25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İnönü, 27 Mayıs cuntasına ‘Başladığınız işi bitirin’ dedi

27 Mayıs’ta darbecilerinin işkenceleriyle şehit edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Faruk Oktay’ın oğlu Emre Oktay, İsmet İnönü’nün idamlara karşı olduğu söylemlerin doğru olmadığını, aksine yapılanları desteklediğini söyledi.

22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
İnönü, 27 Mayıs cuntasına ‘Başladığınız işi bitirin’ dedi

Psikolog Emre Oktay, 13 yaşında şahit olduğu darbeyi anlatırken 27 Mayıs’tan İsmet İnönü ve CHP’nin sorumlu olduğunu belirterek, buna delil olarak İnönü’nün Tahkikat Komisyonu kurulmasından sonra Meclis’te yaptığı konuşmayı delil gösterdi. Oktay, şöyle dedi:

İHTİLAL SİNYALİ VERDİ

“İnönü’nün TBMM’de ‘Eğer baskı rejimi kurulursa ihtilal behemehal olur’ diyor. ‘Şartlar tamam olduğu zaman milletler için ihtilal meşru bir haktır’ diyor. İrtibat halinde olmasa bunları söyleyebilir mi? O dönemde Kore’de darbe olmuş, Cumhurbaşkanı Syngman Rhee indirilmiş, ona değiniyor. Yine İnönü Meclis’te diyor ki: ‘Syngman Rhee kurtuldu mu?  Türk milleti, Korelilerden daha az şerefli değil.’  İsmet İnönü’nün idamlara karşı olduğu yolundaki söylemlerin doğru olmadığını savunan Oktay, şöyle kaydetti: “Menderes’i ‘Anayasa’yı ihlal etti’ ve ‘İnönü’yü öldürmek istiyordu’ diye astılar.  Darbecilerin kurduğu Milli Birlik Komitesi’ndeki subaylar İnönü’ye ‘Paşam şu Yassıada mahkemeleri bitmedi daha, kararlar açıklanacak. İdam kararlarının onaylanıp onaylanmamasını da Temsilciler Meclisi’ne devredelim, siz orada hakimsiniz. Ona göre istemiyorsanız onaylamazsınız, isterseniz onaylarsınız’ diyorlar. O da cevap olarak ‘Başladığınız işi bitirin’ demiş.”

Cumhurbaşkanlığı iptal edilmeli...

Darbeler sürecini 27 Mayıs’ın başlattığını ve 15 Temmuz’un da sürecin son halkası olduğunu belirten Emre Oktay, darbecilerin yargılanmasını istedi. Oktay, “Mesela Cemal Gürsel’in Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlık değil ki dayatma. O iptal edilmeli diye düşünüyorum” dedi.

İşkenceyle öldürdüler

OKTAY, 27 Mayıs’a giden süreçte “Polis gösteri yapan öğrencilere ateş etti ve yüzlerce ölü var” gibi gerçek dışı haberlerin yayıldığını hatırlattı. Babasından da yalan haberleri üstlenmesinin istendiğini aktaran Oktay, şunları söyledi: “Babamdan, ‘Menderes, emir verdi, emniyet de ateş etti’ demesini istiyorlar.  Babama ‘Ölüm falan yok’ diyor.  Bu kez babama ‘Menderes’ten, Bayar’dan öğrencilere ateş et emri aldın ama sen etmedin. Ateş etseydin hepsi ölecekti değil mi?’ diye sorup teyit etmesini istiyorlar. Babam ‘Hayır’ diyor. Tehdit ediyorlar, işkence yapıp Bizans zindanına atıyorlar. Babamı üç gün tutmuşlar ve orada ölmüş. ”