24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Irak'ta da güvenli bölge

Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin sınır güvenliğinden taviz vermeyeceğini net mesajlarla anlattı: DEAŞ’ı sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak’ta da yaparız. İhtiyaç olan her yerde güvenli bölge oluşturacağız. Kimseden izin, icazet almayız.

Şerife GÜZEL23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:

Başbakan Binali Yıldırım, DEAŞ’ı Suriye’de sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak’ta da şartlar icap ederse yaparız. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Ona yönelik tedbirlerimiz var” dedi. AK Parti’nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar’da, A Haber, CNN Türk, Habertürk, Kanal 24, NTV, TRT Haber ortak canlı yayın programına katılan Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Musul’daki son durumun ne olduğu sorulması üzerine Yıldırım, “Bir hava harekatında ihtiyaç duyulduğunda bizim uçaklarımız da operasyona katılacak. Mutabakat sağlanmış durumda. Kara operasyonunda zaten şu anda Irak’ın resmi askerleri, polisi, güçleriyle Peşmergeler doğrudan yer alıyor. Ayrıca bizim Başika kampında eğittiğimiz Ninova Muhafızları var. Irak içerisinde diğer milis gruplar var. ABD lojistik destek veriyor, arka planda yer alıyor. Dolayısıyla kara harekatında şu anda bizim,  yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.” dedi.

Şartlar ortadayken amacın DEAŞ’ı Irak’tan temizlemekse, Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığının tam da bunu yaptığını aktaran Yıldırım, Irak’ın Türkiye’ye teşekkür etmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, “Irak bize laf edeceğine önce bize orada bulunan ve ülkemizi rahatsız eden yıllardır sivil insanların hayatına kasteden, güvenlik güçlerimizi şehit eden, bu alçak hain bölücü PKK terör örgütüne yataklık yapmasınlar.” diye konuştu.

 

KERBELA OLMASIN

“Musul operasyonu sonrası Yeni Kerbela’lar oluşmasın.” diyen Yıldırım, “Bölgede zuhur edecek bir mezhep savaşı ve katliamlara karşı Türkiye asla kayıtsız olamaz. Gerektiği anda müdahale etmekten de zerre kadar tereddüt göstermeyeceğiz” diye konuştu.

IRAK’TA GÜVENLİ BÖLGE

DEAŞ’ı Suriye’de sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak’ta da şartlar icap ederse yaparız. Tereddüt olmasın. Irak’taki sınır bölgemizde arazi şartları çok zor, tamamen derin vadiler, dağlar. Dolayısıyla oradan mülteci geçişi çok zor, buna da rıza gösteremeyiz çünkü onlar arasında terör unsurları karışıp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Güvenli alan oluşturulması Kuzey Irak’ın da istediği bir şey.

ABD TERCİH YAPMALI

Washington tercih yapmak zorunda. Ya beraber hareket ettiği Türkiye’yi ya da üç beş terörirstin oluşturduğu bu grupları tercih edecek.ABD ile bizim ilişkilerimiz 1 Mart tezkeresinin rededilmesi ile beraber değişti. ABD başka unsurlarla işbirliği yapmaya başladı. YPG-PYD, PKK aynı kaynaktan besleniyor.

ÖZKÖK’E CEVAP

O MGK’DA FETÖ YOK

Başbakan Yıldırım, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün iddialarına da cevap verdi:  Sayın Özkök, MGK’nın kararından bahsediyor. Kurulun bu toplantısında 2004 tarihli MGK’nın gündem maddesi Türkiye’de Nurculuk Faaliyetleri ile ilgili bir araştırma yapılması için bir talep verilmiş bu tarihte; FETÖ yazıyor mu? Bu konuda Özkök konuyu karıştırıyor. Özkök, darbe girişimlerine karşı hangi eylemleri yapmış? 1983’de soruların çalınması üzerinde bazı askerler atıldı ve atılmaya devam edildi. Fethullah Gülen’e Nazlı Ilıcak soruyor, “Hocam askeriyenin baskıları ne zaman bitecek?” ‘Özkök Genelkurmay Başkanı olunca bitecek’ diye cevap veriyor Gülen.

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadelenin hemen bitecek bir mücadele olmadığını dile getiren Başbakan Binali Yıldırım, “Vatandaşlarıma, iş alemine söylemek istiyorum; kendinizden eminseniz korkmayın. Bizim amacımız şirketlerde, işyerlerinde FETÖ ile ilişkisi olan varsa onları oradan çekip almak ve gerekli cezayı vermektir” diye konuştu.

