18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı: YPG’ye ağır silahların verilmesi ABD’yle olan stratejimize ters

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin yolculuğu öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'YPG’ye ağır silahların verilmesi ABD’yle olan stratejimize ters' dedi.

12 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
 
Üst düzey katılımın çok yoğun olduğu bir zirve oluyor. Bundan istifayle de devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşme imkanlarımız olacak. İkili, bölgesel ve küresel konularda fikir teatisinde bulunacağız. Modern İpek Yolu olarak adlandırılan proje gerçekten önemli. Bu tarihi projenin amacı kıtaları birbirine bağlayan kapsamlı yatırım, enerji ağı oluşturmaktır. Toplam uzunluğu 109 bin kilometredir. Kapsadığı alan yaklaşık 40 milyon kilometre karedir. Bu rakam 4 milyar insana ve yüzde 26'ya tekabül ediyor. Bu çalışma rekabetten ziyade işbirliğini elzem kılıyor. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü bu projenin adımlarıdır.
 
SAYIN TRUMPLA'A FETÖ VE PYD KONULARINI ELE ALACAĞIZ
 
Bu ziyaret ülkemizin stratejik konumunu öne çıkaracaktır. Asya ile Avrupa arasında tarih boyunca oynadığımız coğrafi ve kültürel köprü olma konsundaki konumumuz ciddi bir nokta oluşturacaktır. Türkiye'nin kavşak ülke olması bu vesile ile bir kez daha tescil edilecektir. Muhataplarımla yapacağım görüşmelerde tabii ki bu hususların altını da çizeceğiz. Çin'den sonra ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine Washington'a geçeceğiz. Sayın Trumpla gerek ikili ilişkilerimiz gerekse bölgesel gelişmeler ve  dünyadaki mevcut gelişmeleri değerlendirme fırsatımız olacak. İkili ilişkilerin yanısıra başta DEAş, Suriye, Irak ve mülteci krizi gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Elbette FETÖ, YPG/PYD gibi Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluşturan unsanlar gündemizde olacak.
SORULAR VE CEVAPLAR
 
ABD'nin YPG'ye olan silah yardımı konusunda konuştunuz. Sayın Trump'la biraraya getireceksiniz. Götüreceğiniz yeni belgeler olacak mı? TSK'nın yeni operasyonları olacak mı? FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi...
 
BİZİM GÖRÜŞMEMİZ VİRGÜL DEĞİL NOKTA MESABESİNDE OLACAK
 
ERDOĞAN: Bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Sorunuzdaki içeriği ihtiva eden konularla bazı öngörüşmeleri yetkililerle yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi biz en üst düzeyde sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz. Bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır.
 
 
 
BUNLARI SAYIN TRUMP'A BİZZAT İFADE EDECEĞİZ
 
Şu anda ABD hala bir geçiş sürecini yaşıyor. Bu süreci yaşaması sebebiyle de bizim burada çok  daha dikkatli ve hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz şu anda ABD'den daha önceden gelen bazı işlemler var. Bunlar YPG'ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD'yle olan stratejik ilişkilerimize, mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını asla arzu etmeyiz. Bunları ifade edeceğiz, bunları görüşeceğiz. Bir terör örgütü hedefe konularak onu bir başka terör örgütüyle yok etme politikası bana göre ideal bir siyasi anlayış değildir. Biz ne diyoruz; bölgede DEAŞ'la mücadeleyse bunu şu anda en üst düzeyde veren biziz. Hepsi işin lafını yapıyor, Türkiye olarak biz içeride ve dışarıda bu işin icraatını yaptık, yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Bu DEAŞ, PKK, YPG olabilir.
 
ABD ZİYARETİNİN BİR KIRILMA NOKTASI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
 
Hep diyorduk ya 'inlerine gireceğiz'. Şu anda yavrularımız inlerine girdi. Oralarda neler çıktı. Mühimmat, depo. Şimdi buldozerlerle buralara yollar açılıyor. Başta bakanımız olmak üzere bütün generaller dahil olmak üzere hepsi bu işin mücadelesini kararlı bir şekilde devam ediyor. Kandil'de de vereceğiz, burada da Suriye'nin neresinde olursa olsun oralarda da vereceğiz. Malum Irak'ta bir operasyonumzu oldu, Telafer ve Sincar bu bölgelerde. Ama dedik ki aynısını "Bir gece ansızın gelebiliriz". Bunu yapmazsak bize olan tehdit devam edecek. Bu bölgede ne ABD'ye ne Rusya'ya tehdit var. Tehdit bize, tehdit bu ülkelerin kendi insanlarına. Tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Biz şu anda ABD ile beraberiz. NATO'da ittifak halinde olduğumuz bir güçlü ülke güçlü bir ortağıyla adımlarını atmalı. Biz asla terör örgütünü ABD'nin yanına, ABD'yi de terör örgütünün yanına yakıştırmıyoruz. Aynı şeyi Sayın Putin'e de söyledim. Bu ziyaretin inşallah kırılma noktası olacağını düşünüyorum.
 
 
 
ANAMUHALEFET AKIL VERMESİN! KENDİ AKLINA KENDİNE SAKLASIN
 
Adalet Bakanımız ABD'de görüştü. Ben sayın Trump'a da belgeleri takdim edeceğim. Bu işi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre ABD, FETÖ'nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli. Kaçanların adeta gittiği barındığı yer konumunda. Avrupa'da da Almanya. FETÖ'nün arkasında nelerin yattığını 15 Temmuz'u yaşayanlar gayet iyi biliyor. 
 
SORU: Muhalefet ABD'nin YPG'ye yaptığı yardımlar gündemdeyken bu ziyaret gözden geçirilmeliydi dedi. 
 
Önce bunların siyaset öğrenmesi lazım. Siyaseti bilmeyenlere cevap vermenin anlamı yok. Biz neyi ne zaman gözden geçireceğimizi biliriz. Ana muhalefetin aklına ihtiyaç yok, onlar kendi aklını kendilerine saklasınlar.
 
BU ZİYARET ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE MİLAT OLACAK
 
Ben bu ziyaretimi Türkiye-ABD ilişkilerinde bir milad olarak görüyorum. Bu ziyaret yeni milat olacaktır inşallah. 
 
 
 
GÜÇLERİ YETİYORSA 'ERDOĞAN'I BRÜKSEL'E SOKMAM' DESİNLER
 
SORU: NATO zirvesi için Brüksel'e gideceksiniz? Brüksel Belediye Başkanının sözleri oldu: Erdoğan yandaşlarının gösteri yapmasına izin vermeyeceğiz dedi...
 
Brüksel Belediye Başkanı kendi işine baksın. Sokaklarını temizlesin. Belkçika'nın NATO'daki temsilini üstlenen konuşsunlar. Ben kalkıp da Brüksel Belediyesi'ni ziyaret etmiyor. Bu noktada Belçika yetkililerini de ziyaret etmiyorum. Ben Belçika'da yapılacak NATO zirvesine katılıyorum. Belçika yetkililerin gücü 'Ben Erdoğan'ı Brüksel'e sokmam' diyorlarsa çıksınlar bunu açıklasınlar. Ben zirveye gidiyorum zırvaya değil... NATO terörle mücadelede rol almayacaksa neden var?