19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kıyamet senaryosu çöktü

DEAŞ’ın “Kıyamet savaşının yaşanacağı yer” diyerek meydan okuduğu Dabık, Türkiye destekli ÖSO’ya sadece 24 saat direnebildi.

HABER MERKEZİ17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kıyamet senaryosu çöktü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin desteğiyle Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) 24 Ağustos’ta başlattığı “Fırat Kalkanı” operasyonuyla, DEAŞ’ın elindeki tüm stratejik noktalar geri alınmaya başlandı. Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ’ın Kıyametten önceki büyük savaşın yaşanacağı yer olarak efsaneleştirdiği Dabık tepeleri de OSÖ’nun kontrolüne geçti.

DEAŞ ÇÖKÜŞE GEÇİ

Dabık’ı kaybeden DEAŞ militanlarının morallerini yükseltmek için Kıyamet Öncesi beklenen Dabık savaşının bu savaş olmadığı propagandası yapmaya başladı. Dabık’ın düşmesi üzerine sosyal medya araçlarıyla propaganda yapmaya başlayan DEAŞ’ın çöküşünün başladığı belirtiliyor.

 ÖSO birlikleri bölgede DEAŞ’tan geriye kalan tuzak ve bombaların yok edilmesi için temizlik faaliyetlerine başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, başta terör örgütü DEAŞ olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek amacıyla başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı devam ediyor. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı unsurlarca Dabık köyü civarında kontrol sağlandı, içeriye girişler ve temizlik faaliyetleri başladı. Kontrolün sağlandığı köyde terör örgütü DEAŞ unsurlarının bölgeyi büyük oranda terk ettiği belirlendi. Tam kontrol için Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğindeki ÖSO’nun içeride tuzaklanmış çok sayıdaki mayın ve el yapımı patlayıcıları temizlemesi, Dabık’ın kuzey batısında cep içinde kalan ve terör örgütü DEAŞ’ın elinde olan 4 yerleşim yerini de kontrol etmesi gerekiyor. Güvenlik kaynakları, Fırat  Kalkanı Harekatı kapsamında en zorlu safhanın tamamlandığını, harekatın devam  edeceğini bildirdi. Askeri Kaynaklar, “Dabık civarında kontrol sağlandı, içeriye giriş başladı ve temizlik faaliyetleri yapılıyor.  DAEŞ unsurları büyük ölçüde bölgeyi terk etmiş gözüküyor. Kontrol sağlanmış durumda. Tam kontrol için TSK desteğindeki ÖSO’nun içerde tuzaklanmış olan oldukça çok sayıdaki mayın ve EYP’leri temizlemesi ve DABIK’ın Kuzey batısında cep içinde kalan ve DEAŞ’ın elinde olan 4 yerleşim yerini de kontrol etmesi gerekiyor” açıklaması yaptı.

SEMBOLİK ÖNEME SAHİP

DEAŞ’ın bir yayın organına adını veren Dabık, örgüt için sembolik  öneme sahip. Örgüt, Dabık’ta “Müslüman olmadığına inandığı güçler”le yapacağı savaşla “kıyamet”in başlayacağına inanıyor. Öte yandan örgüt, internette yayınladığı bir dergisinde önceki gün,  elebaşı Ebubekir Bağdadi’nin, “Beklediğimiz Büyük Dabık Savaşı bu değil”  şeklindeki ifadelerine yer vermişti. 

İMZAYA HÜRMET

DEAŞ’ın kutsal kent ilan ettiği Dabık Kasabası, Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirilirken, DEAŞ bayrağı indirilerek, Özgür Suriye Ordusu bayrağı asıldı. Sultan Murat Tümeni tarafından indirilen bayrak, Hz. Peygamberin mührü olduğu gerekçesiyle, yere atılmadı.

 

 

 

137 MAHALLEDE DENETİM

TSK tarafından başlatılan ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nın 54’üncü gününde 137 mahalde denetim ÖSO’ya geçerken, 1130 kilometrekarelik alan DEAŞ’dan temizlendi. IŞİD’in 92 hedefinin karadan ve havadan imha edildiği harekatta çok sayıda terörist öldürüldü, ÖSO’nun 9 askeri yaşamını yitirdi, 28’i de yaralandı. Çatışmada yaralanan 9 ÖSO askeri, tedavi için Kilis’e getirildi. Burada ambulanslara taşınan yaralılar, Kilis Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedaviye alındı. Acil serviste tedaviye alınan yaralılardan 2’si hayatını kaybetti.

YENİ HEDEF EL BAB

DEAŞ’ın “Kıyamet savaşının yer” diye ilan ettiği Dabık, Türkiye destekli ÖSO’ya sadece 24 saat direnebildi. En zorlu safhası tamamlanan Fırat Kalkanı Harekatı’nda yeni hedef, Halep yolunu açacak El Bab.