19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Katliam emri Esad'dan

Reyhanlı’da 53 kişinin hayatını kaybettiği katliamın planlayıcısı Yusuf Nazik, Lazkiye’de MİT operasyonuyla yakalandı. Cani, katliam emrini Suriye istihbaratından aldığını itiraf etti.

HABER MERKEZİ13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Katliam emri Esad'dan

11 Mayıs 2013’de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama Türkiye’yi yasa boğdu. Suriye istihbaratından emir alan maşalar 53 vatandaşımızı katletti. Devlet bin 951 gün sonra saldırıda şehit düşen vatandaşların kanını yerde bırakmadı. Yüreği kan ağlayan ailelerin acılarını bir nebze olsun dindirdi. Milli İstihbarat Teşkilat (MİT) sınırdan yaklaşık 80 kilometre ötedeki Suriye’nin Lazkiye kentinde film gibi bir operasyon ile Reyhanlı saldırısının faili terörist Yusuf Nazik’i Türkiye’ye getirdi. MİT’in nokta operasyonu ile paketlenen Nazik, aranan teröristler listesinde “mavi” kategorideydi. Reyhanlı’nın organizatörü Yusuf Nazik, MİT mensuplarının operasyonuyla ele geçirilmesinin ardından güvenli yollar üzerinden Türkiye’ye getirildi. Ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne sevk edilen terörist sorguya alındı. 

TERÖRİST İTİRAF ETTİ 

Nazik’in ön sorgusunda, Suriye istihbarat birimlerinden aldığı talimatla Türkiye’de eylem arayışına girerek alternatif eylem yerlerine yönelik keşif çalışması yaptığını, patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye intikalini sağladığını, iki transit tipi araç temin ederek patlayıcıların araçlara yerleştirilmesini organize ettiğini itiraf ettiği öğrenildi. Ayrıca Nazik’in, Reyhanlı patlamalarında rol aldığı bilinen Mukaveme Suriye lideri Mihraç Ural hakkında da detaylı bilgiler paylaştığı, sorgusunda eyleme katılan diğer firari sanıkları da teslim olmaya çağırdığı belirtildi. Emri Suriye istihbaratından aldığını belirten Nazik, “Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye’den yakalayıp getirdiler. Suriye’deki arkadaşlarıma sesleniyorum, yol yakınken dönün, Türk devleti bize sahip çıkar, kendi devletimiz bize sahip çıkar. Suriye devletine de sesleniyorum, Türkiye devleti çok büyüktür bunun hesabını elbet sizden soracak.” ifadelerini kullandı. 

YERLİ VE MİLLİ OPERASYON 

MİT Başkanlığı böylece, FETÖ militanlarına karşı son dönemde yürüttüğü başarılı sınır ötesi operasyonlara bir yenisini de Lazkiye ile eklemiş oldu. Yabancı herhangi bir devletten istihbari ya da lojistik desteğin alınmadığı operasyonda, tespit, izleme, operasyon ve nakil aşamaları tamamen MİT Başkanlığı unsurlarınca gerçekleştirildi. 

FETÖ’CÜ SAVCI PERDELEDİ 

Patlama öncesinde MİT tarafından eyleme dair detay veriler içeren bilgi notunun o dönem Reyhanlı Savcısı olarak görev yapan FETÖ mensubu Özcan Şişman’a iletildiği ancak Şişman’ın söz konusu raporu sümen altı ederek patlamanın gerçekleşmesine neden olduğu da ortaya çıkmıştı. 

Bombaların açtığı çukurun içinde ellerini havaya kaldırdığı fotoğrafıyla saldırının simgesi haline gelen Zahide Kuday, o gün eşi Hacı Mustafa Kuday’ı kaybetti. 

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ 

Reyhanlı saldırısı davasında karar 23 Şubat 2018’de çıkmıştı. Buna göre, bombalı eyleme ilişkin yargılaması süren 33 kişiden 9’u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13’ü ise 10-15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı. Yusuf Nazik’in de aralarında bulunduğu firari durumdaki 8 terörist ise kırmızı bültenle aranıyordu. 

 

‘İDAM İSTİYORUZ’ 

Reyhanlı’da 2013 yılında düzenlenen, 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayan ve failleri yönlendiren Yusuf Nazik’in, MİT tarafından Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalanarak Türkiye’ye getirildiğinin duyulmasının ardından 11 Mayıs Şehitleri Derneğinde bir araya gelen Reyhanlılılar, birbirlerine sarılıp sevinç gözyaşı döktü. Kalabalık adına konuşan Dernek Başkanı Ahmet Tuna “Bütün şehit ailelerinin gözü aydın. Devlete, askere, polise, MİT’e herkese teşekkür ediyorum. Herkes bilsin ki Türkiye çok büyük bir devlet. Haberi aldığımızda şehit aileleri olarak içimize güneş doğdu. Bununla da yetinmiyoruz. Mihraç Ural var, 9 firari daha var. Hepsinin yakalanıp hesap vermesini istiyoruz.” Şehit yakınlarından Döne Kuvvet de devlet görevlilerine teşekkür ederek, “Acılarımız aynı, idam istiyoruz. Bizim ciğerimiz yandı, onların da yansın” dedi. 

