19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Hep birlikte evet

Referandum kampanyasını aralarında eski vekil ve bakanların da olduğu 40 bin kişiyle başlatan AK Parti, CHP ve HDP’lileri de ‘evet’ oyu vermeye çağırdı.

26 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hep birlikte evet

AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı’yla 16 Nisan’da yapılacak halk oylaması için kampanya startını verdi. Toplantıda konuşan Yıldırım, “Yeni sistem, terörün sonunu getirecek; terörü yok edecek. Kutuplaştıran siyaseti, korkutma siyasetini ortadan kaldıracak. Ayrıştırmayacağız, birleştireceğiz. Kutuplaştırmayacağız, kucaklayacağız. Gerginliğin dilini değil; muhabbetin, samimiyetin dilini kullanacağız. Parti ayrımı yapmayacağız. Siyasetimizde din, dil, mezhep, etnik köken ayrımı hiç olmadı; bundan sonra da olmayacak. CHP’ye, HDP’ye, MHP’ye oy veren kardeşlerimizi de muhabbetle selamlayacağız, kucaklayacağız. Onlarla gönül diliyle konuşacağız. Her karara saygımız var. Biz yaftalayarak yürümeyecek, gönülleri fethederek, sonuç alacağız”” ifadesini kullandı. 

ANIT DİKEMEZ

AK Parti’nin her daim yeniliğin peşinde koştuğunu vurgulayan Yıldırım, “Yenilik, zordur. Reform meşakkatlidir; ancak zor diye, meşakkatli diye, tehlikeli diye yeniliğe direnenler ve yenilikten kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalım, korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime ‘Hayır’ diyenler, ortaya hiçbir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar, tarih yazamazlar” diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde, farklı konularda, zaman zaman ‘Hayır’ tepkileriyle karşılaştıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “16 yıllık bu yolculuğumuz içinde bize her daim ‘Hayır’ diyenler oldu. 2007 yılında ‘Hayır, siz cumhurbaşkanı seçemezsiniz’ dediler. ‘Biz, seçeriz’ dedik. Millet  ‘Evet’ dedi ve cumhurbaşkanını seçtik. ‘17-25 Aralık kumpastır’ dedik. ‘Hayır’ dediler. 15 Temmuz’da ülkeyi işgale geldiler. Meclis’i bombaladılar. Milli iradeyi ortadan kaldırmak istediler. Biz, ‘Yıkamazsınız, böldüremezsiniz’ dedik. Biz onların ‘Hayır’larına ‘Evet’ diyerek, bugünlere geldik. Onların ‘Hayır’ söylemleri karşısında korksaydık, çekilseydik tarih bizden hesap sorardı. “

AK Parti’de kutuplaşma ve ayrıştırma olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Bizde zorlama yok. Bizde tehdit yok. Bizde korku yok; ama korkutmak da yok. Bizde kutuplaşma yok. Bizde ayrıştırma yok. Biz dilden değil, gönülden ‘Evet’ istiyoruz. Bunu da tek tek, tane tane anlatarak, akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız. Milletimiz kalbiyle de ‘Evet’ diyecek” sözlerini kaydetti. 

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğinin neden yapıldığını şöyle anlattı: “Ortalıkta yalan yanlış bir sürü şey söyleniyor. Vatandaşlarımız işin aslını öğrensin. Bu anayasa değişikliğini biz, MHP ile bir uzlaşmayla, beraber yapıyoruz. Ortalıkta yalan yanlış, dedikodu dolanıp duruyor. Bugün halk oylamasına götürdüğümüz anayasa değişikliği 2007’de başlayan işin eksiklerinin tamamlanmasıdır. Esasında cumhurbaşkanlığı sisteminin 2007’de önemli adımı atılmıştır. O gün tam bir kaos örneğini Türkiye’ye yaşatan ana muhalefet partisi CHP, sanki bu işin sorumlusu değilmiş gibi yine darbe anayasasının arkasına saklanarak, ‘Hayır’ diye var gücüyle bağırıp, duruyor. Ne yaparsanız yapın, asla başarılı olamayacaksınız. Başlanan bu kutlu yürüyüş, 16 Nisan’da aziz milletimizin ‘Evet’ oylarıyla tamamlanacaktır”

KÜLLİYEN YALAN

Anayasa değişikliğinin 18 maddesini tek tek açıklayan Yıldırım, Cumhurbaşkanı’na Meclis’i feshetme yetkisi veren maddeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “’Cumhurbaşkanını millet seçiyor. Peki, Meclis’i kim seçiyor? Onu da millet seçiyor. Feshetme, diye bir şey yok. Bu külliyen yalan. Ne var? Seçimin yenilenmesi var. Seçimin yenilenmesi hakkı hem cumhurbaşkanında var hem de Meclis’te var. Bu sistem kriz çözüyor. Uzlaşma kültürünü geliştiriyor. Hiçbir haklı gerekçe olmadan seçime giderseniz millet bunun hesabını sizden sorar “ diye konuştu.

