23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saygı duyana saygı duyarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nerede bize yönelik taciz varsa, evet bir gece ansızın vurabiliriz. ‘Acaba birileri izin verir mi?’ Artık yok, geçti o işler. Stratejik ortaklar hukukumuza saygı duymazlarsa kusura bakmasınlar” dedi.

23 Ekim 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saygı duyana saygı duyarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kendisine yönelik tehditleri bertaraf etme kabiliyetinin bulunduğunu belirterek  “Bu vatan topraklarımızı kimsenin bölmeye gücü yetmez ve yetmeyecektir. Nerede nasıl bir çalkalanma var, nerede bize yönelik bir taciz varsa bir gece ansızın vurabiliriz” dedi.

ARTIK GEÇTİ O İŞLER

Erdoğan, Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2023 Gençlik Şurası’nda yaptığı konuşmada, merhum Arif Nihat Asya’nın “Sen de geçebilirsin yardan, anadan, serden/ Senin de destanını okuyalım ezberden/ Haberin yok gibidir taşıdığın değerden/Elde sensin, dilde sen/Gönüldesin, baştasın, Fatih’in İstanbul’un fethettiği yaştasın” diye tarif ettiği, Fatih’in İstanbul’u fethettiği ruha ve onunla aynı ideallere sahip olan gençleri selamladığını söyledi. Programa katılan gençler, “Bir gece ansızın gelebiliriz” sloganları attı. Sloganlar üzerine Erdoğan, “Şu ana kadar olduğu gibi nerede, nasıl bir çalkalanma var, nerede bize yönelik bir taciz varsa, evet bir gece ansızın vurabiliriz. ‘Acaba birileri izin verir mi?’ Artık yok, geçti o işler. Bizimle stratejik ortak olanlar, bizimle beraber hukukumuza saygı duydukları sürece, biz de onlara saygı duyarız. Aksi takdirde kusura bakmasınlar” diye konuştu. 

KIZIL ELMAMIZ VAR

Erdoğan, şöyle devam etti:  “Gençler, bu sıfatın kıymetini iyi bilin. Onun için dört rabiamız tek devlet. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden başka devlet tanımıyoruz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Gençler, genç kavramının anlamını iyi bileceğiz. Siz, siz olun gençliğinizi öldürmeyin. Bir tek gününüzü, bir tek saatinizi, bir tek anınızı boşa geçirmeyin. Unutmayın, bizim gençlik konusunda bir kızıl elmamız var. Biz kalbi selim bir gençlik istiyoruz. Yani imanına, inancına, maneviyatına sahip bir gençlik istiyoruz. Biz zevk-i selim sahibi bir gençlik istiyoruz. Yani sanatıyla, kültürüyle, estetiğiyle, zirvede bir gençlik istiyoruz.     

ÇAY DAVETİNİ GERİ ÇEVİRMEDİ

Erdoğan, Gençlik Şurası sonrası kendisini evlerine davet eden aileyi kırmadı. Balkondan seslenenlere “Çay var mı?” diye soran Erdoğan, daha sonra Gönül ve Yücel Taşdemir çiftinin evine geçti. Erdoğan’ı karşılayanlardan birinin ağladığı görüntülere yansıdı. Erdoğan, çay içtikten sonra evden ayrıldı.  

SEVDAMIZ HİZMET

Biz aklı selim sahibi bir gençlik istiyoruz. Yani ilimde, fende, teknikte, tefekkür ile en ileride bir gençlik. ‘İlim, ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsen ya nice okumaktır.’ Böyle gideceğiz. Bunun için kendinizi, tek bir alanda değil, bu alanların hepsinde de geliştirmeniz gerekiyor. Bizler bu yola, koltuk sevdasıyla, makam sevdasıyla değil, hizmet sevdasıyla çıktık. Bunun için de biz, gençlerden korkan, gençlerden çekinen, yerine gençleri bırakmayı düşünmeyenlerden asla olmadık. Bu görevleri, vakti, saati geldiğinde sizler devralacaksınız.”  

NASIL BİR GENÇLİK

Erdoğan, en önemlisini, gençlerin asıl sorumluluklarını sona sakladığını belirterek, “Bunlar olmadan, diğerleri temeli olmayan bir bina gibidir. Her an yıkılıp gider. Bu sorumlulukları kendi sözlerimle değil, Hz. Lokman’ın oğluna tavsiyeleriyle ifade etmek istiyorum. ‘Allah’a şirk koşma. Günahtan ve yalandan sakın. Namazını dosdoğru kıl. Tövbeyi geciktirme. Selama, duaya, gülümsemeye önem ver. Tebessüm sadakadır. Kasılarak yürüme. Bağırarak konuşma. (Herhalde ben biraz bağırdım, Allah affetsin). İlim meclislerine katıl. Cahilden ve kötü komşudan uzak dur. Erken kalk. Az konuş. Sözünü dağıtma. İstişare et. (Bütün işlerinizde istişare ediniz. Allah’ın hükmü bu.) Doğru arkadaşlar seç. Tembel olma. Acele etme. Şefkatli ve ikram sever ol. Başa gelene sabret” ifadelerini kullandı.    