MİT’TEN GÖLGE TAKİP 

Terörist Yusuf Nazik’in attığı her adımı takip eden MİT mensupları o anları kayıt altına alındı. Operasyon için düğmeye basan MİT, 53 kişinin katilini paketleyerek Türkiye’ye getirdi.

NELER KONUŞULDU?

CHP heyeti görüştü

Reyhanlı katliamının faili Yusuf Nazik’in yakalanması ve saldırının Suriye istihbaratı ile terör örgütleri FETÖ ve THKPC’nin işbirliğiyle yapıldığının bir kez daha ispatlandı. O dönem bu saldırıyı AK Parti hükümeti ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine kampanyaya çevirmeye çalışan siyasi partilerin gerçek yüzünü de ortaya çıkardı. Reyhanlı’daki katliamın ardından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li diğer isimler, katliamdan dolayı AK Parti hükümetini hedef aldılar. Kılıçdaroğlu ve CHP’liler, DEAŞ’lı teröristlerin Türkiye’de eğitildiği iddiasında da bulundular. Reyhanlı katliamının organizatörleri arasında, Beşar Esad’ın halasının oğlu ve Suriye istihbarat görevlisi Abu Firas kod adlı Anas Asalieh de yer alıyor. Assalieh’in Türkiye’ye giriş yaptığı 1 Mart 2013’ten 6 gün sonra, CHP Hatay milletvekilleri ve Şafak Pavey’in de olduğu bir CHP heyeti Esad’la görüştüğü ve görüşmede Firas’ın da yer aldığı iddia edildi. O görüşmelerde nelerin konuşulduğu ise merak konusu olmuştu.

ALTIN VURUŞ 

MİT buldu, SİHA vurdu 

Milli İstihbarat Teşkilatı son bir ay içinde yurt dışında gerçekleştirdiği operasyonlar ile teröre ağır darbe indirdi. Irak’ın kuzeyi Sincar bölgesindeki terör unsurlarına yönelik operasyonda kırmızı listedeki “KCK Sincar sorumlusu” İsmail Özden etkisiz hale getirildi. Elebaşı Özden’in aracını Türk pilotları lazer güdümlü füzelerle hurdaya çevirdi. Elebaşı Özden yurt dışında etkisiz hale getirilen kırmızı listedeki ilk terörist oldu. MİT’in TSK ile ortaklaşa yürüttüğü operasyonu terör uzmanları “literatüre” giren operasyon alarak adlandırdı. 

İKİ ADAMI ÖLDÜRÜLDÜ 

Mihraç Ural’a operasyon

Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği 2013’teki bombalı saldırının sanığı terörist Mihraç Ural, Suriye’deki askeri muhaliflerin Lazkiye kırsalında düzenlediği suikast sonucu ağır yaralandı. Geçen hafta akşam saatlerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Ebu Amara Özel Timi, Ural’ın da bulunduğu konvoyu el yapımı patlayıcılarla hedef aldı. Yapılan açıklamada, terörist Miraç Ural’a yakın iki korumanın öldüğü, kendisinin de ağır yaralı olarak kurtulduğu öğrenildi. Teröristler operasyonu Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gerçekleştirdiğini ileri sürmüştü. Miraç Ural “MİT bana operasyon düzenledi” iddiasında bulunmuştu.

SINIR ÖTESİNDE TERÖRİST AVI 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığınca, son bir yılda Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) başta olmak üzere, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla çeşitli ülkelerde aranan firari teröristleri, ses getiren yurt dışı operasyonlarıyla yakalanarak yurda getirildi. MİT, yurt dışındaki firari teröristlerin peşini bırakmıyor. FETÖ mensuplarının Türkiye’den Batı ülkelerine kaçışlarını organize eden Balkan yapılanması başta olmak üzere, Orta Afrika, Azerbaycan ve Ukrayna’daki örgüt mensuplarına MİT’in operasyonlarıyla ağır darbeler vuruldu. MİT’in Kosova istihbaratıyla etkin iş birliği içinde gerçekleştirdiği operasyonla 29 Mart 2018’de Türkiye’de aranan FETÖ/PDY’nin 6 üst düzey mensubu yakalandı. FETÖ’nün Gabon yapılanması içindeki Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal da 10 Nisan 2018’de MİT’in operasyonuyla ele geçirildi. Azerbaycan ve Ukrayna’daki üst düzey örgüt üyesine operasyon MİT’in FETÖ’ye yönelik operasyon sonucu, terör örgütünün “Azerbaycan kasası” İsa Özdemir Azerbaycan’da, Salih Zeki Yiğit ile yurt dışına kaçan sosyal medya uzmanlarından Yusuf İnan Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye getirildi.