20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çelik’ten Avrupa’ya 6 milyarlık tepki

AB Bakanı Ömer Çelik, “AB’nin 3+3 milyar euro şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye’ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var” dedi.

27 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çelik’ten Avrupa’ya 6 milyarlık tepki

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, bakanlıkta yapacakları görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin tarihte eşi görülmemiş şekilde 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve devletle sivil toplum kuruluşlarının bu kişilere 25 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: “Maalesef uluslararası toplumun Türkiye’nin bu çabalarına desteği son derece yetersiz ve küçük bir düzeyde kalmıştır. AB’nin 3+3 milyar euro şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye’ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var.”   

MAZLUMLAR İÇİN

 Özellikle çocukların eğitiminde kullanılacak bu desteğin sivil toplum örgütleri üzerinden aktarılmasının süreci yavaşlatan bir mesele ortaya koyduğunun altını çizen Çelik, Stylianides’in ziyareti sırasında, mali kolaylık kapsamında Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) projesi çerçevesinde bir sözleşmenin imzalandığını belirterek, bu projenin 348 milyon euroluk insani yardımı içerdiğini söyledi. Çelik, “Bu yardımları Türkiye için istemiyoruz. Bizim Türkiye olarak bu yardımlara ihtiyacımız yok. Biz bu yardımı bu mazlum insanların sağlık, eğitim hizmetlerinin daha kaliteli yapılabilmesi için takip ediyoruz” dedi.