24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Çözüm için destek 3 ayda 2 kat arttı

Çözüm sürecine destek verenlerin oranı yüzde 57.7 iken, karşı çıkanların oranı ise yüzde 34... Her 3 CHP ve MHP seçmeninden biri destek veriyor. Ege ve Akdeniz’de CHP’den MHP’ye oy kaydı...

3 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Çözüm için destek 3 ayda 2 kat arttı

ANAR GENEL MÜDÜRÜ USLU: CHP VE MHP TABANINDAN DESTEK VAR

ANAR Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, çözüm sürecine son üç ayda desteğin iki kat arttığını açıkladı. Toplumun yüzde 58’e yakınının sürece destek verdiğini belirten Uslu, süreçte en fazla zarar gören partinin CHP göründüğünü, Ege ve Akdeniz’de bir miktar CHP oylarının MHP’ye kaydığını söyledi.

Aralık’tan bu yana katladı

- Toplum çözüm sürecine nasıl bakıyor, önceki anketlere göre artış mı var, azalış mı?

Mart ayının ilk 20 gününde 26 ilde 5 bin 300 kişiyle anket yaptık. Çözüm sürecine destek yüzde 57.7... Desteklemeyen oranı yüzde 34, fikri olmayanlar ise 8.3... Çözüm sürecine destek oranında çok net bir yükseliş var. Aralık’ta Başbakan İmralı ile görüşüldüğünü açıkladı. O süreçten itibaren araştırma yaptık, iki kata yakın destek artışı oldu. Bu kez toplumun sürece adapte olması ve destek vermesi açılıma oranla daha kısa oldu, üç ayda toplumun yarısından çoğu süreci destekler hale geldi. 

CHP tabanı destek veriyor

- Partilerin tabanı bu sürece ne oranda destek veriyor?

Muhalefet partileri içinde BDP’de destek çok yüksek, AK Partililer ciddi oranda destekliyor. Hem CHP hem MHP’nin tabanında da destek var, her üç CHP ve MHP’liden biri süreci destekliyor. Hem CHP’nin hem MHP’nin politikalarını gözden geçirmesi lazım. Bu şekilde devam ederse sıkıntı yaşayabilirler.

AK Parti oylarını koruyor

- Çözüm sürecinde partilerin izlediği politikalar oy oranlarına nasıl yansıyor?

Görüşme yöntemi konusunda toplumun bazı rezervleri ve itirazları olabilir fakat bunun siyasal sonuç doğurup doğurmadığına bakmak lazım. AK Parti’nin oy oranlarında hiçbir düşme yok, oy oranı hala yüzde 50’lerin üzerinde. AK Parti seçimlerden bu tarafa yüzde 50-53 aralığında seyretti yine aynı aralıkta. CHP seçimden sonra 22-24 aralığında seyrediyor, son ayda CHP’nin oy kaybettiğini gördük.

En fazla zararı CHP gördü

MHP 12-13 aralığında seyrediyordu. Şimdi 13’lerin biraz üzerinde ve CHP’den oy almış görünüyor. Özellikle Ege ve Akdeniz’de bir miktar CHP oyları MHP’ye kaymış görünüyor. CHP’nin ne yapacağını bilmeyen tutumu demek ki CHP seçmenini rahatsız etti, MHP’ye geçtiler. Bizden önce başka araştırma şirketlerinin yapmış olduğu çalışmalarda da benzer bulgular var. Bu süreçte en fazla zarar gören CHP gibi görünüyor. CHP zikzak yaptığı için bence oy kaybediyor.

Hükümet kritik eşiği aştı

- Nevruz’dan sonra çözüme destek oranında nasıl bir seyir görüldü?

Nevruz bence önemli bir dönüm noktasıydı. Kamuoyu desteğinin Nevruz’dan sonra daha da arttığını düşünüyorum. Hükümet bu kritik eşiği çok hızlı geçti. Açılımda daha uzun zaman almıştı. Ama bu sefer toplum çok daha büyük bir coşkuyla bu politikaya destek vermeye başladı, hükümet kritik eşiği iki aylık süreçte aşmayı başardı.

SÜREÇ KARADENİZ’DE DAHA İYİ ANLATILMALI 

- Bölgelere göre destek oranları ne yönde?

Güneydoğu’da yüzde 81, Doğu’da yüzde 77, İç Anadolu ve Marmara’da yüzde 59, Akdeniz’de yüzde 49, Ege’de yüzde 44, Karadeniz’de yüzde 43 oranında destek var. Ege düşük gibi görünüyor ama yüzde 44 civarında. Oysa seçimlerdeki oylara bakacak olursanız AK Parti’nin oy oranı yüzde 40 civarında. Aslında AK Parti’nin oyunun üzerinde bir destek var sürece. Orda tek şaşırtıcı olan Karadeniz. Çünkü Karadeniz’de AK Parti’nin oyu yüksek. Yüzde 55’lerin üzerinde bir oy oranı var, ama destek yüzde 43-44 aralığında. Karadeniz’e bu sürecin biraz daha anlatılması gerekiyor. Türkiye genelinde seçmenlerin çoğu parti sadakati ve partinin reflekslerine uygun destekler veriyor.