BAŞKANI MECLİS DENETLER

Başbakan Yıldırım Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalara da son noktayı koydu: Başkanlık sisteminin kapısı 15 Temmuzda açıldı. Dünyanın hangi ülkesinde Cumhurbaşkanı ‘İnin meydana’ dediğinde halk meydana iner? Bundan sonra Türkiye’de buna benzer sorunlar yaşanmaması için yeni bir sisteme ihtiyaç var bu da Başkanlık Sistemi. İcraat yürütme tamamen Meclis dışı olduğu için daha bağımsız hareket ediyor. Yasama ve parlamento ayrı olduğu için daha sağlıklı bir sistem söz konusu olur. Başkan kendi başına kadrosunu kuracak ve çalışacak. Meclis de denetim ve yasa yapacak. Seçimlerin 5 yılda bir olması gerektiğini düşünüyoruz.

FAZLA NAZ AŞIK USANDIRIR

Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili konuların artık ‘Türkiye’nin meselesi’ olmaktan çıkıp AB’nin nasıl bir gelecek beklediğini gösterecek konuma geldiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, vize serbestisi dahil, tüm konuların, AB’nin Türkiye’yle ilgili kararlarının, kendi geleceği hakkında vereceği kararlara dönüştüğüne dikkati çekti.  Yıldırım “Avrupa unutmasın, fazla naz aşık usandırır” diye konuştu.

BAŞKANLIK BEKA MESELESİ

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, “AK Parti olarak hedefimiz çok net, sonuna kadar demokrasi, sonuna kadar özgürlük, sonuna kadar kalkınmış müreffeh büyük Türkiye. Bizler, milli iradenin neferleriyiz, millet emreder, biz yaparız” dedi.

- MİLLETİN İŞİ

AK Parti’nin Afyonkarahisar’da yapılan 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, başkanlık ve sistem sorununun ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne de AK Parti’nin meselesi olduğunu vurgulayarak, “Bu iş milletin, ülkenin işidir. Devletimizin, milletimizin beka meselesidir. Sistem tartışmalarını geride bırakalım, önümüze bakıp geleceğe odaklanalım. Yapacağımız hizmetleri zaman kaybetmeden gerçekleştirelim. Millete gidersek demokrasimiz daha da güçlenecek, ülke kazanacak, milletimiz kazanacaktır. AK Parti olarak hedefimiz çok net, sonuna kadar demokrasi, sonuna kadar özgürlük, sonuna kadar kalkınmış müreffeh büyük Türkiye. Bizler, milli iradenin neferleriyiz, millet emreder, biz yaparız” ifadelerini kullandı.

- CHP’YE ÇAĞRI

Yıldırım, CHP’ye de çağrıda bulunarak, “Diyoruz ki, millet ne derse o olur. Milletin verdiği kararın karşısında boynumuz kıldan incedir. Kimse, milletin kararından korkmasın. Milletin önünden kaçmasın. Buradan CHP’ye de bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Gelin millete birlikte gidelim. Milletin verdiği karara da saygı duyalım” dedi. Yıldırım, “Bundan sonra ekonominin büyümesi, demokrasinin ilerlemesi ve tehditlerin ortadan kalkmasına zemin hazırlayan bir Anayasa ile yol almak zorundayız. Sorun üreten Anayasa, sorun üreten sistem ile yolumuza devam edemeyiz” ifadelerini kullandı.

- TAKDİRE ŞAYAN

Hazırladıkları Anayasa değişikliği taslağını en kısa zamanda TBMM’ye getireceklerini belirten Yıldırım, MHP’nin, devletin ve ülkenin karşı karşıya olduğu sorunu görüp, meseleye milletin son noktayı koyma yaklaşımının takdire şayan olduğunu söyledi. Yıldırım, MHP’nin yaklaşımını, “Yiğit yarasına yiğit katlanır”, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var”, “Bir el eli yıkar, iki el yüzü yıkar” atasözleriyle anlattı.

- HAİNLERE HESAP SORULACAK

FETÖ ile mücadelenin, devlet, hainlerden temizleninceye kadar devam edeceğini altını çizen Yıldırım, “Hukuk önünde hesabı sorulmayan tek bir hain kalmayacak. Millete yaşattıkları acıların, hesabı sorulacak. FETÖ, PKK, DEAŞ gibi tüm terör örgütleriyle mücadelemiz aynı kararlılıkla sürecektir” dedi.