20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

CHP’de NATO kafa haddi aşan ima

15 Temmuz hain darbe girişimi için ‘tiyatro, kontrollü darbe’ söylemine sarılan CHP’nin Grup Başkanvekili Altay benzer skandal imayı NATO’da ortaya çıkan Türkiye düşmanlığı için kullandı.

21 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
CHP’de NATO kafa haddi aşan ima

Norveç’te NATO tatbikatındaki Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı skandalına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay tepki çeken açıklamada bulundu.15 Temmuz hain darbe girişimine ‘Tiyatro’ ‘Kontrollü darbe’diyen CHP’nin sözcüsü benzer yakıştırmayı NATO’nun tatbikatında kendini gösteren Türkiye düşmanlığında yaptı. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman tablosunda yer almasının tiyatro olabileceğinin imasını yaptı. 

NEYİN SÖZCÜSÜ

NATO tatbikatında yaşanan skandalın tezgah olabileceğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olayın özürle geçiştirilmesi ve kapanması halinde aklımıza şu gelir: Acaba yıpranmış, tükenmiş Erdoğan’a bir can suyu mu lazımdı da böyle NATO tarihinde görülmemiş bir olayla karşılaştık. Bu işi yapan teknisyen, teknikerlerin durumlarının, ilişkilerinin açıklanması lazım. Erdoğan, her sıkıştığında bir uluslararası komplo, tezgahla baş başayım diyerek milleten güven tazeleceğini düşünüyorsa yanılgı içindedir. Erdoğan, özür dilediler, mesele bitti diyorsa, bu işin peşini Türkiye Cumhuriyeti olarak bırakıyorsak bu bir tezgahtır. Değilse bu teknisyenlerin, sicilinin, ilişkilerinin açıklanması lazım. Bu edepsizlik, ahlaksızlık, saygısızlıktır. Atatürk olmasaydı sadece Erdoğan olsaydı biz aynı tepkiyi gösterirdik.”

3 GÜN ÖNCE FARKLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir skandalın aptallar tarafından değil ancak alçaklar tarafından yapılabileceğini belirterek NATO’ya sert uyarılarda bulunmuştu. NATO Genel Sekreteri de hem yazılı hem de telefonla arayarak özür dilemişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Türkiye’nin NATO’ya en sert şekilde tepki vermesi gerektiğini söylemişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de konuyla ilgili yaptığı açıklamada NATO’ya üyeliğin sorgulanması gerektiğini ifade etmişti.

Asıl hedefleri bütün Türkiye

Norveç’te yapılan NATO tatbikatında Türkiye’ye yönelik düşmanca tavır içerikli gösterilerle ilgili Global Research’te çarpıcı bir makale kaleme alındı. Makalede NATO tatbikatında ‘Atatürk ile Erdoğan’ın hedef haline getirilmesinin ülkeye karşı kapsamlı bir adım olduğu’ ve Türkiye’nin NATO’ya güvenmemesi gerektiğini savunuldu. 

SIRADAN OLAY DEĞİL

Global Research’te ‘Hüsranı artan Türkler veda mı ediyor’ başlığıyla yayımlanan makalede, ABD ile NATO’nun bir süredir attığı olumsuz adımlara dikkat çekilerek, örgütün Türkiye için güvenilir bir müttefik olmadığına dikkat çekildi. Norveç’teki Trident Javelin tatbikatı sırasında NATO’nun, Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını ‘düşman’ tablosuna yerleştirmesi ve yine aynı tatbikat kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adı kullanılarak açılan sahte sosyal medya hesabına dikkat çekilerek, “NATO’nun Müşterek Harp Merkezi, düşük düzeyli bir okul değil, bir tümgeneral tarafından yönetilen elit bir subay eğitim kurumu” ifadelerine yer verildi. Makalede şu ifadelere yer aldı: 

15 TEMMUZ GİRİŞİMİ

Seküler Türklerin kahramanı Atatürk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bağlantılı bir olayda kötülemek, tüm ülkeye karşı kapsamlı bir adımdır.. Temmuz 2016’da Türk ordusunun bir bölümü Erdoğan’a darbe girişiminde bulundu. Başkent Ankara’ya saldıran jetler ABD ve NATO üssü olan İncirlik’ten havalandı. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından bazı NATO ülkeleri, Türkiye’ye dönmek istemeyen Türk subaylara sığınma hakkı verdi.”

HDP’DEN ŞAŞIRTAN TEPKİ: SAVUNULAMAZ

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, NATO tatbikatındaki düşman tablosunda, Atatürk’ün ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının kullanılmasına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:  “NATO’da insan onuruna yönelen bir uygulama ile karşılaştık. Bu ülkenin kurucusu olan Atatürk’ün ya da Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef tahtasına konulup hedef alınmasının ötesinde; bu uygulamanın, hangi insana yapılırsa karşısında olduğumuzu, kabul etmediğimizi, doğru bulmadığımızı ifade etmek isterim. Bunun savunulabilir bir tarafı yoktur. Ancak Türkiye, Ortadoğu’da NATO’nun çok önemli bir aktörüyken, uluslararası toplum nezdinde özellikle Ortadoğu’daki belirleyiciliği ve jeopolitiğini etkin kullanan bir ülke hali hiç tartışılmazken, uluslararası toplum, siyasi aktörler ve devletler nezdinde bu kadar ele ayağa düşürülme halini tartışmak ve nedenini araştırmak ise biz siyasilerin herhalde en önemli görevidir. Türkiye, NATO için bu kadar vazgeçilmezken, şimdi soruyoruz: Gerçekten orada münferit bir şey midir, yoksa oluşturulan bir algının NATO içerisine sirayet etme hali midir?”