19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cezaevlerini BM’ye de açtık

FETÖ ve PKK’lıların uluslararası arenadaki kötü muamele iddialarına karşı, Adalet Bakanlığı cezaevlerinin kapılarını AP İşkenceyi Önleme Komitesi’nin ardından BM’ye de açtı.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cezaevlerini BM’ye de açtık

Türkiye’nin daveti üzerine Ankara’ya gelen Birleşmiş Milletlerin (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, kötü muamele iddialarına ilişkin cezaevleri ve karakollarda incelemelerde bulunacak. Edinilen bilgiye göre,  darbe teşebbüsünün ardından özellikle yurt dışında FETÖ ve PKK mensuplarınca dile getirilen Türkiye’deki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koymak için adımlar atılmaya devam ediliyor.  

AP DE GELMİŞTİ

Eylül ayında Türkiye’ye gelen Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) üyelerine, bir hafta süren ziyaret boyunca İzmir, İstanbul Silivri ve Sincan F Tipi kapalı cezaevlerinin kapıları açılmış, heyet incelemelerde bulunmuştu. İddialara ilişkin bu sefer de BM’nin İşkence Özel Raportörü Melzer, Türkiye’ye davet edildi. Davet üzerine önceki gün Ankara’ya gelen Nils Melzer, ilk olarak Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ile görüştü. Görüşmede Melzer’e, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yapılmadığı anlatıldı. Melzer’e istediği cezaevinde inceleme yapabileceği de söyledi. Bu kapsamda Sincan ve Silivri cezaevlerinde inceleme yapacak olan Melzer, karakolları da ziyaret edecek.      

İDDİALAR ASILSIZ

FETÖ ve PKK mensupları tarafından gündeme getirilen işkence ve kötü muamele iddialarını yalanlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de işkenceye sıfır tolerans uygulandığını söylemişti. Bozdağ, cezaevlerinde işkence yapılmadığını, kötü muamelede bulunulmadığını da dile getirmişti.