24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Kılıçdaroğlu HDP ile örtülü ittifak kurmanın peşine düştü

Yerel seçimin kaybedilmesi halinde koltuğunu da kaybedeceği endişesine kapılan Kılıçdaroğlu HDP ile örtülü ittifak peşinde.

18 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kılıçdaroğlu HDP ile örtülü ittifak kurmanın peşine düştü
24 Haziran’da sandıktan yenilgiyle çıkan ve genel başkanlık koltuğu sallanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Mart 2019’da yapılacak yerel seçim endişesi sardı. 
 
Seçim bölgelerinde yapılan incelemeler, birçok bölgede tek başına CHP oylarının seçimi kazanmak için yeterli olmayacağını gösteriyor. 
 
Parti içi muhalefetin yoğun baskısı altında ezilen Kılıçdaroğlu’nun, yerel seçimlerin de kaybedilmesi halinde Genel Başkanlık koltuğunu koruması mümkün görünmüyor. Bu gerçeğin farkında olan Kılıçdaroğlu, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere seçimlerde umudunu HDP’ye bağlamış durumda. 
 
PARTİDEN GİZLENECEK 
 
Ancak bunun için hem Batı illerindeki HDP tabanının ikna edilmesi ve hem de CHP içindeki ulusalcı kesimden gelecek tepkilerin minimize edilmesi gerekiyor. CHP kulislerine sızan bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun CHP-HDP ittifakına ilişkin formülü hazır. 
 
Kılıçdaroğlu’nun az sayıda kurmayı ile paylaştığı belirtilen formül, HDP ile resmi değil, örtülü bir ittifak öngörüyor. 
 
DÜŞÜK PROFİL FORMÜLÜ
 
Süreç içinde kapalı kapılar ardında HDP ile paylaşılması planlanan ittifak, CHP’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri’nde HDP’yi desteklemesi, HDP’nin de aynı desteği Batı illerinde CHP’ye vermesi şeklinde işleyecek. Formül, ittifak yapılacak illerde aday çıkarmama veya düşük profilli adaylarla seçime katılma yoluyla uygulanacak.
 
Deklarasyon yapılmayacak 
 
CHP veya HDP’nin yetkili organları veya isimleri ittifakla ilgili herhangi bir deklarasyon veya açıklamada bulunmayacaklar. İttifak özellikle sosyal medya kullanılarak dillendirilecek ve parti tabanından gelen bir hareketmiş algısı oluşturulacak. Böylece hem ittifakın tabana ulaşması, hem de sandığa yansıması sağlanacak.
 
Ulusalcılar için tedbir
 
İki partinin yetkili organlarından resmi bir “ittiak” açıklaması yapılmayacağı için özellikle CHP’nin ulusalcı kanadından gelecek tepkiler de önlenmiş olacak. Bu yöntem 24 Haziran seçimlerinde uygulanmış ve CHP tabanının verdiği destekle HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya girmesi sağlanmıştı.
 
Atatürk’e sığındı 
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Erdoğan’ın İş Bankası hisseleriyle ilgili sözlerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Biz sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün hisselerinin temsilcisiyiz o kadar. Ve biz beş kuruş para almayız” dedi. 
 
(Akşam)