24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

‘Kızıl Soros’ Kavala 7 gün sorgulanacak

Gizlilik kararı bulunan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Osman Kavala için 7 gün gözaltı süresi verildi. Kavala, İstanbul Emniyeti’nde Terörle Mücadele ekipleri tarafından sorgulanıyor.

HABER MERKEZİ21 Ekim 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Kızıl Soros’ Kavala 7 gün sorgulanacak

Dünya genelinde hükümet düşüren krizler çıkaran uluslararası spekülatör George Soros’un Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye’deki kurucusu ‘Kızıl Soros’ lakaplı Osman Kavala’nın gözaültı süresi 7 güne çıkarıldı. Ortaya atılan ‘karanlık ilişkiler ağı’  iddiaları zaman zaman gündeme gelen Kavala’nın ABD derin devletinin temsilcilerinden olan ve FETÖ’nün sözcülerinden Michael Rubin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin eski lideri Salih Müslüm, PKK soruşturmasından tutuklanan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile beraber fotoğrafı ortaya çıktı.  

BAZI TOPLANTILAR 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan Osman Kavala hakkındaki soruşturma dosyasına savcılık tarafından gizlilik kararı getirildiği ve hakkındaki çok sayıda iddianın sorgulanabilmesi için gözaltı süresinin yedi güne çıkarıldığı öğrenildi. Kavala’nın, başta FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki faaliyetleri olmak üzere terör örgütleri ve ajanlık iddialarıyla ilgili sorgulandığı iddia edildi.

Kavala’nın “kısıtlılık kararı olan bir savcılık soruşturması” gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilirken “15 Temmuz öncesindeki bazı toplantılar konusunda Kavala’nın bilgisine başvurulacağı” öne sürüldü. 

‘YANLIŞ ANLAMA’

Kavala’nın eşi olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra ise yaptığı yazılı açıklamada, konunun soruşturma aşamasında olması nedeniyle acele değerlendirmeler yapmanın doğru olmayacağına dikkati çekti. Buğra, “Kanaatimiz Osman Kavala hakkında bir yanlış anlamanın olduğu yönündedir. Kaldı ki, soruşturma ve yargı makamlarının bu hatayı süratle düzelteceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Gözaltına alınan Kavala’ya Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ve Fransa Dışişleri Sözcüsü Agnes Romatet-Espagne’den de destek gelmesi dikkat çekti. ABD ve Fransız sözcüler, Kavala’nın serbest bırakılmasını isterken ‘Türkiye’deki gözaltıların alarm verici’ olduğunu iddia etti. 

PKK/PYD, NEOCON, FETÖ, DEMİRTAŞ’LI TOPLANTI

‘Türkiye’nin en karanlık adamlarından biri’ olarak bilinen, ilişkiler ağı ve serveti konusuna dair soruların sürekli yanıtsız kaldığı Kavala’nın fotoğraf arşivi bile ‘yasal vakıf ve toplantı’ görüntüsü altında düzenlenen faaliyetlerin perde arkasındaki ilişkiler ağını da deşifre etmeye yetti. Avrupa Birliği tarafından 10-12 Kasım 2014’de  Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” başlıklı panelde, Osman Kavala “Türkiye Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı” adına konuşurken, hemen yanı başında terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PKK’nın o dönemki başkanı Salih Müslüm, arkasında ise PKK soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve ABD derin devletinin adamlarından biri olarak FETÖ’ye verdiği destekle öne çıkan ‘Neocon’ Michael Rubin’in yer alması da dikkat çekti. 

ORSAM BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş, Ankara’da gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine getirilen Kardaş, Kavala ile aynı soruşturmada yakalandı.