19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İdlib'de hayat normale döndü

Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi mutabakatıyla İdlib’e yönelik hava ve karadan saldırıların durması sivillere rahat nefes aldırdı. Kent merkezinde günlük yaşam normale döndü. 

22 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İdlib'de hayat normale döndü

Suriye rejim güçleri, muhaliflerin elindeki son kent merkezi olan İdlib´e Rusya desteği ile havadan bombardıman başlattı. Çok sayıda kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı ve yerleşim alanları tahrip edildi. Binlerce insan evlerini terk etti. Günlerce süren saldırılar 4 milyon kişinin yaşadığı İdlib´de büyük tedirginliğe yol açtı. 

SON KALE İDLİB 

Tüm dünyanın gözü, rejim karşıtları ile Esad güçlerinden kaçanların gelmesiyle muhaliflerin elindeki son kaleye dönüşen İdlib’e döndü. Astana mutabakatı kapsamında garantör ülke olarak İdlib´de bulunan Türkiye, Rusya ve İran saldırıların durması için diplomasi trafiği başlatırken, sahada da muhalif gruplar olası kara harekatına karşı savunma hatları oluşturdu. 

KENTE HUZUR GELDİ 

İdlib’de olası bir operasyonun katliama dönüşmemesi için Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi zirvesinde silahsızlanma bölgesi oluşturulmasını kararlaştırıldı. Rusya ve rejim güçleri, İdlib’e yönelik hava saldırılarına son verdi. Günlerdir evlerinden çıkmayan İdlibliler ise anlaşma sonrası saldırıların durmasıyla rahat nefes aldı. Eski günlere göre daha fazla sayıda insanın gündüz ve gece sokaklarını doldurduğu kentte insanlar, Türkiye´ye müteşekkir olduklarını ifade ediyor. İdlibliler, Türkiye’nin akan kanı durdurduğunu ve savaşın başından bu yana büyük gayret gösterdiğini dile getiriyor.