25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İnce’den Kılıçdaroğlu’nu kızdıracak analiz

24 Haziran seçimlerinde Partisinden 8 puan fazla oy alan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, olağanüstü kurultay toplanması girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu kez de, Genel Merkez yönetimini rahatsız edecek bir analizde bulundu.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İnce’den Kılıçdaroğlu’nu kızdıracak analiz

FARK YAKLAŞIK 4 MİLYON

İnce’nin birlikte çalıştığı ekibin hazırladığı ve ”24 Haziran Seçimlerinde CHP, Muharrem İnce’nin Aldığı Oyu Alsaydı, Milletvekili Sayıları Nasıl Değişirdi?” başlığını taşıyan analizde İnce’nin aldığı oyu almış olsaydı, CHP’nin vekil sayısının 50 artarak, 146’dan 196’e yükselmiş olacağına dikkat çekildi.  “CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, partisinden yaklaşık 8 puan fazla aldı. Bu da yaklaşık 4 milyon oya denk geliyordu. İnce’nin ve CHP’nin aldığı oylar şöyleydi: İnce 15.340.321 yüzde 30,6; CHP 11.354.190 yüzde 22,65 Fark: 3.986.131” denilerek, alınan oylara dikkat çekilen analizde, İnce ile CHP’nin arasındaki bu oy farkının, CHP’nin parti olarak oy kaybettiğini gösterdiğine işaret edildi. 

FAZLADAN 50 VEKİL İDDİASI

Bu kayıp nedeniyle olağanüstü kurultay için imza kampanyasının başlatıldığına dikkat çekilen analizde “Kurultay için yeteri sayıda imza toplandığı iddia edilmesine rağmen, CHP yeterli imza toplanmadığını açıklayarak kurultay taleplerini reddetti. Ancak, kamuoyunda ya da sosyal medyada görülen CHP’ye yönelik yoğun tepki nedeniyle, 24 Haziran Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçim sonuçları ana muhalefet partisinin gündeminden tam olarak düşmedi” denildi. Bu nedenle seçim sonuçlarına farklı bir yaklaşım göstererek, “24 Haziran seçimlerinde CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin aldığı oyu alsaydı, milletvekili sayıları, nasıl değişirdi?” sorusuna yanıt aramak istedik” denildi. Muharrem İnce’nin seçimler sırasında birlikte çalıştığı ekibin hazırladığı analizde, partisi de kendisinin oyunu alabilmiş olsaydı, HDP toplam 14 seçim çevresinde 16 vekil,  İP de 16 seçim çevresinde 19 vekil kaybedecekti. CHP ise toplam 34 seçim çevresinde 50 vekil kazanıyor olacaktı.