25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Erdoğan korkusu

‘Evet’ mitinglerine izin vermeyen Batı başkentlerinin asıl derdi, Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde daha da güçlenmesi. Türkçe ‘hayır’ manşetleriyle çıkan gazeteler de delili.

14 Mart 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan korkusu

Batı değerlerini yerle bir eden skandala ne Merkel ne de Hollande tepki veriyor. Aksine tüm AB liderleri, ağız birliğiyle Hollanda ırkçılığına destek veriyor. Fransız gazetesi Le Figaro, “Cumhurbaşkanı Erdo- ğan’ın Nazi kalıntıları sözü cezalandırılsın mı” anketiyle ‘hayır’cıların dümenine su taşırken Alman devlet televizyonu “hayır” reklamlarına başladı. 

Avrupa’yı Cumhurbaşkanı Erdoğan korkusu sardı. Hollanda, Almanya ve Avusturya’nın ‘evet’ mitinglerine izin vermemesiyle başlayan Erdoğan korkusu Avrupa basınına da yansıdı.Almanya’da Stern’in Erdoğan’ı hedef alan kapağının ardından İsviçre’de Almanca dilinde ulusal yayın yapan Blick gazetesi, ülkedeki Türk vatandaşlarına manşetten, 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda hem Türkçe hem de Almanca “Hayır oyu verin” çağrısında bulundu. “Erdoğan’ın diktatörlüğüne hayır oyu kullanın” başlığını atan gazete haberin detayında, “16 Nisan’da, Erdoğan’ın kendi ülkenizde yetkilerini diktatörlük seviyesine çıkarabilecek referandum için sandık başına gideceksiniz. Blick olarak İsviçre’deki bütün Türkleri 16 Nisan’da hayır oyu kullanmaya davet ediyoruz” ifadesine yer verdi. 

‘PATRON BİZİZ’ 

Hollanda’nın köklü gazetelerinden De Telegraaf da manşetinde Erdoğan’ı hedef aldı. Yere düşen bir Türk’e köpekle saldıran Hollanda polisinin fotoğrafı üzerine, “Burada patron biziz” manşetini atan gazetenin kapak sayfasında Erdoğan’ın resminin üzerine çarpı atılması da dikkat çekti. Fransız Le Figaro da, Erdoğan’ın, “Uygulamalarınız Nazi’den farklı değil; sizi dünyaya rezil rüsva edeceğiz!” sözleri nedeniyle, internetten anket başlattı. “Almanya ve Hollanda’ya Nazi benzetmesi yaptığı için Türkiye cezalandırılmalı mı?” sorusunun yöneltildiği anketle hayırcıların dümenine su taşındı. Alman devlet televizyonu da ‘hayır’ reklamlarına başladı.