16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

FETÖ’cüye mahkemeden tazminat kıyağı

Star’dan, FETÖ aleyhinde yayınlanan haberlerden rahatsız olup istifa eden Doğan Ertuğrul’un açtığı davada skandal bir karara imza atan mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına rağmen tazminatta ısrar ediyor.

KEMAL GÜMÜŞ17 Nisan 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’cüye mahkemeden tazminat kıyağı

İşten atılan veya istifa eden FETÖ’cülerin iş mahkemelerinde açtıkları davaları bir bir kazandığı ortaya çıktı. Son olarak FETÖ aleyhindeki haberlerden rahatsız olup 2014’te Star Gazetesi’nden istifa eden firari FETÖ şüphelisi Doğan Ertuğrul’un açtığı davada Bakırköy 12. İş Mahkemesi, örgüt üyesi lehine tazminat kararına hükmetti. 

Üstelik mahkemenin, Yargıtay’ın ‘terör örgütü’ vurgusuyla yaptığı bozma kararına rağmen Ertuğrul’a tazminat ödenmesinde ısrarcı olduğu ortaya çıktı.

FETÖ İÇİN İSTİFA ETMİŞTİ

STAR Gazetesi eski yazı işleri müdürü ve firari FETÖ şüphelisi Doğan Ertuğrul, 26 Mart 2014’te gazeteden istifa ederken FETÖ’nün o dönemki yayın organı Zaman Gazetesi başta olmak üzere medya üzerinden yaptığı açıklamada, STAR’ın Fetullah Gülen ve FETÖ hakkındaki yayınlarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu kararı aldığını söyledi. Ertuğrul ayrılma nedenini, örgüt propagandası yaparak şöyle anlatmıştı:  “Ali İsmail’lerin, Ethem’lerin ve en son Berkin Elvanların hayatını kaybettiği Gezi olayları sürecinde iktidar partisinin birçok toplum kesimine karşı kullandığı ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı ve kriminalize edici dil; dershane tartışması ile birlikte Gülen Cemaati’ne karşı açıkça nefret söylemine dönüşmüş, milyonlarca insanın büyük bir saygı duyduğu bir kanaat önderi ile bağlıları akıl almaz şeylerle suçlanmış ve bu dil seçim meydanlarına taşınmıştır.”  Açıklamaları ile örgüt üyeliğini gözler önüne seren Doğan Ertuğrul, değişen yayın politikası nedeniyle STAR’dan ayrıldığı için tazminat da talep etti. FETÖ’cü Ertuğrul’un başvurusunu değerlendiren Bakırköy 12. İş Mahkemesi Hakimi Bekir Aydın, 19 Temmuz 2015’te ‘işçi lehine yorum’ kılıfı altında firari FETÖ şüphelisi lehine tazminat kararı aldı. Star Gazetesi’nin itiraz ettiği bu karar Yargıtay’dan döndü. 

YARGITAY BOZDU

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 24 Ekim 2017’de oy birliği ile verdiği kararda, FETÖ’nün terör örgütü olduğu ve Ertuğrul’un veda yazısı ile istifasının asıl nedeninin çalıştığı Star Gazetesi’nin silahlı terör örgütü olduğu yargı kararları ile sabit olan FETÖ liderine açıkça tavır almasından kaynaklandığını belirterek kararın bozulmasına hükmetti. Yargıtay, bozma gerekçesinde “Davacının kıdem tazminatı talebinin reddi yerine ‘işçi lehine yorum’ ilkesi gerekçe gösterilerek kabulü hatalıdır” dedi.

YEREL HAKİM ISRARCI

Bunun üzerine davayı tekrardan görüşen Bakırköy 12. İş Mahkemesi, nihai kararı 17 Ağustos 2018’de almak üzere duruşmayı ertelerken, 13 Nisan 2018’de aldığı ara kararda, Yargıtay kararının aksine önceki kararda direnilmesine karar verdi. FETÖ’cü Ertuğrul’un avukatlarının “Yargıtay kararı, siyasi ve politik yönde yorumlar içeren bir karardır. Mahkemenin önceki kararı hukuka uygundur” diye savunma yaptığı duruşmada, hakim Bekir Aydın “Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 2015/30925 Esas, 2017/16557 Karar sayılı bozma ilamında kıdem tazminatı konusunda eski kararda direnilmesine” karar verdi. 

İŞ MAHKEMELERİNDE  FETÖ’YE TAZMİNAT VERİLİYOR

FETÖ’den dolayı işten atılan veya istifa eden bir çok örgüt mensubunun benzer şekilde iş mahkemelerinde açtıkları davaları kazandığı belirtiliyor. Daha önce de RTÜK’te görevli Sevriye Verbay, 15 Temmuz darbesinden sonra, FETÖ’yle iltisak, ilişki nedeniyle görevinden alındı. Ancak Verbay’ın avukatı “Yoksun kalınan mali, sosyal hak ve yardımların” yasal faiziyle birlikte tazmin edilmesi için Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştı. Mahkeme 25 Kasım 2016’daki kararıyla iptal talebini kabul etti. Bu karar da 20 Şubat 2017’de RTÜK’e tebliğ edildi. RTÜK Hukuk Müşaviri Deniz Acar da, Verbay’ın FETÖ nedeniyle atılmasını dikkate almadan kararın yerine getirilmesini İnsan Kaynakları Eğitim Daire Başkanlığı’ndan talep etti. 59 bin 550 TL’lik tazminat FETÖ’cünün avukatı Hamid Kayapınar’ın hesabına yatırıldı. FETÖ’cü Verbay ise halen firari.

Doğan Ertuğrul  FETÖ’nün firari üyeleri arasında yer alıyor.