERİYOR

F-35 Projesi TSK’nin caydırıcılığını artırmanın yanı sıra Türk Savunma Sanayii firmalarına da yeni iş fırsatları imkanı sağlıyor. Aralarında Alp Havacılık, Ayesaş, Kale Havacılık, Kale Pratt&Whitney ve TUSAŞ’ın yer aldığı Türk firmaları tarafından üretilen parçalar ilk F-35 uçağından bu yana tüm uçaklarda yer aldığı gibi dün teslim edilen kendi uçağımızda da bulunuyor. 

ÜÇ AYRI MODELİ BULUNUYOR

F-35’İN üç ayrı konfigürasyonu bulunuyor. Geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) yeteneğine sahip F-35A, iniş ve kalkış yapabilmek için piste ihtiyaç duyuyor. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) yapabilen F-35B, kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve helikopter gibi iniş gerçekleştirebiliyor. Uçak gemileri için tasarlanmış versiyon (CV) F-35C ise helikopterler gibi olduğu yerden yükselerek kalkış yapıp ve aynı şekilde inebiliyor. 

2200 KM MENZİLLİ

F-35 uçağına TSK envanterinde de bulunan KC-135 Stratotanker tipi uçaklarla havadan yakıt ikmali yapılabiliyor. F-35’in menzili de versiyonlarına göre farklılıklar gösteriyor. Uçağın maksimum menzili F-35A’da 2 bin 200, F-35B’de bin 667, F-35C’de 2 bin 593 kilometreyi buluyor. Yeni nesil savaş uçağı, 15,67 metre uzunluğa, 4,33 metre yüksekliğe, 10,65 metre kanat açıklığına, 42,7 metrekare kanat alanına sahip bulunuyor.  Avcı/savaş uçağı F-35, havadan havaya, havadan karaya, gemisavar füzeleri atabiliyor.