25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Katliamdan kaçış

Dünya yeni bir mülteci krizi ile karşı karşıya. Terör örgütü DEAŞ ile Şii milislerin ölümle tehdit ettiği halk Musul’dan göçe başladı

19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Terör törgütü DEAŞ’ın elindeki Musul’un merkezinden ölümü göze alarak kaçanlar, Irak Ordusunun kontrolündeki Kayyare kasabasına geldi. Aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu sivillerin gözlerinde korku vardı.  Irak Ordusu’na sızan Şii militanların “Hüseyin’in intikamı” sloganları ile Musul’a ilerlemesi katliam endişelerine neden olmuştu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric,  operasyonun ilk haftalarında 200 bin, en kötü senaryo düşünüldüğünde ise 1 milyon kişinin yerlerinden olacağını açıkladı.

HEMDANİYE ALINDI

Merkeze 10 km kaldı

MUSUL’un DEAŞ’tan kurtarılması için önceki gün başlatılan operasyon Irak Ordusu’nun ilerleyişi ile devam etti. Peşmerge birliklerinin ilk gün kazandığı köylerin etrafına güvenlik için hendek kazdığı gün, bu sefer Irak Ordusu ilerledi. Geyera ve Güver cephesinden Musul’a doğru harekete geçen Irak ordusu, El-Zawiyah köyünü, Bartella, Hamam Ali ve Musul’a 10 km mesafedeki Hemdaniye ilçelerini terör örgütünden aldı. Güneydeki Nemrud kasabasını da alan Ordu, burada terör örgütü ile uzun süre sıcak çatışmalar yaşadı. Irak Hava Kuvvetleri de DEAŞ kontrolündeki bölgelere havadan bildiri atarak, halka ayaklanma çağrısı yaptı. Irak ordusuna Geyare Havaalanı’nda konuşlu bulunan ABD uçakları da destek verdi. Ayrıca BM Çocuk Fonu (UNICEF), Musul’da 500 binden fazla çocuk ve ailelerinin askeri operasyonlar nedeniyle ölümle burun buruna olduğunu duyurdu.

 

BM 100 bin Iraklı’nın göç edebileceği endişesiyle Türkiye ve bölge ülkeleri uyarmıştı. Göç dalgasına yönelik önlem alan Türkiye ile K.Irak’taki Barzani yönetimi Başika kampı etrafında çadırkentler oluşturdu.

DEAŞ’ın gizli tünelleri bulundu

DEAŞ’in elinden alınan Şeyh Emir köyünün, örgüt militanları tarafından adeta köstebek yuvasına döndürüldüğü anlaşıldı. Peşmerge güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonla kurtarılan Şey Emir Köyü’nün girişinde ve çıkışındaki bazı evlerin altında patlayıcılarla dolu birçok tünel bulundu. 2014 yılında DEAŞ militanları tarafından ele geçirilen Şey Emir köyünde yıllarca eğitim veren Şey Emir İlkokulu’nun da, örgüt militanları tarafından bomba imalathanesine çevrildiği görüldü. Peşmerge yetkilileri, patlayıcılarla dolu olan ve ev gibi dizayn edilen tünellerin hava saldırılarından korunmak ve mühimmatları saklamak için yapıldığını düşünüyor.