20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Cerablus’ta devlet var

Fırat Kalkanı’yla terörden temizlenen Cerablus, ateş çemberindeki bölgede ‘güvenli vaha’ olarak dikkat çekiyor. Bir yılda nüfusu 2 binden 150 bine çıkan ilçede kadın polisler devriye geziyor. Okullar cıvıl cıvıl, hastaneler hizmet veriyor.

LÜTFİ KAPLAN14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Cerablus’ta devlet var

Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Cerablus, son bir yıl içinde bölgede yaşayanlar için adeta güvenli bir vaha durumuna geldi. Bir yıl içinde 2 bin civarında olan nüfus, 150 binlere çıkmış. Bir devletin sağlaması gerekean 3 önemli hizmet ise Cerabluslular tarafından sağlanıyor. Kadın polisler devriye geziyor. 30 bin öğrenci okulları duldurmuş ve hastaneler hizmet veriyor. Cerablus Mahalli Meclis Başkanı Abid Halil, Fırat Kalkanı Harekatı öncesi durumu “Kapkaranlık” olarak niteledi. Halil, “Fırat Kalkanı öncesi burada hiçbir şey yoktu. DEAŞ vardı, kapkaranlıktı. Fırat Kalkanı ile birlikte yaşam normale döndü” dedi. Halil, “Cerablus huzura kavuştu, çevre ilçelerden de bize göçler başladı. Şuan savaş nedeniyle Türkiye’ye gitmek zorunda kalan aileler hızla dönüyor, günlük 100 kişi dönüyor” diye konuştu.

KADIN POLİSLER İŞBAŞINDA

Cerablus’un güvenliğini Türk Jandarma ve polisin eğitim verdiği yerel birimler sağlıyor. Yerel polis merkezinde araca müdahale tatbikatı gerçekleştiren mahalli polis, göz doldurdu. Yerel polis, Türk askerinin de desteğiyle bu güne kadar şehrin muhtelif yerlerinde 100 mayın temizliği yaparken, bir o kadar da PKK, DEAŞ teröristini yakalayarak yerel adli mercilere teslim etmiş. Şehrin sokaklarında kadın polisler de görev yapıyor. Verilen bilgiye göre, Terör örgütü DEAŞ ve PKK PYD’nin baskısı ile şehir nüfusu bir ara 2 bin seviyesine kadar geriledi. Ancak Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında tesis edilen güvenlik ortamıyla birlikte şehir merkezinde nüfus 45 bine yükselmiş. Kırsal kesim nüfusu da eklenince bu sayı 150 bine çıkmış. Güven ortamı sayesinde 55 bin Suriyeli geri dönüş yapmış.

108 OKULDA 30 BİN ÖĞRENCİ 

Cerablus’ta 2016 yılı Eylül ayına kadar eğitim ağır aksak ilerlerken, şu anda 108 okulda ilk ve orta öğrenim veriliyor. 3 lisenin biri kız lisesi. 30 bin öğrenci bu okullarda öğrenim görüyor. Daha önce DEAŞ’ın hapishane ve işkencehane olarak kullandığı bir çok mekan onarıma tabi tutularak halkın hizmetine sunulmuş. En dikkat çeken okul ise Gaziantep Belediyesi işbirliği ile tadilatı yapılan Ahmet Selim Mulla Lisesi. İlk ve lise öğretimi yapan okulda, öğrenciler Halisdemir afişi önünde neşeyle zafer işaretleri yaptı. Türkiye’den gelen gönüllü bir ekip, yaklaşık 200 yetim ve öksüze “Yetim Eğitim, Destek ve Moral Merkezi’nde destek veriyor. Öksüz ve yetim çocuklar savaşın yaralarını resim yaparak, oyun oynayarak atlatmaya çalışıyor.

ERDOĞAN POSTERLİ HASTA KABUL

Cerablus Hastanesi, günlük ortalama 1000 hastaya hizmet verir duruma getirildi.  Hasta kabulleri yapan görevlilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük posteri altında hizmet vermeleri dikkat çekti. Başhekim Yardımcısı Mahmut Topal, hastanedeki durumu “Türkiye’deki devlet hastanelerinden farksız” diye anlattı.

Gaziantep Valiliği Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi Başkanı ve Gaziantep Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, “ Bölgenin güvenli hale getirilmesinin beklenen olumlu sonuçlarından biri gönüllü geri dönüş. Son bir senede 55 bin Suriyeli, Karkamış Gümrük Kapısı’ndan gönüllü dönüş yaptı” dedi.