20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İsrail zulmüne ümmet öfkesi

İsrail’in 3 Filistinli genci öldürmesiyle başlayan gerginlik Mescid-i Aksa’yı işgal girişimiyle tırmanışa geçti. İsrail polisi, öfke günü ilan edilen cuma namazında cemaate saldırdı: 3 şehit, 200’den fazla yaralı.

22 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İsrail zulmüne ümmet öfkesi

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın İsrail tarafından ibadete kapatılması İslam dünyasını ayağa kaldırdı. Türkiye’nin 81 il ve ilçeleriyle pek çok ülkede Cuma namazı sonrası kitlesel protestolar düzenlendi. ‘Öfke Cuma’sında namaz sonrası düzenlenen gösteriler ve basın açıklamalarıyla kınandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Edirne’den Kars’a tüm yurtta Zalim İsrail tel’in edildi. Protestolar, bugün de devam edecek.

AKSA İSLAM’INDIR

İstanbul’da İsrail’i protesto için Cuma namazı sonrası Beyazıt Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Kudüs’ün özgürlüğü için dua etti. Anadolu Gençlik Derneği, (AGD), İHH başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği ’İsrail’e Öfke’ buluşmasında İsrail’i kınayana pankartlar açıldı. Cuma namazı öncesi ise Eyüp Buluşmaları kapsamında 50 kanaat önderi, alim ve akademisyenin Mescid-i Aksa işgalini protesto amacıyla hazırladığı bildiri, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’ın da katılımıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Bildiriyi okuyan Abdullah Yıldız: “Artık açıkça anlaşılmıştır ki Müslümanlar, Filistin ve Kudüs davasını bir beka ve var olma sorunu olarak kabul etmedikçe bu tür olaylar devam edecek ve siyonizm daha da ileri gidecektir. Ehl-i İslam Kudüs ile İstanbul, Kahire, Şam, Bağdat, Sana, İslamabad, Mekke, Medine’yi birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak görmedikçe İslam aleminde zulümler, baskılar hiç bitmeyecektir. Ümmetin her bir ferdi ve yöneticisi siyonist tuzağı görmeli ve bir araya gelmeden özgür olamayacağımızı, Kudüsümüzün ve Mescid-i Aksamızın da özgür olamayacağını artık fark etmeli ve hep birlikte sesini yükseltmelidir” dedi. Yıldız, halkı Müslüman olan ülkelerin iş birlikçi liderlerinin, Müslüman Kardeşler teşkilatına, Katar’a karşı gösterdikleri haksız ortak tavrı, İslam’ın amansız düşmanı İsrail’e karşı göstermediğini söyledi.

İSRAİL DEVAM EDERSE...

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım da İsrail’in bu hadiseleri devam ederse tepkilerin sadece cuma namazından ibaret kaymayacağını belirterek, eylem planlarını bir bir açıklayacaklarını söyledi. Mescid-i Aksa’ya saldırı olmasından itibaren İsrail’in, Türkiye ile yaptığı anlaşmayı bozduğunu ifade eden Yıldırım, “İsrail anlaşmaya ihanet etmiştir. Bu nedenle bir an önce bu anlaşmanın askıya alınması gerekiyor. Bunlar Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak görüyorlar, biz sahip çıkmazsak Mescid-i Aksa kaybolacak” diye konuştu. 

81 İLDE LANET YAĞDI

Fatih’in Nesli Eğitim Gençlik Derneği, saat 11.00’de İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenlendi. Bayrampaşa Genç İnisiyatif üyeleri de, “Uyan Müslüman, ilk kıblen işgal altında” sloganıyla saat 12.00’de Yahya Kemal Parkı’ndan Bayrampaşa Merkez Camisi’ne yürüdü. İsrail’in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri sadece İstanbul›da değil, Ankara, Konya, Van, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Hakkari ile birlikte Türkiye’nin bütün il ve ilçelerinde kınandı. Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallere çeşitli sloganlar atarak tepki gösterenler, Kudüs’te yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.      

Namazda saldırdılar

Kudüs’te işgalci konumda bulunan İsrail, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “İbadet özgürlüğü” sözü vermiş olmasına rağmen, Cuma namazında terör estirdi. Mescid-i Aksa’da namaza izin vermeyen İsrail bu zulmü protesto eden Filistinlilere de saldırdı.