600 YILLIK GEÇMİŞE FRANSIZ KALMAYIN

Gençlere, “Osmanlıcayı en azından yüzünden okumasını bilmeniz gerekiyor” diyerek konuşmasına devam eden Erdoğan, “Hedeflerimize sadece memleketimizde oturup kendi dilimizi konuşarak ulaşamayız. Gençlerimizin geri dönmek ve benliklerine sahip çıkmak kaydıyla diğer ülkelerde bulunmalarını ve tecrübe kazanmalarını önemsiyorum. Bunun yanında Osmanlıca’yı en azından yüzünden okumasını bilmeniz gerekiyor. Eğer siz 600 yıllık kitaplarımıza, belgelerimize Fransız kalırsanız, Fransızca bilmeniz bir işe yaramaz. Böylesine büyük bir birikimi kullanamayan gençlerimizin arzu ettiğimiz köklü ve derin duruşu sergileyebilmeleri çok zordur. Finansal okur yazarlığın, matematiğin altını çizmek istiyorum. Hangi alanda faaliyet gösterirseniz gösterin rakamlar ile aranız iyi olamazsa, iş hayatında başarılı olamazsınız” dedi.

NECİP FAZIL’IN HİTABESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in gençliğe hitabesini hatırlatarak, “Genç adam bundan sonra senden beklediğim şudur; Tabutumu öz ellerinle musalla taşına koyarken, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dava taşını da gediğine koymayı unutma ve bunu tek vasiyetim bil. Allah’ın selamı üzerinize olsun” diye konuştu. Erdoğan programın sonunda gençlerle fotoğraf çektirdi. 

ŞEYH EDEBALİ’NİN ÖĞÜDÜ İLE SESLENDİ

Şeyh Edebali’nin devletin başına geçen Osman Gazi’ye nasihatinin akıldan çıkarılmaması gerektiğini dile getiren Erdoğan gençlere şöyle seslendi: “Bu çok önemli. Şeyh Edebali’den ses var; ‘Ey oğul, sabretmesini bil. Vaktinden önce çiçek açmaz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İşin ağır, işin çetin, Allah yardımcın olsun. Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın ama bunları nerede, nasıl kullanacağını bilmezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin. Öfken ve nefsin bir olup aklını yener,  daima sabırlı ve sebatlı iradene sahip olasın.”

MÜCADELEDEN KORKMAYIN

“Ey Oğul, ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir. İnancını kaybedersen yeşilken çöllere dönersin. Unutma ki yüksekte yer tutanlar aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Haklıysan mücadeleden korkma.’ Evet, mücadeleden korkmayın, hele hele kendinizi asla küçümsemeyin. Ve gençler, bilesiniz ki bir mıh, bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı kurtarır. Bir komutan bir orduyu, bir ordu bir milleti kurtarır. Sizlerin bir mıh olarak gördüğü adımın, milletimizin hayatında nasıl bir etkiye yol açacağı ancak ilerde bilinebilir. Doğru bildiğiniz, haklı olduğuna inandığınız, birikiminize ve enerjinize güvendiğiniz her konuda verdiğiniz mücadelede, unutmayın yardımcınız, yardımcımız Allah’tır.” 

MEMUR DEĞİL GİRİŞİMCİ OLUN

Erdoğan, “Son 10 yılda istihdama kazandırdığımız nüfus yaklaşık 6 buçuk milyondur. 3 milyon 800 kadar olan 28 AB ülkesinin toplamını çok geride bırakıyoruz. Son 10 yılda işgücüne katılım oranında da en fazla artış gösteren ülkedir. Ülkemizde iş gücüne katılım oranı 6 buçuk puan artarken bu rakam AB ülkelerinde yarım puanda kalmıştır. Bizim ölçümüz başkalarının  nerede olduğu değil kendi gençlerimizin istihdam oranlarını mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmaktır. Sizlere de bazı görevler düşüyor. Mesela girişimcilik. Girişimcilik olmazsa olmazdır. Gençlerimizden beklentimiz memur olmak ile değil girişimci olmak ile ilgilenmeleridir” diye konuştu. 

KARAMSAR OLMAYIN

Erdoğan şöyle devam etti: “İstediğiniz kadar inovasyon, girişimcilik ruhu, sinerji deyip durun yeterli bilgiye, çalışma azmine sahip  değilseniz sonuç hüsran olur. Vaktinizi ‘ne olacak bizim halimiz’ diyerek kötümser bir psikoloji ile ya da sosyal medyada öldürmek yerine kendinizi sürekli geliştirerek değerlendirin. Önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyulun. Zorluklarla karşılaştığınızda bir daha bir daha diyerek yola devam etmelisiniz. Bize tuttuğunu koparan bir gençlik lazım. En az bir yabancı dil öğrenin. Sadece İngilizce değil mutlaka ikinci bir dili öğrenin.”