19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FETÖ ittifakında koltuk kavgası

Erdoğan’a karşı FETÖ’nün talimatıyla kurulan kirli ittifakta Akşener-Gül çatlağı muhalefet cephesini karıştırdı.

26 Nisan 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
FETÖ ittifakında koltuk kavgası

Uluslararası üst aklın, Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı paydasında oluşturduğu ‘Düşmanlık ittifakı’ kimin Cumhurbaşkanı adayı olacağı konusunda çıkmaza girdi. Bazı muhalefet liderlerinin yürüttüğü ‘ikna’ trafiği sonuçsuz kaldı. İP Meral Akşener’in adaylığı konusunda ısrar ederken, CHP’nin içindeki ‘Gül’e karşı yükselen muhalefetin bastırmasıyla boşa çıktı. CHP ve Saadet Partisi, Akşener’in partisi İP ve HDP’yi de içine alacak bir çatı aday formülü için yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi. İP’e skandal kararla 15 vekil transfer edilmesine kadar bir dizi “algı” çalışması, dün yapılan görüşmeler sonrasında neticesiz kaldı. Siyasi kulislerde konuşulanlara göre muhalefetin A Planı da böylece çökmüş oldu. A planı; Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğa’a karşı, “hayır” blokunun ortak bir çatı aday göstermesiydi. Erdoğan’a karşı eski mesai arkadaşı Abdullah Gül’ün ismi üzerinde yoğun tartışmalar yapıldı. Bu seçeneğin gerçekleşmeyeceği, CHP içindeki bazı gruplar ve İP Genel Başkanı Akşener’in “ben adayım” tutumu nedeniyle gerçekleşemedi.

UMUTLARI İKİNCİ TURA KALDI!

Bu gelişmeler sonrasında CHP’lilerden peş peşe açıklamalar geldi. CHP Sözcüsü Özgür Özel twitter hesabından “CHP’nin gündeminde Abdullah Gül diye bir isim olmadı, şimdi de yok, olmayacak da” açıklaması yaptı. Bu açıklama, siyasi kulislerde “çatı çatladı” yorumlarına yol açtı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “çatı aday” konusunda ilk hamlesini İP’e adeta 15 vekili kiralık olarak vermekle yaptı. Ancak bu hamle parti içinde gerekli desteği alamadı. Buna ilk tepkiyi sol kanattan İlhan Cihaner gösterdi. Cihaner, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz!” diyerek tepkisini dillendirdi. Kulislerde konuşulanlara göre, çatı aday konusunda A Planı tutmayan muhalefet, B Planını devreye soktu: 24 Haziran seçimlerine girecek partiler kendi adaylarıyla seçime katılsın. Abdullah Gül, Saadet Partisi’nin adayı olsun. İP ve Saadet Partisi, muhafazakar oylardan, AK Parti oylarından ne kadar alabilirse alsın. Erdoğan, ilk turda gerekli olan yüzde 50+1 oyu alamasın ve seçimler ikinci tura kalsın.” 

İTTİFAKÇILARIN HAYALİ!..

İkinci turda en çok oyu alan “çatı” partilerinden birinin adayına karşı doğal bir ittifak oluşacağından, Erdoğan’a rakip olacak ikinci aday desteklensin hesapları yapıldı. Akşener’in, ikinci tura kalacağından emin olduğu için “Gül” seçeneğine yanaşmadığı da dillendiriliyor. İkinci turda da eğer Erdoğan’a karşı bir başarı elde edilemezse, TBMM’deki çoğunluğu yani en az 301 milletvekilinin muhalefete geçmesi hedeflendi. Bunun için İP ve Saadet Partisi’ne AK Parti’den mümkün olan en yüksek vekil sayısını koparmanın hesapları yapılıyor. 

100 BİN OYLA ADAYIM

Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’na “teşekkür” ziyaretinde bulundu. Akşener, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Ben 1 Nisan ve 25 Ekim’de orada aziz milletimize ilan ettiğim gibi, İP’nin 100 bin imzayla Cumhurbaşkanlığı adaylığımı sürdürdüğümü sizlerle paylaşmak isterim” dedi.  Kılıçdaroğlu ise “demokrasi birlikteliğini sürdürmenin demokrasiye inanan bütün partiler açısından da önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

İnce muhalefet!

CHP içinde Abdullah Gül’ün çatı aday olmasına ilk tepki Muharrem İnce’den geldi. İnce, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin huzuru, güvenliği, milletimizin ve çocuklarımızın geleceği için Tayyip Erdoğan’dan kurtulmak istiyoruz. Ancak atadığı bürokrat ve rektörler FETÖcü çıkan, görevdeyken hiçbir kanunu veto edememiş, görevden ayrılınca yanlışa yanlış diyememiş Tayyip Erdoğan’ın suç ortağı ve kardeşi Abdullah Gül bizim Tayyip Erdoğan’dan kurtulma tercihimiz, seçeneğimiz olamaz, olmamalıdır” dedi. 

Gündemimizde yok

CHP Gül seçeneğinin gerçekleşmeyeceği anlaşılanca da Grup Başkanvekili Özgür Özel, açıklama yaptı. Özel, “Bütün amaç bizim içimizde bir tartışma yaratıp moralimizi düşürmek CHP’nin gündeminde Abdullah Gül diye bir isim olmadı, şimdi de yok, olmayacak da” dedi. Özel’i Veli Ağbaba takip etti. Veli Ağbaba da, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde Abdullah Gül gibi bir tartışma yoktur, kendisi adayımız da değildir” diye konuştu.  

135 dakika görüştüler  bir açıklama yapmadılar

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ‘Kayıkçı İttifakı’nın cumhurbaşkanı adaylığı için Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Gül’ün Maslak’ta bulunan çalışma ofisindeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Görüşme, yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü. Temel Karamollaoğlu, görüşmenin ardından açıklama yapmadan ofisten ayrıldı.