18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

CHP-AK Parti bayramlaşmasının konusu Cumhuriyet yürüyüşü

AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) temsilcileri bayramlaşmak amacıyla biraraya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan ve Parti Meclisi (PM) üyesi Seyhan Erdoğdu, AK Partilileri konuk ediyor.

ANKARA (CİHAN) 26 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
CHP-AK Parti bayramlaşmasının konusu Cumhuriyet yürüyüşü
Umut Oran, uçağın rötar yapması sebebiyle bayramlaşmaya katılamadı. Oran'ın gönderdiği mesajı Emre Doğan iletti: "Bu bayramda birlikte olamadık ama 29 Ekim'de Meclis'in önünde birlikte olalım." AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek de "Ayrılık, gayrılık olmaz, bayramı hep birlikte kutlamamız gerekir." dedi.

CHP'ye bayramlaşmaya ilk gelen AK Parti heyeti oldu. Bayramlaşmanın konusunu ise tutuklu milletvekilleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve seçilme yaşı oluşturdu. PM üyesi Seyhan Erdoğdu, bayramların birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesi temennisinde bulundu ve ülkeye barış, huzurun gelmesini istedi.

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek de Türkiye'nin çevresinde ve İslam dünyasında yaşanan sıkıntıların sona ermesi temennisinde bulundu. Oran'ın mesajı üzerine İpek, "İki bayram bir araya geldi. Birlik, beraberlik açısından çok önemli. Cumhuriyet, Atatürk'ün mirası bize. Cumhuriyet Bayramı'nda ayrılık gayrılık olmaz. Bayramı hep birlikte kutlamamız gerekir. Siyaset yapmadan hep birlikte kutlamamız lazım. Tepkilerin farklı yolları da var." karşılığını verdi.

CHP PM üyesi Seyhan Erdoğdu ise bugün bayramların kutlanıyor olmasını Mustafa Kemal'e ve Cumhuriyete borçlu olduklarını ifade etti. Söze giren Emre Doğan, tutuklu milletvekilleri ve tutuklu öğrencilerle birlikte olmak istediklerini söyledi. Doğan, "Daha birlik bütünlük içinde, dini ve milli bayramları yaşayacağımızı umut ediyorum." dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, tutuklu vekiller konusunun yargının konusu olduğunu belirterek, biran önce yargılama süreçlerinin sona ermesi temennisinde bulundu. Erdoğdu, "Yılbaşında inşallah aydınlarımız, gazetecilerimiz bizimle birlikte olurlar." diye konuştu. Bunun üzerine İpek, "Takdir yargının." şeklinde konuştu.

Konu daha sonra seçilme yaşının 18'e düşürülmesine geldi. İpek, bu konuda gençlerden destek istedi. Partilerinin 18 yaşını istediğini, CHP'nin ise 21 yaşını istediğini hatırlatan İpek, CHP'li gençlerden de bu konuda daha gür ses çıkarmalarını istedi.

Emre Doğan ise bütün süreçleri tamamlamış ülkelerde seçilme yaşının 21 olduğunu ifade ederek; İngiltere'de 21, Fransa'da 23 olduğunu hatırlattı. 18 yaşının biraz daha tartışılması gerektiğini belirten Doğan, askerlik sorunu halledildikten sonra tartışılıp kanunun, Anayasa değişikliğinin getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Haluk İpek de her konuda mutabık olunamayacağını vurguladı. AK Parti'nin ardından, DSP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Ertürk başkanlığındaki heyet, CHP'ye bayramlaşmaya geldi. Ertürk, 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarına DSP Genel Başkanı Masum Türker ile birlikte katılacaklarını belirterek, Cumhuriyet resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, sadece Meclis'te grubu bulunan partileri davet etmesini eleştirerek, bunun bir atlama olduğunu düşündüklerini ifade etti. 29 Ekim yürüşünde orada olacaklarını belirten Ertürk, "Herkesin orada bulunması lazım. Mücadele, Cumhuriyet'in ayakta kalmasıdır. Bazı arkadaşlar bunun bilincinde değil." diye konuştu.