18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İsrail’e ezan uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonda görüştüğü İsrail Cumhurbaşkanı’na ‘ezan yasağı’ tasarısı konusunda uyarıda bulundu. Rivlin de “Hassasiyetinizi anlıyorum. Herkese ibadet özgürlüğünü sağlamaya devam edeceğiz” karşılığını verdi.

29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
İsrail’e ezan uyarısı

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in, Türkiye’nin  İsrail’e gönderdiği yangın söndürme araçları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ilettiği telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra ezan yasağı yasa tasarısının da gündeme geldiği bildirildi.

RİVLİN: MİNNETTARIZ

İsrail basın ofisinden yapılan açıklamada; “Erdoğan, Rivlin’e, Müslüman cemaati ilgilendiren girişimi (ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısı) sordu. Rivlin, ‘tüm ifade ve din özgürlüğü konuları gibi bunların da hassasiyetle dikkate alınacağını’ belirterek, ‘ister Müslüman olsun, ister Hristiyan veya Yahudi, İsrail’in herkesin ibadet özgürlüğünü sağlamaya devam edeceğini’ vurguladı” ifadelerine yer verildi. İsrail’deki yangınları söndürme çalışmalarına katılmak için gelen Türk pilotlar ile görüştüğünü belirten Rivlin’in görüşmede, “(Türk pilotlar) Çok iyi iş yaptılar ve tüm yaptıklarından dolayı kendilerine minnettarız. Yangına karşı mücadele ederken ihtiyaç duyduğumuzda bize yardım gönderme kararınızdan dolayı size en kalbi duygularımızla teşekkür ediyoruz.  Pilotlarınız cesur yürekleri ve kabiliyetleri ile bize büyük yardımlarda bulundu” dediği kaydedildi.     

Erdoğan’ın da sözlerinden dolayı Rivlin’e teşekkür ederek, şunları söyledi: “Yangının yayıldığını öğrenir öğrenmez helikopter ve ekiplerimizi yardım için göndermek istedim. Görevin de mümkün olan en iyi şekilde neticelenmesini umut ederek bunun için dua ettim.” 

Açıklamada ayrıca, Erdoğan’ın iki ülkenin yeni atanan büyükelçilerinin yakında görevlerine başlayacağını vurgulayarak, “Türkiye ve İsrail arasındaki  ilişkilerin normalleştirilmesi tüm bölge için büyük bir öneme sahip. Doğalgaz konusunda çalışmaya devam edeceğimizi biliyorum. Enerji bakanlarımız arasındaki  görüşmeler meyvesini verecektir” dediği kaydedildi.

YARDIM İSTEDİ

Rivlin’in, Gazze’de Hamas’ın elinde olduğu iddia edilen İsrail askerleri Oron Şaul ve Hadar Goldin’in cesetlerinin İsrail’e ulaştırılarak defnedilmesinin sağlanması için Erdoğan’dan “elinden geleni yapmasını” istediği de belirtildi.

TEL AVİV’DEN THK’YA TEŞEKKÜR

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs dahil toplam 13 yerde çıkan yangına müdahale eden Türk Hava Kurumu (THK) “Ateş Kuşları” ekibine teşekkür etti. THK’dan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kuruma ait  3 CL-215 yangın söndürme uçağı İsrail’e gönderildi. Ateş Kuşları müdahale kapsamında 46 saat uçup, 246 bin litre su ve köpük kullandı. Uçaklar yangın sönene kadar İsrail’de kalacak.  İsrail THK ekibine teşekkür etti.”