20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Erdoğan’dan Lozan dersi

Erdoğan “Lozan’da güncellemeye gerek yok” diyen Pavlopoulos ve Çipras’a tarih ders verdi: Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşma değildir. 11 ülkeyi kapsamaktadır. Sadece Ege’yi mi kapsıyor. Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Bunların hukukunu korumak Atina’nın görevi olmalı.

8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan’dan Lozan dersi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık binasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Çipras, Lozan Anlaşması’nın azınlıklarla ilgili konuların belirlendiğini ifade ederek, “Tahrik ve kışkırtmalarda bulunmadan konuşabilmeliyiz. Anlaşmanın yeniden yapılandırılması, güncellenmesi söz konusu olamaz” dedi. 

ÇİPRAS’A AYAR 

Çipras’a unutmayacağı bir ders veren Erdoğan ise Lozan’ın sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, 11 ülkeyi kapsayan bir anlaşma olmadığına dikkati çekti. Erdoğan, “Peki, Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor? Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Şu anda 150 bin Batı Trakya’da Müslüman, Türk, Pomak azınlık var. Bunların hukukunu korumak Yunanistan’daki yönetimin görevi olsa gerek. Yunanistan’ın şu anda 15 bin euro kişi başına milli geliri var ama Batı Trakya’da 2 bin 200 euro. Bu fark korkunç bir fark” ifadesini kullandı.       

 ATANAMAYLA OLMAZ

Batı Trakya’da hala “başmüftülük” meselesinin çözülemediğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:  “Orada başmüftünün seçimle değil, atamayla geldi. Lozan ne diyor? Lozan, ‘seçim’ diyor. Biz  ‘Patriklik makamı farklıdır’ dedik, önünü açtık fakat Batı Trakya’da şu anda atanmış bir baş müftü var. Artık önünü açalım bu işin.” 

Erdoğan, şöyle devam etti: “Lozan’ı sadece Ege’ye hasredip işi bitirmeyelim. Bizim toprak bütünlüğüyle ilgili bir sıkıntımız, sorunumuz yok böyle bir şeyi hiçbir yerde ne ben ne arkadaşlarım gündeme getirmiş değil. Mesela burada Fethiye Camisi, Atina’da bir cami sorunu var. Ama benim ülkemde Türkiye’de, biz bugüne kadar Hristiyanların kiliseleriyle ilgili bir sorun yaşamadık” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Ege’deki meseleler konusunda da görüşmelerden yana olduğunu belirten Erdoğan, “Adil olmak suretiyle de işin üzerine gidelim, bir de çözüme odaklanalım. Bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım. Artık bu işi başarmamız lazım” dedi.      

O YANLIŞI DÜZELTİN

Yeniden söz alan Çipras ise “Yunanistan’ın toprak bütünlüğü ile ilgili bir durum söz konusu değil Sınırlarımız Lozan’la belirlendi. Batı Trakya’daki Türk azınlık ile Türkiye’deki Yunan azınlık bizi yaklaştıran unsurlar olmalı” diye konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin halkların ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Ancak bu modernleştirme sadece Lozan Anlaşması’na mutlak saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz” dedi. Bunun üzerine Erdoğan,  “Trakya’da başmüftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu bana göre çok ciddi bir yaradır. Sayın Başbakan inanıyorum ki gerekli adımı atacaktır” diye konuştu. 

GÜNEY KIBRIS’IN HATASI

Kıbrıs ile ilgili müzakere sürecine de değinen Erdoğan, “Bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da iyi biliyorum. Annan Planı’ eğer uygulanmış olsaydı, bugün bu noktaya gelmemiş olacaktık. Bütün oradaki asker sayısı hepsi belli bir düzene oturtulmuştu. Ama oradaki referandumda kim ters hareket etti? Evet, Güney Kıbrıs ters hareket etti ve bugünlere geldik” diye konuştu. 

DARBECİLERİ İSTEDİ      

Terörle mücadele konusunda Yunan güvenlik son dönemde birimlerinin attığı adımları takdirle karşıladığını söyleyen Erdoğan, “15 Temmuz’da 250 insanımızı şehit eden FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. Yunan yargısına benim bir çağrım var, o da şudur: Gecikmiş adalet, adalet değildir. Bunların Türkiye’ye iadesi de mümkündür çünkü bunlar bir darbe gerçekleştiren kişilerdir” sözlerini kaydetti. 

TRUMP’A TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına da değinen Erdoğan, “Bu karar, bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Kudüs semavi üç dinin kutsal bir mekanıdır.  ‘Ben yaptım oldu’ demek suretiyle bir açıklama yaptılar ve bu talihsiz adımla bölgeyi ciddi manada sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum.”      

Güncelleme yapılmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretten önce Yunanistan’ın Skai TV kanalına mülakat verdi. Yunanistan’a kaçan FETÖ’cülerin iade edilmemesi eleştiren Erdoğan, Lozan Antlaşması’nın güncellenmesine ilişkin şunları söyledi: “Aslında, dünyada tüm yapılan anlaşmaların zamanın akışı içerisinde güncellenmesi gerekir. Lozan’ın da gelişmeler karşısında bir güncellenmeye ihtiyacı var. Bu güncellenme, sadece Türkiye için değil Yunanistan için de faydalı olabilir. 

TARiHi CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ile görüştü. Görüşme sırasında gazetecilere açıklamada bulundular. İlk sözü alan Pavlopoulos, “Lozan antlaşması tartışılacak, reforma edilecek sözleşme değildir” dedi. Araya giren Erdoğan, sert çıktı ve  şu yanıtı verdi: “Lozan’da hala anlaşılmayan incelikler var. Bu sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış anlaşma değildir. 

ATAMA YAPILIYOR

Lozan’da, buradaki Türklerle ilgili ‘Müslüman azınlık’ ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz. Doğrudur ama AİHM’de ‘Türk’ ifadesi  geçmektedir. Batı Trakya’da, oradaki Müslümanların baş müftüsünü oradaki imamlar seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması’nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil.” Batı Trakya’da ayrımcılığın söz konusu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Batı Trakya’da, ‘Türk’ kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil. Bunları aşmalıyız. Güncellenmesi gerekir dediğim konu, işte bunlardır.  Batı Trakya’daki soydaşlarımızı ziyaret edeceğim. Ancak birileri bu ziyareti provoke ediyor.  Dağıtılan broşürlerden tutunuz oradaki binaların kapılarına çizilen çeşitli işaretlere varıncaya kadar.”   “Yunanistan’ın NATO’ya girmesini biz sağladık, engelleseydik giremezdiniz” diyen Erdoğan,  şunları kaydetti: “Hedefimiz; Kıbrıs’ta kalıcı, adil bir çözüm bulalım, aynı şeyi Ege’de bulalım. Bunlar, ‘Lozan’da şöyle olmuş, böyle olmuş...’  Kolay değil, 94 yıl geçti bu arada, 94 yılda birçok şey değişti. ”