20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

FETÖ okulları kabuk değiştirdi

ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun bulunduğu Irak Kürt Yönetimi bölgesinde FETÖ okullarında öğretmenlerin hala görevde olduğu, örgütün her alanda faaliyetlerine devam ettiği belirlendi.

KEMAL GÜMÜŞ13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
FETÖ okulları kabuk değiştirdi

ABD’den sonra Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yapılanmasının en yoğun olduğu sınır komşumuz Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde örgütün faaliyetlerini halen sürdürdüğü öğrenildi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bazı üst düzey örgüt yöneticisinin sınır dışı eğildiği Irak Bölgesel Kürt yönetiminde. FETÖ okullarının sadece yönetici değiştirdiği ancak eğitim kadrosu ile ülkedeki şirketlerinin halen faaliyete olduğu belirtildi. FETÖ Irak’ta sadece isim ve tabela değiştirerek karanlık faaliyetler yürütmeye devam ediyor. 

GÖSTERMELİK DEĞİŞİM

Erbil’de sorularımızı yanıtlayan Başkonsolos Mehmet Akif İnam, “Okullar konusunda bazı adımlar atıldı. Müfredatını ve yöneticilerini değiştirdiler. Şuan görebildiğimiz kadarıyla eğitmenler, öğretmenler konusunda daha atılacak adımlar var. Bu konuda tedbirler tam hayata geçirilmiş değil bunu takip ediyoruz” dedi.

GAYET İYİ BİLİYORLAR

FETÖ ile mücadeleyi 15 Temmuz hain darbe girişiminden önce başlattıklarını kaydeden İnam, “Bir çok ülkede olduğu gibi burada da FETÖ eğitim üzerinden yapılandı. Başka alanlarda da, ticarette, basında ve sivil toplum kuruluşları üzerinden yaptıkları çalışmalar vardı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bizim bu konudaki tutumuzu gayet iyi biliyor. FETÖ’nün ne kadar hain bir yapı olduğunu ve bunlara karşı tutumumuzu muhataplarımız gayet iyi biliyor. Ülkemizin ne kadar çok sıkıntı çektiğini biliyorlar” ifadelerini kullandı. İnam, Irak’ın komşumuz olması dolayısıyla örgütün burüdü çok yoğun yapılandığını da ifade etti.  Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’nın FETÖ’nün yurtdışındaki okullarıyla ilgili TBMM 15 Temmuz Darbe Girşimi’ni Araştırma Komisyonu’na gönderdiği raporda da örgütün Rıak2taki yapılmasına dikkat çekilmişti. MİT raporunda yurt dışı FETÖ yapılanmasıyla ilgili şu ifadeler yer almıştı: “ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun olduğu ülkeler sırasıyla Irak (Irak’ta KYY (Irak Kürt Yerel Yönetimi) de dahil, biri üniversite olmak üzere 29 okul), Almanya (32 okul), Kazakistan (27 okul), Kırgızistan (24 okul), Afganistan (23 okul), Pakistan (22 okul), Nijerya (bir üniversite olmak üzere 18 okul), Bosna Hersek (18 okul), Arnavutluk (14 okul), Kenya (12 okul) şeklindedir.”

ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun olduğu ülkelerin başında 29 okul ile Irak bulunuyor.

SÖZ VERMiŞLERDi

Irak Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı Pistivan Sadık 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, “Gülen okullarında okuyan öğrencilerimizin hiçbir şekilde endişelenmesine gerek yok. Gelecekleri de iyi olacak. O okulların kapıları kapanmayacak, aksine eğitim kalitesi yükseltilecek. Ancak hiçbir şekilde Gülen cemaatinin okullarla idari veya yönetim anlamında ilişkisine izin verilmeyecek. Bu okulları Kürdistan hükümeti ve özel sektörle idare edeceğiz” demişti.