Mescid-i Aksa’ya çıkan yollarda ve Kudüsün farklı noktalarında gerçekleşen müdahalelerin ardından sokaklar bir anda savaş alanına döndü. İsrail polisi, Selahaddin Caddesi, Vadi El Coz, Ras El Amud ile Aslanlı Kapı mevkiinde bulunan Müslümanlara plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Saldırıda 200’den fazla Filistinli yaralanırken, Müslümanlar Kudüs sokaklarını “Kanımız ve ruhumuz sana feda olsun ey Aksa!” sloganıyla inletti. Filistinli gençlerin taşla karşılık verdiği çatışmalarda onlarca kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Öte yandan, İsrail askerleri Mescid-i Aksa’nın kapısına kurulan metal dedektörleri protesto amacıyla Batı Şeria’da düzenlenen yürüyüşlere de müdahale etti.

3 FİLİSTİNLİ ŞEHİT

Filistin Kızılayı, Beytüllahim ve Kalendiya askeri kontrol noktasında eylem yapan Filistinlilere saldıran işgal güçlerinin kullandığı kimysallar nedeniyle 39 eylemcinin boğulma tehlikesi geçirdiğini duyurdu. İsrail güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüste yaptığı saldırılarda üç Filistinli şehit edildi.

HENİYYE: TANIMIYORUZ

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Ras el-Amud bölgesinde yaşanan olaylarda kafasından yaralanan Filistinlinin şehit olduğu” ifadelerine yer verildi. 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistinli ulusal ve İslami grupları, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik uygulamalarına karşı strateji belirlemek için toplanmaya çağırdı Heniyye: “İsrail’in Mescid-i Aksa’daki tüm uygulamalarını, siyonist plan ve politikalarını reddediyoruz. Halk, tüm bu planların başarısız olacağını söylemek için sokaklara dökülmüştür. Planlarınızı uygulamaya koyamayacaksınız” dedi. Heniyye, Gazze kentindeki Ömer Camii’nde okuduğu hutbede,“Yeniden vurguluyoruz. Ne siyonist düşmanla tarihi uzlaşıya evet deriz, ne de onu tanımaya” diye konuştu.

İSLAM DÜNYASI AYAKTA

İsraİl’in, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine Arap dünyasından farklı düzeyde tepkiler geldi.

- Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Avrupa Birliği’ne Filistinlilere ve kutsallarına yönelik ihlallerini durdurması amacıyla İsrail’e baskı yapmak için acilen harekete geçme çağrısı yaptı.      

- Katar Dışişleri Bakanlığı da “Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatılması, askeri bölge ilan edilmesi ve Müslümanların namaz kılmalarının engellenmesi, İslam dininin kutsallarına yönelik ciddi bir ihlaldir. Yapılanlar, dünyadaki milyonlarca Müslümanın duygularını kışkırtıyor” dedi.      

- Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Salih el-Avvad, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatmasının Bakanlar Kuruluca kınandığını ve bundan derin endişe duyulduğunu söyledi.      

- Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “Kudüs’teki coğrafi ve demografik yapıyı değiştirmeye çalışmak, İsrail’in, kutsal toprakları gasbettiği günden bu yana uyguladığı bir planıdır» diye konuştu.      

- Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın tarihi ve yasal statüsünü değiştirmesine engel olmak için Ürdün’ün girişimlerde bulunduğunu belirtti.      

- Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk Ganim, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini görüşmek üzere Arap Parlamentosu›nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Kuveyt’teki camilerde cuma hutbeleri Mescid-i Aksa’ya ayrıldı.   

- Tunus Meclisi, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini kınadı.  

- İsrail’in Müslümanların girişine kapattığı Mescid-Aksa için Malezya’da binlerce insan cuma namazından sonra protesto gösterisi yaptı.

TERÖRLE MEYDAN OKUDU 

İşgalci İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif’in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti. Filistin halkı, metal detektörlerin güvenlik sağlama amaçlı değil,  Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor.  

CESARETİNİN KAYNAĞI

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun İsrail’in saldırılarının amacının Kudüs’ü başkent yapmak olduğunu kaydederek, “Bunun içinde öncelikle bölgede en etkin unsur olarak Müslümanları daha fazla kontrol altında tutmak amacında. Bunun yolu da Mescid-i Aksa’yı kullanmak” dedi. Prof. Dr. Cengiz Tomar ise, “Şüphesiz Körfez ükelerinin birbirleriyle geçinememesi İslam dünyasının siyasi ve sosyal problemleri bu durumu etkiliyor. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan ittifakı da İsrail’e alan açıyor” dedi.