 MECLİS’İ AŞAĞILAMA

Kılıçdaroğlu’na 14’üncü madde üzerinden seslenen Yıldırım, şöyle konuştu:  “HSYK yeniden yapılandırılıyor. 22 üye sayısı 13’e düşürülüyor. 4’ünü zaten cumhurbaşkanı seçiyordu, yine aynı. 7 taneyi Meclis seçiyor. Bürokratlar kendi aralarında seçince yargı bağımsız, tarafsız oluyor. Milletin Meclis’i seçince yargı, taraflı oluyor. Ey Kılıçdaroğlu, temsil ettiğin siyaseti bu kadar küçümseme. Meclis’i bu kadar aşağılama.”

Yalanlarla kafalar karıştırılıyor

Anayasa değişikliğinin 16 Nisan’da kabul edileceğine inandıklarını dile getiren Yıldırım, “Milletimize güveniyoruz. Olumlu sonuçlanacak. Milletimizin ‘Evet’ oylarıyla kabul edilecek. Bir de şöyle bir tezvirat yapıyorlar. ‘Bu anayasa değişikliği kabul edilince otomatik olarak Tayyip Erdoğan yeni sisteme göre cumhurbaşkanı olacak’. Yok böyle bir şey. Bütün kanunlar elden geçecek. Hepsi yeni sisteme göre hazır hale gelecek. Ondan sonra seçim yapılacak ve yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girecek. Vatandaşın kafasında yanlış bilgi kalmaması için bu fırsatı da kullanarak, bunu anlattım. Vatandaşımızın bunu bilmesi lazım. Aksi halde bir bilgi kirliliğiyle işler almış başını gidiyor” dedi.

AK PARTİ OMUZ OMUZA

AK Parti’nin eski kurmayları da törene katılarak birlik ve beraberlik mesajı verdi. Eski TBMM Başkanları Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin ile eski bakanlar Beşir Atalay ve Efkan Ala ile çok sayıda eski yönetici toplantıda hazır bulundu. Etkinlikte AK Parti, bayrakları kullanılmadı. Salonda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Alpaslan Türkeş, Muhsin Yazıoğlu ve Necmettin Erbakan’ın posterlerini taşıdı. Toplantıda “Daima millet” adlı tanıtım filmi izlendi.  Darbe girişiminin, milletle el ele verilerek püskürtüldüğüne işaret edil en film, “Gücümüz millet, kararımız evet” sloganıyla sona erdi. 

KEMAL BEY İSTİSMARI BIRAK

CHP’nin yalanlarına tepki gösteren Yıldırım, “Biz diyoruz ki yargı hem bağımsız olsun hem tarafsız olsun. Bağımsızın yanına tarafsız ibaresini de ekliyoruz. Bunun nesi yanlış? CHP yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istemiyor mu? Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor.  CHP bunu da istismar ediyor. Bütün ülkelere göre, seçmen sayısı başına düşen milletvekili adedi hala en az olan ülkeyiz. Onun için Sayın Kılıçdaroğlu, istismarı bırakın. Eğer yapmaya çalışırsanız eski kayıtlara girer, yaptığınız yanlışları bir bir önünüze koyarız” diye konuştu.

YENİ SİSTEMLE TERÖR BİTECEK

Anayasa değişikliğinin Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Güçlü yönetim sayesinde, Türkiye’de artık vesayet dönemi, güç odakları dönemi, darbe dönemleri tarih olacak.Hiç kimse hiçbir şekilde milletin seçtiklerine yani millete ayar vermeye kalkamayacak.  Yeni sistem, terörün sonunu getirecek; yok edecek” diye konuştu. Örgütlerin ‘Hayır’ kampanyası yürüttüğünü hatırlatan Yıldırım, “Siz zannediyor musunuz ki PKK, DEAŞ, FETÖ avaz avaz ‘Hayır’ kampanyasını boşuna yapıyor? Onlar ‘Hayır’ çıksın diye kendilerini parçalıyor? Çünkü bu değişiklik onları yok ediyor” dedi.

YENİ ŞARKILAR TAMAM

Referandum şarkıları da kliplerle kamuoyuna sunuldu Başbakan Yıldırım’ın salona girişi sırasında Uğur Işılak’ın bestelediği “Evet diyoruz” şarkısı çalındı. Alper Kış’ın “Milyonlarca evet” ve Ümit Yılmaz’ın “Evet ile güçlü Türkiye” şarkısı da  sırasıyla dinlendi.